5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Pokud hledáte dezert, který je rychlý, jednoduchý a plný chutí, tento jablečný koláč na plechu je pro vás jako stvořený. Tento recept je oblíbený nejen díky své snadné přípravě, ale také proto, že obsahuje velké množství jablek a jen minimální množství těsta. Pro ještě bohatší chuť můžete přidat nastrouhanou citronovou kůru.

Pro přípravu budete potřebovat mléko, krupicový cukr, změklé máslo, hladkou mouku, vejce, vanilkový cukr, prášek do pečiva, špetku soli a zralá jablka. Nejprve v míse vyšlehejte vejce s krupicovým a vanilkovým cukrem do nadýchané pěny, poté přidejte změklé máslo a znovu prošlehejte. Do směsi vlijte mléko, přidejte prášek do pečiva a prosátou mouku a vypracujte hladké polotekuté těsto. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a na povrch rovnoměrně rozložte kousky oloupaných jablek, případně můžete do těsta vmíchat nastrouhaná jablka.

Doporučení pro jablečný dort:

  • Citronová Kůra: Pokud chcete dortu dodat ještě více svěžesti a aroma, přidejte do těsta nastrouhanou citronovou kůru. Tím získá dort jemnou citrusovou chuť, která skvěle doplní sladkost jablek.
  • Ořechy: Pro texturu a chuť můžete do těsta přimíchat nasekané vlašské ořechy nebo mandle. Ořechy dodají dortu křupavost a bohatost, která z něj udělá ještě větší pochoutku.
  • Rozinky nebo sušené brusinky: Pro sladký a mírně kyselý nádech můžete do těsta přidat hrst rozinek nebo sušených brusinek. Tyto přísady dodají dortu zajímavou chuťovou vrstvu.
Zdroj obrázku: retete-usoare, Servírování jablečného dortu

Recept na lahodný jablečný koláč na plech

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 15 minut
Čas vaření 35 minut
Celkový čas 50 minut
Porcí 12 porcí
Tento jablečný dort nebo spíš koláč je skvělý k odpolednímu čaji nebo jako dezert po večeři. Příprava je snadná, rozlijeme těsto a jablka na plech, následně po upečení připravíme řezy.

Potřebné vybavení

  • Plech na pečení

Suroviny

  • 600-700 gramů jablek
  • 120 gramů mouky
  • 100 mililitrů mléka
  • 2 vejce
  • 40 gramů másla (změklého )
  • 50 gramů cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžíce hnědého cukru (volitelně)
  • moučkový cukr na posypání (volitelně)
  • špetka soli

Postup 

  • Ve větší míse smíchejte vejce, cukr a změklé máslo. Pomocí mixéru šlehejte, dokud směs nebude hladká a dobře spojená.
  • Do směsi přidejte mléko, špetku soli a vanilkový cukr. Poté přidejte prosátou mouku a prášek do pečiva.
    Jablečný dort - příprava

    Zdroj obrázku: retete-usoare, Příprava těsta na jablečný dort

  • Vše důkladně promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto bez hrudek.
  • Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky.
    Jablečný dort - jablka

    Zdroj obrázku: retete-usoare, Příprava jablek na jablečný dort

  • Nakrájená jablka přidejte do těsta a pomocí špachtle je opatrně promíchejte, aby se jablka rovnoměrně obalila těstem.
    Jablečný dort - těsto

    Zdroj obrázku: retete-usoare, Míchání těsta a jablek

  • Připravenou směs přeneste do obdélníkového plechu, který jste předtím vyložili pečicím papírem. Těsto rovnoměrně rozetřete.
  • Pokud chcete, můžete povrch posypat lžící hnědého cukru pro křupavou krustu.
    Jablečný dort - dochucení

    Zdroj obrázku: retete-usoare, Dochucení jablečného dortu

  • Plech vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte po dobu 35-40 minut, nebo dokud povrch dortu nezezlátne a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  • Upečený dort nechte vychladnout. Můžete povrch posypat moučkovým cukrem.
  • Nakrájejte dort na jednotlivé porce a podávejte.
Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

  • Jablečný řezy můžete podávat se šlehačkou, vanilkovou zmrzlinou nebo crème fraîche pro extra chuť.
Cena: do 60 Kč
Chod: Dezert
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: dort, jablečné řezy, jablečný dort, jablečný koláč, jablka, řezy na plech, skořice
Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!
Nejlepší zákusky z kuchyně


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest