Dukátové buchtičky si určitě každý vybaví ze svého dětství. Jsou většinou dva tábory dětí, jedny buchtičky milují a vyžadují je i v dospělosti, jako můj manžel. Druhá skupina o nich nechce ani slyšet. Do které patříte vy? Buchtičky jsou sladkým pohlazení a můžeme je podávat i jako dezert. Pokud jste je ještě nikdy nechystali, budete mile překvapeni, jak snadný je to recept.

Dukátové buchtičky neboli buchtičky se šodó, jsou výborné, osobně je mám raději jako teplý dezert než jako hlavní chod. Uvidíte, že s tímto pokrmem vykouzlíte úsměv na tváři celé vaší rodině. Jen zaděláte těsto a necháte ho kynout podobně jako když děláte kynuté koláče nebo Honzovy buchty. Poté připravíte šodó vinnou pěnu nebo vanilkový krém – tuto část si občas ulehčím. Když není čas připravím krém z vanilkového pudinku, který jen víc naředím. Kdo má více času připraví si domácí vanilkový krém, je to též snadné na přípravu, jen na něj budete potřebovat o trochu víc času.

Dukátové buchtičky
Foto: Cooky.cz: Dukátové buchtičky

Recept na dukátové buchtičky

Potřebné suroviny:

  • 30 g čerstvého droždí
  • 2 ks vejce
  • 500 g hladké mouky
  • citronová kůra z 1 bio citronu
  • 200 ml mléka
  • 200 ml oleje
  • 80 g cukru krystal
  • špetku soli

Na potření buchtiček:

  • 80 g másla (rozpuštěného)
  • 1 lžíce rumu

Vanilkový krém:

  • 800 ml mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • 70 g cukru krupice
  • 7 ks žloutků
  • 2 lžíce rumu

Alternativně pravá šodó omáčka – tedy vinná pěna:

  • 225 ml suchého bílého vína
  • 4 žloutky
  • dřeň čerstvé vanilky na špičku nože – asi 1/4
  • 75 g cukru

Postup přípravy:

Buchtičky:

1. Klasický postup je, že si zaděláme kvásek (rozdrobeného droždí, cukru, vlažného mléka a lžíci mouky). Kvásek se nechá kynout na teplém místě. Já tento krok přeskakuji, protože zadělávám těsto v robotovi. Nikdy by se mi nestalo, že by mi těsto nevykynulo. Do mísy od robota rozdrobím droždí, které zaliju vlažným mlékem, zasypu cukrem – vše promíchám, když vidím, že se droždí aktivuje dodávám ostatní suroviny.

2. Přidám hladkou mouku, vejce, citronovou kůru, olej a špetku soli.

Těsto na buchtičky
Foto: Cooky.cz: Dukátové buchtičky – těsto

3. Ze surovin vypracuji krásné hladké těsto, které nechám na teplém místě kynout. Proces kynutí trvá cca 60 – 90 minut.

4. Z vykynutého těsta začnu tvarovat stejně velké kuličky.

Tvoření buchtiček
Foto: Cooky.cz: Tvoření buchtiček

5. Každou kuličku potřu ze všech stran rozpuštěným máslem ve kterém mám vmíchaný rum. Takto kuličky dávám do připravené zapékací mísy.

Hotové dukátové buchtičky

Dukátové buchtičky se šodó, symbol dětství a prázdninové kuchyně u babičky

6. Připravené buchtičky necháme ještě v pekáčku cca 10 minut kynout. Poté dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů po dobu 20-25 minut. Pečeme do zlatova.

Upečené buchtičky
Foto: Cooky.cz: Upečené dukátové buchtičky

Krém:

1. Rozehřejeme mléko s vanilkovým luskem (vnitřkem) a polovinou cukru.

2. Žloutky rozmícháme v míse se zbytkem cukru a postupně přidáváme teplé mléko. Nyní vše opět zahříváme na cca 10 minut, aby směs zhoustla. Dávejte pozor, ať neprojde směs varem a přidáme rum.

Hotové buchtičky přelijeme hotovým krémem a můžeme podávat. Dobrou chuť.

Obrázek receptu na Honzíkovy buchty-konečně ty pravé

Honzíkovy péřově nadýchané buchty – konečně ty pravé

Tip na závěr:

Pokud nechcete vyrábět domácí vanilkový krém, můžete udělat krém z vanilkového pudinku. Jen nezapomeňte vařit pudink ve větším množství mléka, aby byl řidší.

zdroj: autorský text cooky.cz

Video recept na dukátové buchtičky

Autor: cooky.cz
Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest