Dezerty italského původu jsou specifické v použitých ingrediencích. Přestože italskou kuchyni známe především díky slaným specialitám, tento dvoubarevný koláč má v právě v Itálii své tradiční místo. V tomto případě koláči těsto obklopuje lahodnou vanilkovou náplň.
Recept je velmi snadný a tak ho zvládne i úplný začátečník. V tomto receptu jsem použila kulatou formu o průměru 22 cm. Takže pokud máte větší, možná bude zapotřebí vyšší poměr ingrediencí. Nyní se pustíme do pečení!
Recept na italský dvoubarevný koláč
Ingredience pro přípravu těsta
- 1 vejce
- 100 g cukru
- 10 g vanilkového cukru
- 100 ml slunečnicového oleje
- 2 lžíce kakaa
- 180 g mouky
- 10 g prášku do pečiva
Ingredience pro přípravu náplně
- 400 ml mléka
- 1 žloutek
- 10 g vanilkového cukru
- 3 lžíce cukru
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
- 50 g másla
Postup přípravy
1. V míse spolu vyšleháme vejce, cukr a vanilkový cukr a během šlehání přilijeme olej.
2. Do ušlehané hmoty přidáme kakao s moukou a práškem do pečiva a vypracujeme těsto.
3. Přibližně 3/4 těsta vytlačíme do vymazané formy (i po stranách) a zbytek těsta prozatím dáme stranou.
4. V hrnci si promícháme mléko, žloutek, vanilkový cukr, cukr a kukuřičný škrob a za stálého míchání vaříme do úplného zhoustnutí.
5. Do hotového pudinku zapracujeme máslo a dobře prošleháme.
6. Krém rovnoměrně rozprostřeme na těsto ve formě a dáme stranou.
7. Odložený kousek těsta nyní v pečícím papíře rozválíme na tenkou placku a vykrájíme z ní kolečka, ideálně zdobená.
8. Nyní plastovým víčkem o menším průměru vyřízneme v kolečkách jejich středy, takže nám vzniknou kolečka a jejich obruče.
9. Právě vytvořené obruče vyskládáme na krém ve formě a tu vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 30 minut.
10. Nakonec koláč posypeme moučkovým cukrem.
Závěr
Tento typicky italský vzhled se vám může zdát složitější, ale výsledek je opravdu krásný. Koneckonců právě tento vzhled dělá koláč jihoevropský a pokud se vám nechce takto vyřezávat těsto, můžete nařezat pouze proužky a vytvořit klasickou českou mřížku. Na chuti koláč neztratí a radost udělá stejně. Dobrou chuť!
![Ovocné Tiramisu](https://cooky.cz/wp-content/uploads/2025/01/tiramisu.jpg)