Fantasticky rychlá a chutná roláda s vanilkovým krémem, které vypadá velmi luxusně. Je natolik snadná, že ji klidně upečete několikrát týdně, když vás přepadne chuť na sladké nebo se objeví neohlášená návštěva. Díky jednoduché povrchové úpravě těsta, před vložením do trouby, upečete vzhledově velmi atraktivní korpus ve stylu vlnek. Vanilkový krém je přesně to pravé, co se do této rolády hodí nejvíce.

Recept na roládu s vanilkovým krémem

Doba pečení v troubě 30 minut.

Ingredience pro přípravu

Korpus:

  • 100 ml vody
  • 100 ml mléka
  • 80 g másla
  • 130 g mouky
  • 3 vejce
  • špetka cukru
  • špetka soli

Krém:

  • 150 g cukru
  • 2 vejce
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 400 g mléka
  • 50 g másla
  • vanilkový extrakt

Postup přípravy

1. Nejdříve si připravíme korpus a do hrnce si dáme vodu s mlékem.

2. Přidáme špetku soli, cukru a nakrájené máslo.

3. Dáme hřát na sporák a mícháme, dokud se máslo nerozpustí.

Dáme hřát na sporák a mícháme, dokud se máslo nerozpustí.
Zdroj obrázku: lecker mit Ann, Dáme hřát na sporák a mícháme, dokud se máslo nerozpustí.

4. Dáme si předehřát troubu na 200°C.

5. Dále do hrnce přidáme mouku a vypracujeme těsto.

6. Dáme opět na plotnu a za stálého míchání hřejeme 3 minuty.

7. Těsto přendáme do misky a přidáme rozšlehaná vejce.

8. Těsto s vejci utřeme stěrkou po celé ploše misky tak, aby se co nejvíce do těsta zapracovalo.

Těsto s vejci utřeme stěrkou po celé ploše misky tak, aby se co nejvíce do těsta zapracovalo.
Zdroj obrázku: lecker mit Ann, Těsto s vejci utřeme stěrkou po celé ploše misky tak, aby se co nejvíce do těsta zapracovalo.

9. Těsto rozetřeme na pečícím papírem vyložený plech.

10. Povrch rozetřeného těsta stěrkou narušíme a uděláme vlnky.

Povrch rozetřeného těsta stěrkou narušíme a uděláme vlnky.
Zdroj obrázku: lecker mit Ann, Povrch rozetřeného těsta stěrkou narušíme a uděláme vlnky.

11. Dáme péct do vyhřáté trouby na 30 minut.

12. Po vytáhnutí z trouby necháme zchladnout.

13. Dále na přípravu krému si v hrnci rozmícháme vejce s cukrem.

14. Přidáme kukuřičný škrob a umícháme směs.

15. Dále přidáme mléko a vanilkový extrakt. Metličkou promícháme.

16. Nyní dáme hrnec hřát na plotnu a mícháme do zhoustnutí.

17. Odstavíme a přidáme máslo, které v horkém krému rozmícháme, dokud se nerozpustí.

Odstavíme a přidáme máslo, které v horkém krému rozmícháme, dokud se nerozpustí.
Zdroj obrázku: lecker mit Ann, Odstavíme a přidáme máslo, které v horkém krému rozmícháme, dokud se nerozpustí.

18. Korpus otočíme vzhůru nohama a krém na něj rovnoměrně rozetřeme.

19. Opatrně srolujeme v roládu, zabalíme do pečícího papíru a dáme na 1 hodinu do lednice.

Opatrně srolujeme v roládu, zabalíme do pečícího papíru a dáme na 1 hodinu do lednice.
Zdroj obrázku: lecker mit Ann, Opatrně srolujeme v roládu, zabalíme do pečícího papíru a dáme na 1 hodinu do lednice.

20. Nakonec roládu posypeme moučkovým cukrem.

Zajímavost o vanilce – často vnímána jako nudná, zato nepostradatelná

Vanilku používáme snad do většiny sladkého pečení. Někdy ve formě vanilkového lusku, jindy ve vanilkovém extraktu nebo vanilkovém cukru. Látka, která je odpovědná za příjemnou vůni a aroma vanilky, se jmenuje fenolický aldehyd vanilin. Bohužel vzhledem k extrémně vysoké ceně koření vanilky bylo nutné během 20. století v Československu vyvinout náhražku zvanou derivát etylvanilin.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest