Pokud hledáte způsob, jak zpestřit svůj jídelníček a zároveň si užít jiných chutí, máme pro vás skvělý tip – tím jsou fazolky na kyselo! Tento tradiční český recept zažívá návrat díky své jednoduchosti, zdraví prospěšným účinkům a dobré chuti. Tento recept na Fazolky na smetaně si zamiluje každý, nemusíte být zrovna zkušený kuchtík, abyste tento pokrm zvládl uvařit. Toto jídlo si připravíte za pouhých 30 minut.
Fazolky na kyselo jsou zajímavé svou kombinací kyselosti, jemnosti a bohaté chuti. Fazole jsou skvělým zdrojem živin, které prospívají našemu zdraví. Kyselé složky, jako je ocet, dodají fazolkám šmrnc, který povzbudí vaše chuťové pohárky. Navíc je tento pokrm ideální pro vegetariány! Pokud by milovníkům masa chybělo maso, mohou si k tomuto pokrmu dát vařené hovězí maso, to se krásně doplňuje s kyselou chutí a fazolkami. Jako ideální přílohu doporučujeme vařené brambory a vejce uvařené natvrdo.
Recept na Fazolky na kyselo (fazolky na smetaně)
Doba přípravy tohoto pokrmu zabere 30 minut.
Potřebné suroviny na 4 porce:
- 500 g zelených fazolek – sterilované nebo rozmražené fazolky
- 5 lžic octa (dle chuti)
- 2 lžíce cukru (dle chuti)
- sůl a pepř na dochucení
- 2 lžíce másla nebo oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- 500 ml vývaru (zeleninového nebo hovězího)
- 250 ml smetany na šlehání
Postup:
1. V hrnci rozehřejeme olej nebo máslo, na tuk dáme mouku a uděláme světlou jíšku. Když je jíška hotová, zalijeme ji vývarem. Takto necháme vývar povařit asi 20 minut, osolíme ho a opepříme.
2. Poté přidáme smetanu, vaříme dalších 5 minut a omáčku dochutíme cukrem a octem dle vaší chuti. Když chuť je podle vašeho přání vložíme do omáčky fazolky a povaříme je dokud nebudou hotové, cca 5 minut.
Ještě ochutnáme a případně doladíme chutě. Jako přílohu podáváme vařený brambor a vejce natvrdo.
Dobrou chuť.
Tip na rozšíření chutě omáčky:
Pokud máte zájem o větší variabilitu tohoto pokrmu, vyzkoušejte někdy přidat do omáčky nasekaný kopr. S koprem pokrm získá další zajímavé chutě.