Také si občas rádi uvaříte obídek nebo večeři bez masa? Já tedy ano, protože tyhle jídla i bez masa dokážou být moc chutná a pestrá a při troše fantazie si na nich výborně pochutnáme. No a zvlášť když jej připravíme ze zeleniny, která je skvostem mezi zeleninou, tak to je teprve výhra. Dnes je řeč o zapečeném květáku, který je oblíbený nejen pro svoji jemnou chuť, ale i kvůli spoustě živin a tělu prospěšných látek, které obsahuje.

U nás se v obchodech, u někoho i v zahrádkách, vyskytuje povětšině květák bílý, ale možná jste se někde setkali i s květákem fialovým, zeleným nebo oranžovým. Ve světě se pěstují různé druhy a tato zelenina je součástí kuchyně mnoha států a kultur. Také je variabilní a má spoustu druhů přípravy. Jak v polévkách, tak vařený, pečený, smažený, mozeček. Dokonce se připravuje i květáková pizza, rýže ale i oblíbené květákové placičky.

Ale pozor při výběru, chcete-li si pochutnat, vybírejte prosím pouze tvrdý květák. Nesmí mít hnědé skvrny a vypadat zvadle. Skladovaný v lednici vám vydrží několik dní. Pokud jej uschováte například do papírového sáčku.

Jeho tak trochu zvláštní vůně při vaření se odstraní, když do vody nalijete trochu mléka nebo citrónové šťávy.

Recept na zapečený květák s bramborami a sýrem

Ingredience potřebné k přípravě tohoto pestrého barevného receptu

  • 1 hlávka květáku
  • 2 větší brambory
  • voda a sůl na uvaření
  • tuk na vymazání pečící formy
  • zakysaná smetana (30%)
  • 4 vejce
  • lžička pečeného česneku
  • jarní cibulka
  • různá koření dle chutí a obliby
  • strouhaná mozzarella na posypání květáku
  • 250 g koktejlových rajčat na karamelizaci
  • lžíce olivového oleje
  • lžíce másla
  • lžíce třtinového cukru nebo medu
  • lžíce balzamikového octa
  • špetka soli a pepře
  • čerstvá bazalka nebo tymián (volitelné)

Postup přípravy zapečeného květáku a karamelizovaných rajčat

Obrázek receptu na Zapékaný květák s brambory a sýrem zdobený karamelizovanými rajčátky, pestrý a nevšedný nápad k obědu
Foto: cooky.cz, Recept na Zapékaný květák s brambory a sýrem zdobený karamelizovanými rajčátky

1. Květák rozebereme na drobné růžičky a brambory oloupeme a nakrájíme na plátky o tloušťce asi 3 mm.

2. Brambory spolu s květákem vložíme do vroucí osolené vody a asi 6 minut povaříme. Scedíme.

3. Do tukem vymazané formy ukládáme růžičky květáku a různě mezi ně kolečka brambor. Dochutíme solí a kořením dle chuti (například řecká směs na zeleninu).

4. V misce smícháme zakysanou smetanu s vejci, pečeným česnekem, solí a nakrájenou jarní cibulkou a touto směsí květák s brambory zalijeme.

5. Pečeme přikryté v troubě vyhřáté na 180 stupňů, dokud nezačnou růžičky květáku zlátnout. Poté bohatě posypeme nastrouhanou mozarellou a odkrytý pokrm dopékáme do zlatova.

Zapečený květák s těstovinami na orientální způsob

Tento Zapečený květák s těstovinami na orientální způsob všechny oslní!

6. Připravíme si karamelizovaná rajčátka, malé rajčata můžeme nechat vcelku nebo rozpůlit, pokud máme větší rajčata, nakrájíme na menší kousky.

7. Na pánvi zahřejeme olivový olej a máslo, přisypeme cukr a necháme jemně zkaramelizovat.

8. Přidáme rajčata do karamelu a opékáme je asi 4 minuty, dokud nezačnou měknout a mírně se rozpadat.

9. Ochutíme balzamikovým octem, solí a pepřem a vaříme na mírném ohni ještě 2-3 minuty.

10. Stáhneme z ohně a posypeme čerstvými bylinkami.

Zapečený květák podáváme ozdobený zkaramelizovanými rajčátky jako chutný oběd nebo večeři.

Obrázek receptu na zapečená kuřecí stehna se zeleninovým salátem.

Dědova zapečená kuřecí stehna s marinádou a se zeleninovým salátem

Obrázek receptu na Salát z květáku a paprik.

Svěží Salát z květáku na skus a paprik

pozn.: částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest