Stromy na zahradách se teprve probouzejí ze zimního spánku, ale než se nadějeme, bude tu sezona čerstvého ovoce a my začneme mít chutě na klasický jarní moučník. Měkká a vláčná bublanina provoní celý domov bývá díky ovoci krásně šťavnatá. Když k pečení použijeme tvaroh, bude bublanina ještě navíc krásně krémová.
Recept na dnešní bublaninu zvládne i začátečník a je velmi variabilní. K její přípravě lze použít veškeré ovoce, které máme rádi a které máme zrovna k dispozici, klasická varianta bublaniny bývala třešňová, ale v průběhu roku používáme to ovoce, které zrovna rodí nebo to, které mám uskladněné.
Recept na Tvarohovou bublaninu s ovocem – mnohem vláčnější než jen s ovocem
Ingredience potřebné k přípravě těsta na bublaninu
- 3 vejce
- 180 g krupicového cukru
- 200 ml oleje
- 200 ml mléka
- 370 g hladké mouky
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
Ingredience na tvarohovou náplň
- 250 g tvarohu (nejlépe tučný anebo polotučný)
- 55 g moučkového cukru
- 2 lžíce mléka
- 1 vejce
- ovoce a mouka na případné obalení
Postup přípravy tvarohové bublaniny s ovocem
1. Troubu vyhřejeme na 170 stupňů a připravíme si plech 25×30 cm vymazaný máslem.
2. Vyšleháme si vejce s cukrem a vanilkou do světlé pěny a postupné přidáváme olej a mléko.
3. Mouku se škrobem a s práškem do pečiva postupně zamícháme do vaječné směsi.

Jogurtová bublanina: Ovocná bublanina z bílého jogurtu, meruněk nebo jahod
4. Připravíme si tvarohovou náplň smícháním tvarohu, cukru, vejce a mléka.
6. Na plech nalijeme těsto a lžící vkládáme hromádky tvarohové náplně, které opatrně a lehce zamícháme s těstem.
7. Po celém povrchu rozložíme ovoce, které můžeme předem lehce obalit v mouce a mírně zatlačit do těsta.
8. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 35 minut do zlatova. Propečenost vyzkoušíme špejlí.
Tipy
Bublaninu necháme vychladnout a podáváme posypanou moučkovým cukrem nebo s kopečkem zakysané smetany.

Čokoládová bublanina plněná čokoládou: zákusek opravdu plný čokolády
pozn.: částečně upraveno AI