Dezerty italského původu jsou specifické v použitých ingrediencích. Přestože italskou kuchyni známe především díky slaným specialitám, tento dvoubarevný koláč má v právě v Itálii své tradiční místo. V tomto případě koláči těsto obklopuje lahodnou vanilkovou náplň.

Recept je velmi snadný a tak ho zvládne i úplný začátečník. V tomto receptu jsem použila kulatou formu o průměru 22 cm. Takže pokud máte větší, možná bude zapotřebí vyšší poměr ingrediencí. Nyní se pustíme do pečení!

Recept na italský dvoubarevný koláč

Ingredience pro přípravu těsta

  • 1 vejce
  • 100 g cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 2 lžíce kakaa
  • 180 g mouky
  • 10 g prášku do pečiva

Ingredience pro přípravu náplně

  • 400 ml mléka
  • 1 žloutek
  • 10 g vanilkového cukru
  • 3 lžíce cukru
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 50 g másla

Postup přípravy

1. V míse spolu vyšleháme vejce, cukr a vanilkový cukr a během šlehání přilijeme olej.

Vyšleháme vaječnou směs s cukrem.
Zdroj: Fatto in Casa da Alba, Vyšleháme vaječnou směs s cukrem.

2. Do ušlehané hmoty přidáme kakao s moukou a práškem do pečiva a vypracujeme těsto.

Vypracujeme těsto.
Zdroj: Fatto in Casa da Alba, Vypracujeme těsto.

3. Přibližně 3/4 těsta vytlačíme do vymazané formy (i po stranách) a zbytek těsta prozatím dáme stranou.

Těsto vtlačíme do formy.
Zdroj: Fatto in Casa da Alba, Těsto vtlačíme do formy.

4. V hrnci si promícháme mléko, žloutek, vanilkový cukr, cukr a kukuřičný škrob a za stálého míchání vaříme do úplného zhoustnutí.

Uvaříme hustý krém.
Zdroj: Fatto in Casa da Alba, Uvaříme hustý krém.

5. Do hotového pudinku zapracujeme máslo a dobře prošleháme.

6. Krém rovnoměrně rozprostřeme na těsto ve formě a dáme stranou.

7. Odložený kousek těsta nyní v pečícím papíře rozválíme na tenkou placku a vykrájíme z ní kolečka, ideálně zdobená.

8. Nyní plastovým víčkem o menším průměru vyřízneme v kolečkách jejich středy, takže nám vzniknou kolečka a jejich obruče.

Vykrájíme obruče koleček.
Zdroj: Fatto in Casa da Alba, Vykrájíme obruče koleček.

9. Právě vytvořené obruče vyskládáme na krém ve formě a tu vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 30 minut.

Obručemi ozdobíme koláč.
Zdroj: Fatto in Casa da Alba, Obručemi ozdobíme koláč.

10. Nakonec koláč posypeme moučkovým cukrem.

Posypeme moučkovým cukrem.
Zdroj: Fatto in Casa da Alba, Posypeme moučkovým cukrem.

Závěr

Tento typicky italský vzhled se vám může zdát složitější, ale výsledek je opravdu krásný. Koneckonců právě tento vzhled dělá koláč jihoevropský a pokud se vám nechce takto vyřezávat těsto, můžete nařezat pouze proužky a vytvořit klasickou českou mřížku. Na chuti koláč neztratí a radost udělá stejně. Dobrou chuť!

Ovocné Tiramisu

Ovocné tiramisu: rychlá a chutná záchrana jako dezert na poslední chvíli

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest