Uchování sezónní zeleniny na delší dobu není často jednoduché. S tímto receptem si připravíte zeleninové koření ve slaném nálevu pro využití v zimě. Takto uchovaná zelenina vydrží až do jara a zachová si svoji chuť, texturu a většinu důležitých vitamínů. Díky tomuto zeleninovému koření kdykoliv uvaříte chutnou polévku s vůní čerstvé zeleniny během chvíle. Recept je nejen praktický, ale i skvělý způsob pro využití sezónní zeleniny, které máte nadbytek. Zároveň vám výborně nahradí zeleninový bujón koupený v supermarketu.
Recept na konzervovanou zeleninu na polévku
Ingredience pro přípravu 5 x 1 l sklenic
- 1kg mrkve
- 1 kg papriky
- 1 kg cibule
- 1kg rajčat
- 1 kg zeleného kopru a petržele
- 1 kg soli
Postup přípravy
1. Mrkev si oloupeme a nastrouháme nahrubo.
2. Omyté papriky nakrájíme na kostičky.
3. Bylinky nasekáme nadrobno. Poměr kopru a petržele si vyberte dle svého, já mám raději větší množství kopru.
4. Silnější ořezané stonky kopru nasekáme nebo umeleme na menší kousky.
5. Cibuli si oloupeme a nakrájíme taktéž na kostičky.
6. Nyní si rozmixujeme rajčata na pyré a v misce k nim přisypeme 1 kg soli. Dobře promícháme.
7. Veškerou ostatní zeleninu dáme do mísy a spolu smícháme.
8. K této zelenině přilejeme slané rajčatové pyré a vše velmi dobře promícháme.
9. Směsí naplníme sterilizované sklenice a uzavřeme víčky.
10. Sklenice vložíme do lednice nebo na jiné chladné místo.
Zůstanou ve slaném nálevu vitamíny?
Zelenina konzervovaná ve slaném nálevu jistě ztratí malé množství živin, zejména vitamíny rozpustné ve vodě jako vitamín C a B-komplex. Většina minerálů, vlákniny a antioxidantů zůstává však zachována.