Svěží a sladký závan letního dne. Tak bychom pojmenovali tento lahodný krémový dort obohacený o plátky pomerančů. Jedná se sice o sezónní dort, ale pomeranče naštěstí u nás seženete po většinu roku. Je velmi nenáročný na přípravu a zároveň vzhledově atraktivní. K přípravě jsem použila kulatou formu o průměru 23 – 28 cm. Čím menší formu použijete, tím vyšší dort získáte. Korpus si upečeme vlastní, chcete-li si ale ušetřit práci a nezapínat troubu, použijte místo korpusu kupované piškoty.
Recept na citrusový dort s pomerančem
Ingredience pro přípravu
Korpus:
- 3 lžíce mouky
- 3 lžíce moučkového cukru
- 3 vejce
- nastrouhaná kůra z poloviny citronu
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžička citronové šťávy
Krém:
- 6 pomerančů
- 150 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 2 lžíce mouky
- 250 ml mléka
- nastrouhaná kůra z pomeranče
- 12 g želatiny
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 400 ml smetany ke šlehání
- studená voda
Sirup:
- vymačkaná šťáva z pomeranče
- 2 lžíce pomerančového likéru (nepovinné, dle chuti)
Postup přípravy
1. Dáme si předehřát troubu na 180°C a formu si vymažeme máslem a vysypeme moukou.
2. V menší misce si promícháme cukr a citronovou kůra.
3. Ve větší míse ušleháme bílky se špetkou soli, dokud nám nevznikne tuhá pěna.
4. Postupně během šlehání přidáme k bílkům 1/2 lžičky vanilkového extraktu, citronovou šťávu a cukr dříve smíchaný s kůrou.
5. Následně přidáme a stěrkou zapracujeme žloutky a mouku.
6. Těsto nalejeme do formy a dáme péct do předehřáté trouby na 30 minut.
7. Po dopečení nožem oddělíme korpus od formy projetím nože po obvodu a vyklopíme na tác.
8. Želatinu rozpustíme ve studené vodě a mezitím si svaříme mléko s kůrou z pomeranče.
9. Jakmile nám mléko vře, odstavíme a na 10 minut přikryjeme, aby se pomerančová kůra vylouhovala.
10. V čistém hrnci si smícháme 4 žloutky se 100 g cukru a následně přidáme mouku, kterou zapracujeme.
11. Mléko scedíme a oddělíme od pomerančové kůry.
12. K mléku přidáme vymíchané žloutky a na středním ohni za stálého míchání vytvoříme krém.
13. Odstavíme a přidáme vanilkový extrakt a rozpuštěnou želatinu. Přebytečnou vodu slejeme.
14. Promícháme a dáme odpočinout.
15. Z bílků si ušleháme sníh, do kterého postupně přidáme 50 g cukru.
16. Sníh postupně přidáme do horkého krému a promícháváme silikonovou stěrkou.
17. Krém za občasného promíchání necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
18. Oloupeme si prozatím pomeranče a nakrájíme na kolečka.
19. Čistou formu si vymažeme trochou oleje a vyložíme ji potravinářskou fólií.
20. Pomeranč rozložíme na dno a okraje.
21. Vyšleháme si ze smetany šlehačku, kterou přidáme do vychladlého krému.
22. Krém nalejeme na pomeranče, přikryjeme potravinářskou fólií a dáme na 5 hodin ztuhnout do lednice.
23. Pomerančovou šťávu smícháme s pomerančovým likérem a tímto sirupem polejeme povrch dortu.
24. Ztuhlý dort vyklopíme na tác a můžeme podávat.
Důležitá, oblíbená a někdy nenáviděná
Řeč je o citronové nebo pomerančové kůře. Kormě intenzivního aroma a osvěžující chuti nám kůra z pomeranče přináší výživové látky. Zejména vitamín C a flavonoidy s antioxidačními vlastnostmi. Proto přidáním kůry do pokrmů nezvyšujete pouze množství esenciálních olejů, ale také nutriční hodnotu.