5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Oživte svá letní setkání a běžné večeře osvěžujícím zeleninovým těstovinovým salátem, který přináší barevnou směs čerstvé zeleniny, delikátních těstovin a štiplavého dresinku. Toto univerzální jídlo poskytuje svěží nový pohled na klasický těstovinový salát. V něm se mísí křupavé papriky, osvěžující okurky, sladká rajčata a aromatické olivy s perfektně uvařenými těstovinami al dente, což vytváří chutné a nutričně bohaté pokrm.

Zeleninový těstovinový salát představuje mnohem více než jen doplněk k jídlu – je to symfonie svěžích chutí, jasných barev a zdravých surovin, které se mísí do působivého kulinářského počinu. Ať už při příležitosti letního barbecue, rodinného setkání či při běžné večeři, tento univerzální salát dodá každé události zářivý nádech a zanechá nezapomenutelný dojem u každého, kdo ho vyzkouší.

Ingredience a příprava

Chcete-li vytvořit tento chutný a oku lahodící těstovinový salát, připravte si: různé barevné druhy zeleniny, jako jsou cherry rajčata, paprika (červená, žlutá nebo oranžová), okurky, červená cibule a černé olivy. Uvařte své těstoviny podle návodu na obalu do al dente, poté je opláchněte pod studenou vodou, abyste zastavili proces vaření a vychladli.

Dresink a koření

Na dresink smíchejte olivový olej, červený vinný ocet, dijonskou hořčici, mletý česnek, sušené oregano, sůl a pepř, dokud se dobře nespojí. Zálivkou přelijte těstovinovou a zeleninovou směs a jemně promíchejte, aby se vše rovnoměrně obalilo.

Prezentace a ozdoby

Přeneste zeleninový těstovinový salát na servírovací talíř nebo misku a ozdobte jej čerstvými bylinkami, jako je nasekaná petrželka, bazalka nebo koriandr, aby získal barvu a svěžest. Navrch můžete také posypat rozdrobeným sýrem feta nebo strouhaným parmezánem.

Obrázek: Pexels, těstoviny, základní surovina na těstovinový salát

Recept na těstovinový salát, který okouzlí svou barevností i chutí

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 18 minut
Celkový čas 38 minut
Porcí 4 porce
Tato barevná kombinace čerstvé zeleniny, delikátních těstovin a pikantního dresinku dodá vaší stravě nový rozměr

Potřebné vybavení

  • Miska
  • Hrnec

Suroviny

  • 225 gramů těstovin
  • 1 šálek cherry rajčat
  • 1 okurka
  • 1 paprika
  • 1/4 šálku červené cibule
  • 1/4 šálku černých oliv
  • 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky (na ozdobu)
  • 1/4 sýra feta nebo strouhaného parmezánu

Ingredience potřebné na dresink:

  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • sůl a pepř

Postup 

  • Do velkého hrnce s osolenou vodou dejte těstoviny a vařte je dle pokynů na balení, až budou al dente.
  • Poté je sceďte a okamžitě propláchněte studenou vodou.
  • Během vaření těstovin si připravte zeleninu.
  • Cherry rajčata rozřízněte na poloviny, okurku a papriku nakrájejte na malé kostičky, červenou cibuli pokrájejte jemně a olivy na kolečka.
  • Veškerou připravenou zeleninu dejte do velké mísy.
  • V menší misce smíchejte olivový olej, vinný ocet, dijonskou hořčici, rozdrcený česnek, sušené oregano, sůl a pepř, dokud se ingredience nespojí do hladké zálivky.
  • K vychladlým těstovinám přidejte připravenou zeleninu.
  • Celé to zalijte připravenou zálivkou a jemně promíchejte, aby se chutě propojily.
  • Salát ozdobte nasekanou petrželkou a posypte rozdrobeným sýrem feta nebo parmazánem dle vaší chuti.
  • Salát můžete servírovat ihned, nebo jej pro lepší propojení chutí nechte v chladu alespoň 30 minut.
Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 90 Kč
Chod: Hlavní jídlo, Salát
Kuchyně: Česká, Italská
Klíčové slovo: dip, dresink, salát, těstovinový salát, těstoviny, zelenina


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest