Stromy na zahradách se teprve probouzejí ze zimního spánku, ale než se nadějeme, bude tu sezona čerstvého ovoce a my začneme mít chutě na klasický jarní moučník. Měkká a vláčná bublanina provoní celý domov bývá díky ovoci krásně šťavnatá. Když k pečení použijeme tvaroh, bude bublanina ještě navíc krásně krémová.

Recept na dnešní bublaninu zvládne i začátečník a je velmi variabilní. K její přípravě lze použít veškeré ovoce, které máme rádi a které máme zrovna k dispozici, klasická varianta bublaniny bývala třešňová, ale v průběhu roku používáme to ovoce, které zrovna rodí nebo to, které mám uskladněné.

Recept na Tvarohovou bublaninu s ovocem – mnohem vláčnější než jen s ovocem

Ingredience potřebné k přípravě těsta na bublaninu

  • 3 vejce
  • 180 g krupicového cukru
  • 200 ml oleje
  • 200 ml mléka
  • 370 g hladké mouky
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva

Ingredience na tvarohovou náplň

  • 250 g tvarohu (nejlépe tučný anebo polotučný)
  • 55 g moučkového cukru
  • 2 lžíce mléka
  • 1 vejce
  • ovoce a mouka na případné obalení

Postup přípravy tvarohové bublaniny s ovocem

1. Troubu vyhřejeme na 170 stupňů a připravíme si plech 25×30 cm vymazaný máslem.

2. Vyšleháme si vejce s cukrem a vanilkou do světlé pěny a postupné přidáváme olej a mléko.

3. Mouku se škrobem a s práškem do pečiva postupně zamícháme do vaječné směsi.

Recept na Bublaninu, ovocný koláč z bílého jogurtu

Jogurtová bublanina: Ovocná bublanina z bílého jogurtu, meruněk nebo jahod

4. Připravíme si tvarohovou náplň smícháním tvarohu, cukru, vejce a mléka.

6. Na plech nalijeme těsto a lžící vkládáme hromádky tvarohové náplně, které opatrně a lehce zamícháme s těstem.

7. Po celém povrchu rozložíme ovoce, které můžeme předem lehce obalit v mouce a mírně zatlačit do těsta.

Obrázek receptu na Tvarohovou bublaninu - dvakrát vláčnější
Foto: cooky.cz, Na plech nalijeme těsto, vkládáme hromádky tvarohu,, poklademe ovocem.

8. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 35 minut do zlatova. Propečenost vyzkoušíme špejlí.

Tipy

Bublaninu necháme vychladnout a podáváme posypanou moučkovým cukrem nebo s kopečkem zakysané smetany.

Obrázek receptu na dezert Poleva i v korpusu, aneb čokoláda v každé dírce, výborná buchta ke kafíčku

Čokoládová bublanina plněná čokoládou: zákusek opravdu plný čokolády

pozn.: částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest