Tento recept na hovězí špičky v houbové omáčce kombinuje jemné dušené hovězí maso se slaninou a portobello žampiony v lahodné omáčce z červeného vína. Jde o ideální komfortní jídlo, které zasytí celou rodinu. Recept je jednoduchý na přípravu a díky dlouhému dušení se maso rozpadá na vidličce.
Začneme tím, že osmažíme kousky slaniny na střední teplotě, dokud nejsou křupavé. Slaninu odložíme stranou a v tuku ze slaniny osmažíme osušené kousky hovězího masa, dokud nejsou ze všech stran opečené. Přidáme cibulový a česnekový prášek a houby, které necháme lehce opéct. Na pánvi pak připravíme omáčku z červeného vína a hovězího vývaru, kterou zahušťujeme směsí kukuřičného škrobu a studené vody. Vše přelijeme přes maso, přidáme slaninu, přikryjeme fólií a pečeme v troubě na 350 °F (175 °C) přibližně 2 hodiny. Podáváme s bramborovou kaší, rýží nebo těstovinami.
Recept na hovězí špičky s houbovou omáčkou
Potřebné vybavení
- Litinová pánev
- Pekáč
- Alobal
Suroviny
- 1,4-1,8 kg hovězího masa ( )
- 6-8 plátků slaniny
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 ½ šálku suchého červeného vína
- 2 šálky horké vody
- 2 lžičky bujónového hovězího základu
- 950 ml portobello žampionů (nakrájené)
- 1 lžička cibulového prášku
- ½ lžičky česnekového prášku
- sůl, pepř
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 šálek studené vody
Postup
- Slaninu osmažíme na střední teplotě do křupava. Odložíme stranou.
Zdroj obrázku: afarmgirlskitchen, Příprava hovězího masa na houbách
- V tuku ze slaniny opečeme na pánvi osušené kousky hovězího masa ze všech stran.
Zdroj obrázku: afarmgirlskitchen, Maso připravené na pánvi
- Maso přendáme do pekáče a posypeme cibulovým a česnekovým práškem.
- Na pánvi lehce orestujeme houby a přidáme je k hovězímu masu spolu se slaninou.
Zdroj obrázku: afarmgirlskitchen, Houby připravené na hovězí na houbách
- Na pánvi přivedeme červené víno k varu a přidáme horký vývar. Přimícháme kukuřičný škrob rozpuštěný ve studené vodě.
Zdroj obrázku: afarmgirlskitchen, Hovězí maso na houbách s výbornou, silnou omáčkou
- Omáčku přelijeme přes maso a houby, zakryjeme alobalem a pečeme při 175 °C 2 hodiny.
Zdroj obrázku: afarmgirlskitchen, Hovězí maso na houbách s výbornou, silnou omáčkou
- Podáváme s bramborovou kaší, rýží nebo těstovinami.
Zdroj obrázku: afarmgirlskitchen, Hovězí maso na houbách s výbornou, silnou omáčkou