V tomto receptu si ukážeme krok za krokem sušení a naložení rajčat, který nám vydrží po celou zimu. Zároveň si z nich připravíme výborný zdravý salát. Salát je skvělý jako příloha k jídlu nebo samotný v podobě zdravé snídaně. Provedeme vás celým procesem od výroby sušených naložených rajčat, po konečnou přípravu salátu. Sušená rajčata vám vydrží po dobu minimálně 1 roku, samozřejmě na chladném a suchém místě. Součástí receptu je praktický video návod, který vám pomůže ve správném postupu.

Recept na nakládaná sušená rajčata

Ingredience pro přípravu

  • 5 kg rajčat
  • 1 celá hlava česneku
  • sůl
  • tymián
  • 30 ml olivového oleje / 1 sklenici

Postup přípravy sušených rajčat

1. Rajčata nakrájíme na měsíčky a vyřízneme zelená místa od stopek.

2. Plech na pečení si vyložíme pečícím papírem a nakrájená rajčata na něj vyskládáme.

Plech na pečení si vyložíme pečícím papírem a nakrájená rajčata na něj vyskládáme.
Zdroj obrázku: MOJE EBRULI KUCHYNĚ, Plech na pečení si vyložíme pečícím papírem a nakrájená rajčata na něj vyskládáme.

3. Rajčata osolíme a posypeme sušeným tymiánem.

4. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C 1 hodinu a mezitím stroužky česneku namočíme do vody, aby se dobře loupaly.

5. Rajčata, která se vám nevejdou do trouby a máte horké a suché počasí, můžete usušit na tácu na slunci.

6. Oloupeme česnek a najemno nasekáme.

7. Připravíme si čisté sklenice 450 ml nebo 600 ml a do každé z nich dáme trochu česneku a trochu tymiánu.

Připravíme si čisté sklenice 450 ml nebo 600 ml a do každé z nich dáme trochu česneku a trochu tymiánu.
Zdroj obrázku: MOJE EBRULI KUCHYNĚ, Připravíme si čisté sklenice 450 ml nebo 600 ml a do každé z nich dáme trochu česneku a trochu tymiánu.

8. Dále sklenice naplníme do poloviny objemu usušenými rajčaty a poté opět přidáme česnek a tymián.

Nejlepší pomazánky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší pomazánky!
Nejlepší pomazánky z kuchyně

9. Nyní zbytek objemu doplníme opět rajčaty a nakonec přidáme zbytek česneku a tymiánu.

10. Do každé sklenice nalejeme 30 ml olivového oleje a zavíčkujeme.

Do každé sklenice nalejeme 30 ml olivového oleje a zavíčkujeme.
Zdroj obrázku: MOJE EBRULI KUCHYNĚ, Do každé sklenice nalejeme 30 ml olivového oleje a zavíčkujeme.

11. Sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme je tak 8 – 10 hodin.

Sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme je tak 8 - 10 hodin.
Zdroj obrázku: MOJE EBRULI KUCHYNĚ, Sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme je tak 8 – 10 hodin.

12. Poté zkontrolujeme, že nejsou víčka vyboulená a dobře těsní.

Recept na salát ze sušených rajčat

Ingredience pro přípravu

  • 100 g sušených rajčat
  • 50 g nasekaných vlašských ořechů
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • 65 ml olivového oleje
  • 1 lžička tymiánu
  • 1/2 lžičky chilli papričky
  • 2 lžíce šťávy z granátového jablka
  • sůl

Postup přípravy

1. Sušená rajčata namočíme na 15 minut do vroucí vody a poté ji slejeme.

2. Měkká rajčata nakrájíme na malé kousky a přidáme k nim vlašské ořechy, tymián, sůl, chilli papričku, šťávu z granátového jablka, olivový olej a nasekaný česnek.

3. Vše dobře promícháme a můžeme podávat.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest