Svěží a sladký závan letního dne. Tak bychom pojmenovali tento lahodný krémový dort obohacený o plátky pomerančů. Jedná se sice o sezónní dort, ale pomeranče naštěstí u nás seženete po většinu roku. Je velmi nenáročný na přípravu a zároveň vzhledově atraktivní. K přípravě jsem použila kulatou formu o průměru 23 – 28 cm. Čím menší formu použijete, tím vyšší dort získáte. Korpus si upečeme vlastní, chcete-li si ale ušetřit práci a nezapínat troubu, použijte místo korpusu kupované piškoty.

Recept na citrusový dort s pomerančem

Obrázek receptu na pomerančový dort s krémem.
Zdroj obrázku: pleziruri, Recept na pomerančový dort s krémem.

Ingredience pro přípravu

Korpus:

  • 3 lžíce mouky
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 3 vejce
  • nastrouhaná kůra z poloviny citronu
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžička citronové šťávy

Krém:

  • 6 pomerančů
  • 150 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 2 lžíce mouky
  • 250 ml mléka
  • nastrouhaná kůra z pomeranče
  • 12 g želatiny
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • studená voda

Sirup:

  • vymačkaná šťáva z pomeranče
  • 2 lžíce pomerančového likéru (nepovinné, dle chuti)

Postup přípravy

Nakrájený pomerančový dort.
Zdroj obrázku: pleziruri, Nakrájený pomerančový dort.

1. Dáme si předehřát troubu na 180°C a formu si vymažeme máslem a vysypeme moukou.

2. V menší misce si promícháme cukr a citronovou kůra.

3. Ve větší míse ušleháme bílky se špetkou soli, dokud nám nevznikne tuhá pěna.

4. Postupně během šlehání přidáme k bílkům 1/2 lžičky vanilkového extraktu, citronovou šťávu a cukr dříve smíchaný s kůrou.

5. Následně přidáme a stěrkou zapracujeme žloutky a mouku.

6. Těsto nalejeme do formy a dáme péct do předehřáté trouby na 30 minut.

7. Po dopečení nožem oddělíme korpus od formy projetím nože po obvodu a vyklopíme na tác.

8. Želatinu rozpustíme ve studené vodě a mezitím si svaříme mléko s kůrou z pomeranče.

9. Jakmile nám mléko vře, odstavíme a na 10 minut přikryjeme, aby se pomerančová kůra vylouhovala.

Obrázek receptu na pomerančový dort s krémem.
Zdroj obrázku: pleziruri, Recept na pomerančový dort s krémem.

10. V čistém hrnci si smícháme 4 žloutky se 100 g cukru a následně přidáme mouku, kterou zapracujeme.

11. Mléko scedíme a oddělíme od pomerančové kůry.

12. K mléku přidáme vymíchané žloutky a na středním ohni za stálého míchání vytvoříme krém.

13. Odstavíme a přidáme vanilkový extrakt a rozpuštěnou želatinu. Přebytečnou vodu slejeme.

14. Promícháme a dáme odpočinout.

15. Z bílků si ušleháme sníh, do kterého postupně přidáme 50 g cukru.

16. Sníh postupně přidáme do horkého krému a promícháváme silikonovou stěrkou.

17. Krém za občasného promíchání necháme vychladnout na pokojovou teplotu.

Obrázek receptu na pomerančový dort s krémem.
Zdroj obrázku: pleziruri, Recept na pomerančový dort s krémem.

18. Oloupeme si prozatím pomeranče a nakrájíme na kolečka.

19. Čistou formu si vymažeme trochou oleje a vyložíme ji potravinářskou fólií.

20. Pomeranč rozložíme na dno a okraje.

21. Vyšleháme si ze smetany šlehačku, kterou přidáme do vychladlého krému.

22. Krém nalejeme na pomeranče, přikryjeme potravinářskou fólií a dáme na 5 hodin ztuhnout do lednice.

23. Pomerančovou šťávu smícháme s pomerančovým likérem a tímto sirupem polejeme povrch dortu.

24. Ztuhlý dort vyklopíme na tác a můžeme podávat.

Důležitá, oblíbená a někdy nenáviděná

Řeč je o citronové nebo pomerančové kůře. Kormě intenzivního aroma a osvěžující chuti nám kůra z pomeranče přináší výživové látky. Zejména vitamín C a flavonoidy s antioxidačními vlastnostmi. Proto přidáním kůry do pokrmů nezvyšujete pouze množství esenciálních olejů, ale také nutriční hodnotu.

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest