Moravské frgály asi všichni známe, my si dnes upečeme frgálovou buchtu. Buchta má jednu nespornou výhodu a tou je menší náročnost přípravy. Na chuti to rozhodně nepoznáte a vše upečete najednou v jednom plechu. V buchtě navíc najdeme vanilkový puding, který celý dezert příjemně zvláčňuje. Tato valašská pochoutka je ve všech variacích charakteristicky známá svojí bohatou náplní a estetickým vzhledem. V oblasti, odkud frgály pochází, nesmí chybět tento druh dezertu na žádné veselce nebo slavnosti. Připravme si tedy zázrak valašské kuchyně ve větším provedení! Pro větší jednoduchost jsme recept napsali v hrnkové metodě, aby jste nemuseli nic vážit.
Frgálová buchta na plech je jedním z oblíbených tradičních českých dezertů, který se těší velké popularitě nejen díky své jednoduchosti, ale také díky bohaté chuti a variabilitě. Tato buchta se vyznačuje vláčným těstem a lahodnou náplní, která může být snadno přizpůsobena podle vašich preferencí – od povidel a marmelády až po tvaroh nebo mák.
Recept na frgálovou buchtu na plechu
Délka pečení v troubě cca 30 minut.
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 2 hrnky mouky
- 1/2 hrnku oleje
- 1 hrnek moučkového cukru
- 2 vejce
- 1 hrnek mléka
- 1 prášek do pečiva
Náplň:
- 2 tvarohy ve vaničce
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 vanilkový puding
Postup přípravy
1. Ve větší míse si vyšleháme vejce s cukrem a poté přidáme mléko s olejem.
2. V jiné misce si smícháme mouku s práškem do pečiva a tuto sypkou směs nasypeme do velké misky z předchozího kroku a zapracujeme ji do směsi.
3. V jiné misce si smícháme na náplň tvaroh, cukr, vanilkový cukr, mléko a puding.
4. Dáme si předehřát troubu na 180°C a plech si vyložíme pečícím papírem.
5. Na plech nyní nalejeme 2/3 těsta a rovnoměrně rozprostřeme.
6. Naneseme tvarohovou náplň a také rovnoměrně rozetřeme.
7. Připravíme si 2 sáčky a do jednoho dáme makovou náplň a do druhého povidla.
8. Povidlovou náplní děláme čáry sem a tam po celé ploše buchty a totéž uděláme s makovou.
9. Přelijeme zbytkem těsta cik-cak, můžeme udělat nějakou mříž a bude vidět náplň.
10. Pečeme v předehřáté troubě cca 30 minut a hotovou buchtu můžeme mírně posypat moučkovým cukrem.
Něco z historie frgálů
Nejstarší dochované zmínky o frgálech pochází z 18. století a byly pečené v peci na dřevo. Podávaly se během významných příležitostí jako svatby, svátky a slavnosti. Ty nejstarší frgály byly naprosto jednoduché, používaly se jen základní ingredience jako tvaroh, mák nebo povidla.