Zatím nehodnoceno
Přejít na recept Přejít na video Tisknout recept

Tzatziki je klasický a osvěžující řecký dip, který se stal oblíbeným po celém světě. Jeho jednoduchost v přípravě a osvěžující chuť ho činí ideálním doplňkem k různým pokrmům nebo jako dip k pití s čerstvým chlebem.

Takže ať už si je dopřáváte jako součást tradiční řecké hostiny, nebo jako osvěžující pochoutku na letní grilovačce, tzatziki vám přinesou chuť a radost z kulinářského dobrodružství.

Důležité je nechat tzatziki dostatečně odležet v lednici

Hlavními ingrediencemi jsou nastrouhaná okurka, hustý řecký jogurt, česnek, olivový olej, vinný ocet nebo citronová šťáva, a čerstvý kopr. Nejprve okurku nastrouhejte a důkladně vymačkejte přebytečnou vodu, aby omáčka nebyla příliš řídká. Poté smíchejte nastrouhanou okurku s jogurtem, prolisovaným česnekem, olivovým olejem, octem nebo citronovou šťávou a nasekaným koprem a vše důkladně promíchejte. Nechte tzatziki odležet v lednici, aby se chutě prolnuly, ideálně alespoň hodinu před podáváním.

Tzatziki se hodí ke grilovaným masům, rybám, domácímu gyrosu, pita chlebu…

Tzatziki se hodí k nejrůznějším pokrmům, zejména k grilovaným masům, rybám či zelenině. Je také skvělým doplňkem k gyrosu, souvlakům nebo jednoduše podávané s pita chlebem či čerstvou zeleninou jako lehký snack. Díky své osvěžující chuti a krémové konzistenci je ideální na letní grilování nebo jako lehký předkrm na jakoukoli příležitost. Tzatziki nejenže přináší chutě Řecka přímo na váš talíř, ale také dodává jídlu zdravý a svěží prvek. Takže ať už si je dopřáváte jako součást tradiční řecké hostiny, nebo jako osvěžující pochoutku na letní grilovačce. Tzatziki vám přinesou chuť a radost z kulinářského dobrodružství.

Obrázek: grazynkagotuje, Okurková pomazánka

Recept na krémovou okurkovou omáčku tzatziki

Autor receptu: Jana Duchoňová
Zatím nehodnoceno
Čas přípravy 10 minut
Porcí 4 porce
Základem je řecký jogurt, k tomu se přidává nastrouhaná okurka

Potřebné vybavení

  • Miska
  • Struhadlo

Suroviny

  • 1/2 okurky
  • 255 gramů řeckého jogurtu (1 šálek)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžíce olivového oleje
  • špetka soli, hrst kopru

Postup 

  • Okurku důkladně omyjeme a oloupeme.
    Okurky na pomazánku

    Obrázek: grazynkagotuje, Příprava okurek

  • Nastrouháme ji na struhadle nebo nakrájíme na tenké plátky.
    Okurky na pomazánku na chléb

    Obrázek: grazynkagotuje, Strouhání okurek

  • Nastrouhanou okurku přendáme do hluboké mísy a jemně ji osolíme, aby vypustila nadbytečnou tekutinu.
  • V jiné míse smícháme bílý jogurt s prolisovaným česnekem.
    Řecký jogurt

    Obrázek: grazynkagotuje, Okurková pomazánka z jogurtu

  • Přidáme nadrobno nasekaný kopr.
  • Vymačkáme nadbytečnou šťávu z okurky a přidáme ji do směsi s jogurtem.
  • Dochutíme octem a olivovým olejem.
  • Vše důkladně promícháme.

Video recept

Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 30 Kč
Chod: Dressing
Kuchyně: Řecká
Klíčové slovo: okurka, řecký jogurt


Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest