Pokud máte rádi tatarák tolik, jako já, určitě časem hledáte různé další varianty na vyzkoušení. Objevila jsem tento úžasný cuketový tatarák, který si snadno uskladníte do sklenic a bude vždy po ruce. Myslím, že se vám tato variace zalíbí hned ze dvou důvodů. Každým rokem nastane období, kdy nám každý nabízí cukety, nebo alespoň jimi překypují trhy a supermarkety. Také se tímto tatarákem zavděčíme veganům a vegetariánům, žádná ingredience není živočišného původu. Přesto je chuťově velmi rozmanitý a určitě si na něm pochutnáte stejně, jako my doma.
Cuketový tatarák je osvěžující a lehká alternativa k tradičnímu masovému tataráku, ideální pro vegetariány i milovníky zeleniny. Připravuje se z nastrouhané cukety, která se smíchá s česnekem, olivovým olejem a bylinkami. Alternativně můžete přidat citronovou šťávu, což dodává tataráku příjemnou kyselost, která zvýrazní přirozenou chuť cukety. Pro větší pikantnost můžete přimíchat jemně nakrájenou červenou cibuli nebo chilli papričky. Cuketový tatarák je skvělý jako předkrm nebo lehký hlavní chod, podávaný například s křupavým toastem. Inspirujte se dalšími zajímavými recepty na tataráky, pomazánky, saláty – přidejte se do naší facebookové skupiny na Nejlepší pomazánky z kuchyně.
Recept na cuketový tatarák do sklenice
Ingredience pro přípravu
- 1,5 kg cukety
- 4 cibule
- 10 stroužků česneku
- 3 lžičky soli
- 3 lžíce cukru
- 5 lžic sójové omáčky
- 2 lžíce octa
- 80 ml olivového oleje
- 200 – 300 g rajčatového protlaku
- 1 lžička mletého bílého pepře
Postup přípravy
1. Na hrubé struhadle si nastrouháme cukety a nakrájíme si nadrobno cibuli a česnek.
2. Cibuli s česnekem a s olivovým olejem si trochu prohřejeme na pánvi a poté je přesuneme do větší mísy a dáme stranou.
3. Na pánev, kdy byla cibule s česnekem nyní dáme nastrouhanou cuketu a přilejeme také trochu olivového oleje.
4. Cuketu dusíme a jakmile pustí šťávu, tak ji scedíme a přebytečnou šťávu vymačkáme.
5. Cuketu přidáme do mísy s cibulí a česnekem a promícháme.
6. Dále přidáme sůl, cukr, pepř, protlak, sójovou omáčku a zamícháme.
7. Směs dáme na plech a rovnoměrně ji rozprostřeme.
8. Plech dáme do předehřáté trouby a směs zapékáme.
9. Po 15 minutách plech vytáhneme, směs promícháme, opět zarovnáme a znovu na 20 minut do trouby.
10. Zapečenou směs polejeme po povrchu octem a směs na plechu promícháme, poté ještě na 5 minut do trouby.
11. Ihned po vytažení z trouby plníme za horka do sklenic a pořádně utěsníme až po víko.
12. Sklenic hned zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru a zakryjeme dekou nebo utěrkami.
13. Po přibližně 2 hodinách zkontrolujeme, zda všechna víčka těsní. Pokud nějaké netěsní, zkonzumujeme co nejdříve a zbytek skladujeme na suchém a chladném místě.
14. Podáváme na čerstvém chlebu posypané sýrem a čerstvou pažitkou.
Podáváme kdykoliv
Cuketový tatarák vytáhneme ze spíže, kdykoliv na něj dostaneme chuť. Je skvělý jako snídaně, svačina nebo pokud čekáte hosty, jako předkrm. Uvidíte, že budou velmi mile překvapení lehkým zeleninovým předkrmem s kouskem čerstvého chleba.