Skvěle a chutně připravená kuřecí játra jsou k nezaplacení. Ne každému se ale vždy povedou a pokud nedodržíme pár základních pravidel, je to problém. Kuřecí játra jsou velmi výživná a připravují se na různé způsoby. Někdo je smaží, jiný zase griluje nebo peče. Jde o velmi univerzální surovinu, která často slouží jako základ pro luxusní pokrmy. My si uvaříme podle tohoto receptu kuřecí játra na cibulce a jablkách. Velmi originální a chutný způsob přípravy vyzdvihne játra ještě o úroveň výše. Pokud jste doposud neměli játra příliš v oblibě, tak je dost možné, že se vaše vnímání tohoto jídla změní.
Recept na kuřecí játra na cibulce a jablkách
Ingredience pro přípravu
- 1 kg kuřecích jater
- 1/2 lžičky sušeného česneku
- 1/2 lžičky provensálského koření
- 600 g brambor
- 2 cibule
- 2 jablka
- sůl a pepř
- 50 g másla
- oregano
- 60 g sýra
- 100 g bramborového škrobu
- rostlinný olej
- čerstvá petrželka
Postup přípravy
1. Omytá játra si nakrájíme na středně velké kousky a dáme je do větší mísy.
2. Játra osolíme, opepříme a dochutíme provensálskými bylinkami a sušeným česnekem.
3. Dobře promícháme a necháme 15 minut odpočinou, aby se prolnuly chutě.
4. Mezitím si nakrájíme brambory a dáme vařit do hrnce s vodou.
5. Nakrájíme si také cibuli na půlkolečka a přidáme ji do zapékací mísy.
6. Dále si nakrájíme jablka zbavená jádřinců na tenké měsíčky a vyskládáme do mísy na cibuli.
7. Na jablka dáme 1 vrstvu kuřecích jater a na játra část cibule.
8. Na cibuli zbytek jablek a na ně 2. vrstvu kuřecích jater.
9. Nakonec zbytek cibule a nakrájím eis 50 g ztuhlého másla.
10. Máslo rozložíme po povrchu na cibuli a zakryjeme celou mísu alobalem.
11. Uvařené brambory slejeme a rozšťoucháme, osolíme a opepříme.
12. Rozšťouchané brambory dochutíme oreganem a nasekanou petrželkou.
13. Sýr si najemno nastrouháme, přidáme ho k bramborám a dobře promícháme.
14. Nyní k bramborám přisypeme bramborový škrob a ručně ho zapracujeme.
15. Z bramborové směsi vytvoříme cca 8 bramborových šišek, které položíme na samostatný plech vyložený pečícím papírem.
16. Šišky na plechu potřeme rostlinným olejem a dáme si předehřát troubu na 180°C.
17. Játra i šišky pečeme v předehřáté troubě 30 minut s tím, že po 20 minutách odstraníme z jater alobal.
18. Podáváme spolu a játra posypeme nasekanou petrželkou.
Výživnost kuřecích jater
Kuřecí játra jsou velmi zdravá a výživná. Obsahují velké množství železa, fosforu nebo třeba kyseliny listové a vitamínů A a B12. Díky těmto složkám konzumace kuřecích jater přispívá ke zlepšení krvetvorby u člověka a podpoře zdraví očí. Pokrmy z jater také podporují náš imunitní systém a kognitivní funkce.