Koprovka je český poklad a pro někoho je to láska na první ochutnání. Pro jiné zase vzpomínka na dětství a jídlo, na které nemůžou zapomenout ze školních jídelen, jídlo, které jim bylo znechuceno a kopr nemůžou ani cítit. Ale já jsem stejně toho názoru, že když se udělá opravdu dobrá koprovka omáčka, ta jemná a s citem, potěší každého, i ty, kteří ke kopru nemají moc blízko, stačí ochutnat.

Je přece tak voňavá a klidně jí lze jíst i bez masa, jde jí uvařit rychle, levně a vydatně a když jí připravujete, provoní vám celý byt. Důležitý při její přípravě je čerstvý kopr nasekaný těsně před vařením, dobrá poctivá smetana, kvalitní vývar – hovězí nebo zeleninový no a důležité je její dochucení na sladkokyselo, co znamená správnou rovnováhu mezi cukrem a octem.

Recept na koprovou omáčku – jemnou smetanovou klasiku s vůní zahrádky

Ingredience potřebné na přípravu jemné smetanové koprovky

  • 1 l hovězího nebo zeleninového vývaru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce másla
  • 250 ml smetany ke šlehání (může být na půl se zakysanou smetanou)
  • 3 hrsti čerstvého nebo 2 lžíce nakládaného kopru
  • 1-2 lžíce octa nebo citronové šťávy dle chuti
  • sůl, pepř, cukr

Postup přípravy smetanové koprové omáčky

1. V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme mouku a po 2-3 minutách míchání vznikne světlá jíška, kterou zalijeme vývarem, nebo vodou s bujonem a vaříme 10 minut.

2. Přidáme najemno nasekaný kopr, promícháme a necháme chvíli povařit.

3. Smetanu rozmícháme v trošce omáčky, aby se nesrazila a pak jí vylijeme do hrnce.

4. Dochutíme solí, pepřem, cukrem a octem nebo citronovou šťávou a ještě přimícháme trochu nasekaného čerstvého kopru. Chutě musí být jemné sladkokyselé, ale vyvážené.

5. Nakonec vmícháme ještě kvůli jemnosti lžičku másla.

Jednoduchý recept jak připravit skvělou koprovou omáčku

Koprová omáčka: Harmonie chutí z tradiční české kuchyně

Foto: cooky.cz, Koprovou omáčku podáváme s knedlíkem anebo s brambory.

Servírování

Koprová omáčka se podává s vařeným hovězím anebo s vajíčkem natvrdo, jako příloha se klasicky podávají knedlíky nebo vařené brambory, ale my jí doma máme rádi s brambory upečenými v troubě a vajíčkem, je to dobrůtka.

Recept na voňavou koprovku s bramborem

Koprová omáčka: Výtečný kulinářský poklad české kuchyně

pozn.: částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest