Hledáte originální způsob, jak zabavit děti a zároveň si pochutnat? Zkuste si vytvořit strašidla z pizzového těsta! Tento nápad je ideální pro rodinné odpoledne na různé oslavy či halloween. Stačí vám jen vykrajovátko ve tvaru andílka, trocha fantazie a nějaké ingredience na pizza těsto. Výsledkem budou chutné strašidýlka, která potěší a i postraší.
Na tento recept jsem přišla náhodou a to tím, že mi zbylo těsto na pizzu a přemýšlela jsem, co z něj vytvořit. Vzhledem k tomu, že se blíží halloween, tak mne napadlo, že bych mohla vytvořit na tento svátek. Děti budou muset přinést do školy nějaké občerstvení, tak co udělat něco nového.
Začala jsem tím, že jsem hledala mezi vánočními vykrajovátky nějaký zajímavý tvar. Uvažovala jsem nad vykrajovátkem perníčka, který by znázorňoval zombie, nebo andělíčka, ten mi připomínal strašidlo. Vyhrál andělíček 😊 Tak jsem začala tvořit.
Rozválela jsem těsto, vykrojila a začala dávat suroviny, které mi zbyly z pizzy. Rychlé a chutné pizzové sušenky ve tvaru strašidel jsou na světě.
Recept na Pizzové strašidla
Potřebné suroviny na pizzové těsto:
- 25 g čerstvého droždí
- 500 g hladké mouky
- 1/2 lžičky cukru
- 200 – 300 ml vody (vlažné)
- 5 lžic kvalitního olivového oleje
- 1 lžička soli
Suroviny na ozdobení strašidel:
- kečup nebo domácí sugo
- nastrouhaný sýr
- bazalkové pesto
- chedar nakrájený na kostičky
Suroviny na Domácí rajčatové sugo:
- 1 šalotka(najemno nakrájená)
- 3 stroužky česneku (najemno nakrájené)
- 1 konzerva kozervované rajčata (krájená)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce oregána
- sůl, pepř, cukr (na dochucení)
Postup:
1. Nejprve si zaděláme těsto na pizzu. Rozdrobíme droždí do trošky vlažné vody a přidáme cukr a zamícháme. Kvásek nalijeme do mísy s odváženou moukou a přidáme sůl a olivový olej.
2. Nyní začneme vypracovávat těsto, postupně přidáváme k mouce vlažnou vodu. Přidáváme dokud nám nevznikne pevné kompaktní těsto.
3. Vzniklé těsto necháme kynout cca 60 minut na teplém místě.
4. Během kynutí si připravíme domácí sugo. Orestujeme si na oleji šalotku s česnekem, jakmile se rozvoní, přidáme konzervované rajčata. Vaříme do změknutí rajčat. Poté vše dochutíme dle chuti a necháme vychladnout.
5. Když nám vykyne těsto, tak z těsta vyválíme plát cca 0,5 cm vysoký. Pomocí vykrajovátka andělíčka vykrajujeme naše budoucí strašidla.
6. Strašidla pak potřeme rajčatovým sugem a dáme na ně nastrouhaný sýr. Ostatní potřeme bazalkovým pestem.
7. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů max 10 minut. Hlídáme – každá trouba peče jinak.
K hotovým strašidlům můžeme podávat dip, a tak získají zase jinou chuť.