Pokud milujete spojení jemného křehkého těsta, krémové tvarohové náplně a šťavnatých meruněk, tak tento koláč si rozhodně oblíbíte. A jak voní. Jeho poměry chutí jsou dokonale vyvážené. Nadýchané těsto tvoří pevný základ, jemný tvarohový krém dodává lehkost a meruňky přinášejí osvěžující ovocnou chuť s lehkou kyselkavostí. Meruňky, které jsou v hlavní roli tohoto receptu, jsou plné vitamínů a chuti, díky čemuž koláč nepotřebuje přemíru cukru. Tento koláč je nejchutnější v letní sezóně, kdy jsou meruňky čerstvé. Pokud ale na něj dostanete chuť i mimo sezónu, můžete použít meruňky z kompotu, jen je nechte dobře okapat, aby koláč nezvlhnul. Alternativně lze meruňky nahradit broskvemi nebo švestkami.
Meruňky jsou oblíbenou surovinou české i středoevropské kuchyně. Najdeme je v tradičních bublaninách, kynutých koláčích i ve slavném rakouském Marillenkuchen. V kombinaci s tvarohem se jedná o harmonickou dvojici, která spojuje ovocnou svěžest s jemnou smetanovou chutí. Meruňkový koláč se skvěle hodí nejen k odpolední kávě, ale i jako lehký dezert po obědě či slavnostní pochoutka ke speciální příležitosti. Nyní si ukážeme, jak koláč připravit a vytěžit z něj co nejlahodnější chuť.
Recept na meruňkový koláč s tvarohem a mandlemi
Délka pečení v troubě 50 minut.
Křehké těsto:
- 200 g hladké mouky
- špetka kypřícího prášku
- 120 g změklého másla
- 60 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
- 600 g kompotovaných a půlených meruněk
- 2 lžíce strouhanky
- máslo na vymazání formy
Tvarohová náplň:
- 2 tvarohy v kostce
- 250 ml mléka
- 1 sáček vanilkového pudinku
- citronová kůra z 1 citronu
- cukr dle chuti
Smetanová poleva:
- 2 vejce
- 70 g cukru
- 200 ml smetany
- 1 lžíce pomerančového likéru nebo rumu
- 1 lžíce solamylu
- 100 g mandlových lupínků
Postup přípravy koláče
1. Suroviny na těsto dáme do mísy a vše zpracujeme, zabalíme do folie a necháme 30 minut v lednici odpočinout.
2. Zatím uvaříme z mléka, pudinkového prášku a cukru pudink, necháme ho zchladnout a přidáme citronovou kůru s tvarohem. Vše spolu ušleháme.
3. Těsto vyválíme a vyložíme s ním máslem vymazanou koláčovou formu o průměru 28 cm.
4. Po celé ploše těsto propícháme vidličkou a rovnoměrně po celé ploše posypeme strouhankou.
Báječně krémový meruňkový cheesecake: antický olympijský doping
5. Rovnoměrně rozprostřeme náplň a vyskládáme rozpůlené okapané meruňky.
6. Vejce, cukr, smetanu, likér, solamyl a mandlové lupínky smícháme a nalijeme na koláč.
7. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme asi 50 minut.
8. Hotový koláč necháme na mřížce vystydnout a posypeme moučkovým cukrem.
Meruňky mají velkou sílu
Meruňkový koláč s drobenkou
Meruňky jsou lahodně sladké, šťavnaté, ale také velmi zdravé. Obsahují širokou škálu vitamínů, minerálů a antioxidantů, které prospívají našemu tělu hned v několika směrech. Ať už si je dopřáváte čerstvé, sušené nebo ve formě kompotu, jejich konzumace přináší celou řadu zdravotních výhod. Jsou doslova nabité důležitými živinami.
Zdroj: Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI