Pokud milujete spojení jemného křehkého těsta, krémové tvarohové náplně a šťavnatých meruněk, tak tento koláč si rozhodně oblíbíte. A jak voní. Jeho poměry chutí jsou dokonale vyvážené. Nadýchané těsto tvoří pevný základ, jemný tvarohový krém dodává lehkost a meruňky přinášejí osvěžující ovocnou chuť s lehkou kyselkavostí. Meruňky, které jsou v hlavní roli tohoto receptu, jsou plné vitamínů a chuti, díky čemuž koláč nepotřebuje přemíru cukru. Tento koláč je nejchutnější v letní sezóně, kdy jsou meruňky čerstvé. Pokud ale na něj dostanete chuť i mimo sezónu, můžete použít meruňky z kompotu, jen je nechte dobře okapat, aby koláč nezvlhnul. Alternativně lze meruňky nahradit broskvemi nebo švestkami.

Meruňky jsou oblíbenou surovinou české i středoevropské kuchyně. Najdeme je v tradičních bublaninách, kynutých koláčích i ve slavném rakouském Marillenkuchen. V kombinaci s tvarohem se jedná o harmonickou dvojici, která spojuje ovocnou svěžest s jemnou smetanovou chutí. Meruňkový koláč se skvěle hodí nejen k odpolední kávě, ale i jako lehký dezert po obědě či slavnostní pochoutka ke speciální příležitosti. Nyní si ukážeme, jak koláč připravit a vytěžit z něj co nejlahodnější chuť.

Recept na meruňkový koláč s tvarohem a mandlemi

Délka pečení v troubě 50 minut.

Křehké těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • špetka kypřícího prášku
  • 120 g změklého másla
  • 60 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • 600 g kompotovaných a půlených meruněk
  • 2 lžíce strouhanky
  • máslo na vymazání formy

Tvarohová náplň:

  • 2 tvarohy v kostce
  • 250 ml mléka
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • citronová kůra z 1 citronu
  • cukr dle chuti

Smetanová poleva:

  • 2 vejce
  • 70 g cukru
  • 200 ml smetany
  • 1 lžíce pomerančového likéru nebo rumu
  • 1 lžíce solamylu
  • 100 g mandlových lupínků

Postup přípravy koláče

Foto: Romana Rubášová, Křehký koláč s meruňkami, tvarohem a mandlemi

1. Suroviny na těsto dáme do mísy a vše zpracujeme, zabalíme do folie a necháme 30 minut v lednici odpočinout.

2. Zatím uvaříme z mléka, pudinkového prášku a cukru pudink, necháme ho zchladnout a přidáme citronovou kůru s tvarohem. Vše spolu ušleháme.

3. Těsto vyválíme a vyložíme s ním máslem vymazanou koláčovou formu o průměru 28 cm.

4. Po celé ploše těsto propícháme vidličkou a rovnoměrně po celé ploše posypeme strouhankou.

Obrázek receptu na Báječně krémový meruňkový cheesecake

Báječně krémový meruňkový cheesecake: antický olympijský doping

5. Rovnoměrně rozprostřeme náplň a vyskládáme rozpůlené okapané meruňky.

6. Vejce, cukr, smetanu, likér, solamyl a mandlové lupínky smícháme a nalijeme na koláč.

7. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme asi 50 minut.

8. Hotový koláč necháme na mřížce vystydnout a posypeme moučkovým cukrem.

Meruňky mají velkou sílu

Obrázek receptu na meruňkový koláč s drobenkou.

Meruňkový koláč s drobenkou

Meruňky jsou lahodně sladké, šťavnaté, ale také velmi zdravé. Obsahují širokou škálu vitamínů, minerálů a antioxidantů, které prospívají našemu tělu hned v několika směrech. Ať už si je dopřáváte čerstvé, sušené nebo ve formě kompotu, jejich konzumace přináší celou řadu zdravotních výhod. Jsou doslova nabité důležitými živinami.

Zdroj: Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest