Proč špalíčkové? Protože se jedná o cukroví ve tvaru špalíčků, které je vykrojené do tvaru koleček a slepené tři kolečka nad sebou, obalené v lískových oříšcích. Je to výborná mlska. Koleček sice potřebujeme upéct dost, aby jste získali několik špalíčků, ale doporučuji je dělat opravdu malinké, aby cukroví zase nebylo tak velké a syté.
Lískové oříšky máme jak v těstu, tak na obalení, ale proč ne? Ty jsou originální a oblíbené pro svojí chuť, výživové hodnoty a všestranné využití v kuchyni i v kosmetice. Dozrávají na podzim a jsou uloženy ve tvrdé skořápce a občas nás při padání z lísky cvrnknou do nosu – jako v Popelce…
Recept na Špalíčkové cukroví s krémem a oříšky
Ingredience na přípravu
Těsto
- 250 g tuku
- 250 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 100 g lískových ořechů
Náplň
- 250 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 PL rumu
- 1 vejce
- 70 g krupicového cukru
- příchutě (volitelné)
- na obalení jemně nasekané oříškyy
Postup
1. Ze surovin pro těsto zpracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme kolečka velikosti pětikoruny (ně větší), ukládáme na plech s pečícím papírem.
2. Kolečka upečeme ve středně vyhřáté troubě dl zlatova a necháme vychladnout.
3. Než nám kolečka vychladnou, připravíme si krém. V misce nad párou vyšleháme vejce s krupicový cukrem do zhoustnutí. Směs necháme celkem vychladnout.
4. V šlehači vyšleháme změklé máslo s moučkovým a vanilkovým cukrem a s rumem. Dle chuti můžeme přidat oblíbenou příchuť, ale. nemusíme.
5. Krém vyšleháme do hladka a jemně do něj zašleháme vychlazenou žloutkovou směs.
6. Krémem spojujeme vždycky 3 kolečka, které potřeme krémem i ze stran a obalíme v jemné nasekaných lískových oříšcích.
Zajímavosti
Lískové oříšky mají dlouhou historii-konzumovali je už v době neolitu. Ve středověku se zjistilo, že mají ochranné a léčivé vlastnosti. Symbolicky jsou spojovány s moudrostí a plodností.