Koprovka je český poklad a pro někoho je to láska na první ochutnání. Pro jiné zase vzpomínka na dětství a jídlo, na které nemůžou zapomenout ze školních jídelen, jídlo, které jim bylo znechuceno a kopr nemůžou ani cítit. Ale já jsem stejně toho názoru, že když se udělá opravdu dobrá koprovka omáčka, ta jemná a s citem, potěší každého, i ty, kteří ke kopru nemají moc blízko, stačí ochutnat.
Je přece tak voňavá a klidně jí lze jíst i bez masa, jde jí uvařit rychle, levně a vydatně a když jí připravujete, provoní vám celý byt. Důležitý při její přípravě je čerstvý kopr nasekaný těsně před vařením, dobrá poctivá smetana, kvalitní vývar – hovězí nebo zeleninový no a důležité je její dochucení na sladkokyselo, co znamená správnou rovnováhu mezi cukrem a octem.
Recept na koprovou omáčku – jemnou smetanovou klasiku s vůní zahrádky
Ingredience potřebné na přípravu jemné smetanové koprovky
- 1 l hovězího nebo zeleninového vývaru
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce másla
- 250 ml smetany ke šlehání (může být na půl se zakysanou smetanou)
- 3 hrsti čerstvého nebo 2 lžíce nakládaného kopru
- 1-2 lžíce octa nebo citronové šťávy dle chuti
- sůl, pepř, cukr
Postup přípravy smetanové koprové omáčky
1. V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme mouku a po 2-3 minutách míchání vznikne světlá jíška, kterou zalijeme vývarem, nebo vodou s bujonem a vaříme 10 minut.
2. Přidáme najemno nasekaný kopr, promícháme a necháme chvíli povařit.
3. Smetanu rozmícháme v trošce omáčky, aby se nesrazila a pak jí vylijeme do hrnce.
4. Dochutíme solí, pepřem, cukrem a octem nebo citronovou šťávou a ještě přimícháme trochu nasekaného čerstvého kopru. Chutě musí být jemné sladkokyselé, ale vyvážené.
5. Nakonec vmícháme ještě kvůli jemnosti lžičku másla.

Koprová omáčka: Harmonie chutí z tradiční české kuchyně
Servírování
Koprová omáčka se podává s vařeným hovězím anebo s vajíčkem natvrdo, jako příloha se klasicky podávají knedlíky nebo vařené brambory, ale my jí doma máme rádi s brambory upečenými v troubě a vajíčkem, je to dobrůtka.

Koprová omáčka: Výtečný kulinářský poklad české kuchyně
pozn.: částečně upraveno AI