V tomto receptu si ukážeme krok za krokem sušení a naložení rajčat, který nám vydrží po celou zimu. Zároveň si z nich připravíme výborný zdravý salát. Salát je skvělý jako příloha k jídlu nebo samotný v podobě zdravé snídaně. Provedeme vás celým procesem od výroby sušených naložených rajčat, po konečnou přípravu salátu. Sušená rajčata vám vydrží po dobu minimálně 1 roku, samozřejmě na chladném a suchém místě. Součástí receptu je praktický video návod, který vám pomůže ve správném postupu.
Recept na nakládaná sušená rajčata
Ingredience pro přípravu
- 5 kg rajčat
- 1 celá hlava česneku
- sůl
- tymián
- 30 ml olivového oleje / 1 sklenici
Postup přípravy sušených rajčat
1. Rajčata nakrájíme na měsíčky a vyřízneme zelená místa od stopek.
2. Plech na pečení si vyložíme pečícím papírem a nakrájená rajčata na něj vyskládáme.
3. Rajčata osolíme a posypeme sušeným tymiánem.
4. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C 1 hodinu a mezitím stroužky česneku namočíme do vody, aby se dobře loupaly.
5. Rajčata, která se vám nevejdou do trouby a máte horké a suché počasí, můžete usušit na tácu na slunci.
6. Oloupeme česnek a najemno nasekáme.
7. Připravíme si čisté sklenice 450 ml nebo 600 ml a do každé z nich dáme trochu česneku a trochu tymiánu.
8. Dále sklenice naplníme do poloviny objemu usušenými rajčaty a poté opět přidáme česnek a tymián.
9. Nyní zbytek objemu doplníme opět rajčaty a nakonec přidáme zbytek česneku a tymiánu.
10. Do každé sklenice nalejeme 30 ml olivového oleje a zavíčkujeme.
11. Sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme je tak 8 – 10 hodin.
12. Poté zkontrolujeme, že nejsou víčka vyboulená a dobře těsní.
Recept na salát ze sušených rajčat
Ingredience pro přípravu
- 100 g sušených rajčat
- 50 g nasekaných vlašských ořechů
- 2 – 3 stroužky česneku
- 65 ml olivového oleje
- 1 lžička tymiánu
- 1/2 lžičky chilli papričky
- 2 lžíce šťávy z granátového jablka
- sůl
Postup přípravy
1. Sušená rajčata namočíme na 15 minut do vroucí vody a poté ji slejeme.
2. Měkká rajčata nakrájíme na malé kousky a přidáme k nim vlašské ořechy, tymián, sůl, chilli papričku, šťávu z granátového jablka, olivový olej a nasekaný česnek.
3. Vše dobře promícháme a můžeme podávat.