Uchování sezónní zeleniny na delší dobu není často jednoduché. S tímto receptem si připravíte zeleninové koření ve slaném nálevu pro využití v zimě. Takto uchovaná zelenina vydrží až do jara a zachová si svoji chuť, texturu a většinu důležitých vitamínů. Díky tomuto zeleninovému koření kdykoliv uvaříte chutnou polévku s vůní čerstvé zeleniny během chvíle. Recept je nejen praktický, ale i skvělý způsob pro využití sezónní zeleniny, které máte nadbytek. Zároveň vám výborně nahradí zeleninový bujón koupený v supermarketu.

Recept na konzervovanou zeleninu na polévku

Ingredience pro přípravu 5 x 1 l sklenic

  • 1kg mrkve
  • 1 kg papriky
  • 1 kg cibule
  • 1kg rajčat
  • 1 kg zeleného kopru a petržele
  • 1 kg soli

Postup přípravy

1. Mrkev si oloupeme a nastrouháme nahrubo.

Nastrouháme mrkev.
Zdroj obrázku: gazdynja, Nastrouháme mrkev.

2. Omyté papriky nakrájíme na kostičky.

Nakrájíme papriky.
Zdroj obrázku: gazdynja, Nakrájíme papriky.

3. Bylinky nasekáme nadrobno. Poměr kopru a petržele si vyberte dle svého, já mám raději větší množství kopru.

Nasekáme bylinky.
Zdroj obrázku: gazdynja, Nasekáme bylinky.

4. Silnější ořezané stonky kopru nasekáme nebo umeleme na menší kousky.

Umeleme stonky kopru.
Zdroj obrázku: gazdynja, Umeleme stonky kopru.

5. Cibuli si oloupeme a nakrájíme taktéž na kostičky.

Nakrájíme cibuli.
Zdroj obrázku: gazdynja, Nakrájíme cibuli.

6. Nyní si rozmixujeme rajčata na pyré a v misce k nim přisypeme 1 kg soli. Dobře promícháme.

Do rajčatového pyré přisypeme sůl.
Zdroj obrázku: gazdynja, Do rajčatového pyré přisypeme sůl.

7. Veškerou ostatní zeleninu dáme do mísy a spolu smícháme.

8. K této zelenině přilejeme slané rajčatové pyré a vše velmi dobře promícháme.

K zelenině přidáme rajčatové pyré.
Zdroj obrázku: gazdynja, K zelenině přidáme rajčatové pyré.

9. Směsí naplníme sterilizované sklenice a uzavřeme víčky.

Naplníme sterilizované sklenice.
Zdroj obrázku: gazdynja, Naplníme sterilizované sklenice.

10. Sklenice vložíme do lednice nebo na jiné chladné místo.

Zůstanou ve slaném nálevu vitamíny?

Zelenina konzervovaná ve slaném nálevu jistě ztratí malé množství živin, zejména vitamíny rozpustné ve vodě jako vitamín C a B-komplex. Většina minerálů, vlákniny a antioxidantů zůstává však zachována.

Nejlepší recepty z kuchyně


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest