Skvěle a chutně připravená kuřecí játra jsou k nezaplacení. Ne každému se ale vždy povedou a pokud nedodržíme pár základních pravidel, je to problém. Kuřecí játra jsou velmi výživná a připravují se na různé způsoby. Někdo je smaží, jiný zase griluje nebo peče. Jde o velmi univerzální surovinu, která často slouží jako základ pro luxusní pokrmy. My si uvaříme podle tohoto receptu kuřecí játra na cibulce a jablkách. Velmi originální a chutný způsob přípravy vyzdvihne játra ještě o úroveň výše. Pokud jste doposud neměli játra příliš v oblibě, tak je dost možné, že se vaše vnímání tohoto jídla změní.

Recept na kuřecí játra na cibulce a jablkách

Ingredience pro přípravu

  • 1 kg kuřecích jater
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 1/2 lžičky provensálského koření
  • 600 g brambor
  • 2 cibule
  • 2 jablka
  • sůl a pepř
  • 50 g másla
  • oregano
  • 60 g sýra
  • 100 g bramborového škrobu
  • rostlinný olej
  • čerstvá petrželka

Postup přípravy

1. Omytá játra si nakrájíme na středně velké kousky a dáme je do větší mísy.

Omytá játra si nakrájíme na středně velké kousky a dáme je do větší mísy.
Zdroj obrázku: Olgas Küche, Omytá játra si nakrájíme na středně velké kousky a dáme je do větší mísy.

2. Játra osolíme, opepříme a dochutíme provensálskými bylinkami a sušeným česnekem.

3. Dobře promícháme a necháme 15 minut odpočinou, aby se prolnuly chutě.

4. Mezitím si nakrájíme brambory a dáme vařit do hrnce s vodou.

Mezitím si nakrájíme brambory a dáme vařit do hrnce s vodou.
Zdroj obrázku: Olgas Küche, Mezitím si nakrájíme brambory a dáme vařit do hrnce s vodou.

5. Nakrájíme si také cibuli na půlkolečka a přidáme ji do zapékací mísy.

6. Dále si nakrájíme jablka zbavená jádřinců na tenké měsíčky a vyskládáme do mísy na cibuli.

Dále si nakrájíme jablka zbavená jádřinců na tenké měsíčky a vyskládáme do mísy na cibuli.
Zdroj obrázku: Olgas Küche, Dále si nakrájíme jablka zbavená jádřinců na tenké měsíčky a vyskládáme do mísy na cibuli.

7. Na jablka dáme 1 vrstvu kuřecích jater a na játra část cibule.

8. Na cibuli zbytek jablek a na ně 2. vrstvu kuřecích jater.

Na cibuli zbytek jablek a na ně 2. vrstvu kuřecích jater.
Zdroj obrázku: Olgas Küche, Na cibuli zbytek jablek a na ně 2. vrstvu kuřecích jater.

9. Nakonec zbytek cibule a nakrájím eis 50 g ztuhlého másla.

10. Máslo rozložíme po povrchu na cibuli a zakryjeme celou mísu alobalem.

11. Uvařené brambory slejeme a rozšťoucháme, osolíme a opepříme.

12. Rozšťouchané brambory dochutíme oreganem a nasekanou petrželkou.

13. Sýr si najemno nastrouháme, přidáme ho k bramborám a dobře promícháme.

Sýr si najemno nastrouháme, přidáme ho k bramborám a dobře promícháme.
Zdroj obrázku: Olgas Küche, Sýr si najemno nastrouháme, přidáme ho k bramborám a dobře promícháme.

14. Nyní k bramborám přisypeme bramborový škrob a ručně ho zapracujeme.

15. Z bramborové směsi vytvoříme cca 8 bramborových šišek, které položíme na samostatný plech vyložený pečícím papírem.

Z bramborové směsi vytvoříme cca 8 bramborových šišek, které položíme na samostatný plech vyložený pečícím papírem.
Zdroj obrázku: Olgas Küche, Z bramborové směsi vytvoříme cca 8 bramborových šišek, které položíme na samostatný plech vyložený pečícím papírem.

16. Šišky na plechu potřeme rostlinným olejem a dáme si předehřát troubu na 180°C.

17. Játra i šišky pečeme v předehřáté troubě 30 minut s tím, že po 20 minutách odstraníme z jater alobal.

18. Podáváme spolu a játra posypeme nasekanou petrželkou.

Výživnost kuřecích jater

Kuřecí játra jsou velmi zdravá a výživná. Obsahují velké množství železa, fosforu nebo třeba kyseliny listové a vitamínů A a B12. Díky těmto složkám konzumace kuřecích jater přispívá ke zlepšení krvetvorby u člověka a podpoře zdraví očí. Pokrmy z jater také podporují náš imunitní systém a kognitivní funkce.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest