Moravské frgály asi všichni známe, my si dnes upečeme frgálovou buchtu. Buchta má jednu nespornou výhodu a tou je menší náročnost přípravy. Na chuti to rozhodně nepoznáte a vše upečete najednou v jednom plechu. V buchtě navíc najdeme vanilkový puding, který celý dezert příjemně zvláčňuje. Tato valašská pochoutka je ve všech variacích charakteristicky známá svojí bohatou náplní a estetickým vzhledem. V oblasti, odkud frgály pochází, nesmí chybět tento druh dezertu na žádné veselce nebo slavnosti. Připravme si tedy zázrak valašské kuchyně ve větším provedení! Pro větší jednoduchost jsme recept napsali v hrnkové metodě, aby jste nemuseli nic vážit.

Frgálová buchta na plech je jedním z oblíbených tradičních českých dezertů, který se těší velké popularitě nejen díky své jednoduchosti, ale také díky bohaté chuti a variabilitě. Tato buchta se vyznačuje vláčným těstem a lahodnou náplní, která může být snadno přizpůsobena podle vašich preferencí – od povidel a marmelády až po tvaroh nebo mák.

Recept na frgálovou buchtu na plechu

Délka pečení v troubě cca 30 minut.

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 2 hrnky mouky
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 1 prášek do pečiva

Náplň:

  • 2 tvarohy ve vaničce
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vanilkový puding

Postup přípravy

1. Ve větší míse si vyšleháme vejce s cukrem a poté přidáme mléko s olejem.

2. V jiné misce si smícháme mouku s práškem do pečiva a tuto sypkou směs nasypeme do velké misky z předchozího kroku a zapracujeme ji do směsi.

V jiné misce si smícháme mouku s práškem do pečiva a tuto sypkou směs nasypeme do velké misky z předchozího kroku a zapracujeme ji do směsi.
Zdroj obrázku: Lahodný TV, V jiné misce si smícháme mouku s práškem do pečiva a tuto sypkou směs nasypeme do velké misky z předchozího kroku a zapracujeme ji do směsi.

3. V jiné misce si smícháme na náplň tvaroh, cukr, vanilkový cukr, mléko a puding.

4. Dáme si předehřát troubu na 180°C a plech si vyložíme pečícím papírem.

5. Na plech nyní nalejeme 2/3 těsta a rovnoměrně rozprostřeme.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

6. Naneseme tvarohovou náplň a také rovnoměrně rozetřeme.

7. Připravíme si 2 sáčky a do jednoho dáme makovou náplň a do druhého povidla.

Připravíme si 2 sáčky a do jednoho dáme makovou náplň a do druhého povidla.
Zdroj obrázku: Lahodný TV, Připravíme si 2 sáčky a do jednoho dáme makovou náplň a do druhého povidla.

8. Povidlovou náplní děláme čáry sem a tam po celé ploše buchty a totéž uděláme s makovou.

9. Přelijeme zbytkem těsta cik-cak, můžeme udělat nějakou mříž a bude vidět náplň.

10. Pečeme v předehřáté troubě cca 30 minut a hotovou buchtu můžeme mírně posypat moučkovým cukrem.

Frgálová buchta.
Zdroj obrázku: Lahodný TV, Frgálová buchta.

Něco z historie frgálů

Nejstarší dochované zmínky o frgálech pochází z 18. století a byly pečené v peci na dřevo. Podávaly se během významných příležitostí jako svatby, svátky a slavnosti. Ty nejstarší frgály byly naprosto jednoduché, používaly se jen základní ingredience jako tvaroh, mák nebo povidla.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest