Velmi starý recept na rumový koláč, který je ale velmi jednoduchý na přípravu. Rumové aroma je zřejmé již při první soustu a zaručeně si ho hned zamilujete. Kombinace rumové příchutě a dekadentní čokolády tvoří lahodný dezert vhodný nejen jako narozeninový dort. Radost udělá i během zvláštních příležitostí jako rodinné oslavy nebo obyčejná sladká pochoutka ke kávě. Tento recept u nás vždy slavil velké úspěchy a určitě si udělá místo i v srdci vašich příbuzných, tak mu dejte šanci.

Recept na rumový koláč s čokoládovou polevou na plech

Rumový koláč s čokoládovou polevou.
Zdroj obrázku: pleziruri, Rumový koláč s čokoládovou polevou.

Ingredience pro přípravu

Na korpus budete potřebovat tyto suroviny:

  • 150 g mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 5 vajec
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 10 lžic mléka
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva

Krém se skládá z:

  • 300 ml mléka
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 4 lžíce mouky
  • 150 g másla
  • 1 ampule vanilkového aroma (2 ml)
  • 2 ampule rumového aroma (4 ml)

Poleva připravíte z následujících surovin:

  • 100 g hořké čokolády
  • 1 lžíce oleje

Samotný postup přípravy

1. Dáme si předehřát troubu na 180°C a plech 36 x 24 cm si vymažeme máslem a vysypeme moukou.

2. V misce smícháme mouku s práškem do pečiva.

3. V jiné čisté míse si vyšleháme žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem, dokud nám nezvětší objem na dvojnásobek.

Příprava korpusu.
Zdroj obrázku: pleziruri, Příprava korpusu.

4. Během míchání dále postupně přidáváme mléko a nakonec zapracujeme mouku.

5. V jiné míse si vyšleháme bílky do tuhé pěny a stěrkou ji zapracujeme ke žloutkům.

6. Těsto vylejeme na plech a zarovnáme.

7. Pečeme v předehřáté troubě 25 minut a nakonec vyklopíme na tác.

8. Na krém si dáme vařit mléko a v jiném hrnci si vyšleháme vejce s cukrem, ke kterým záhy přimícháme mouku.

9. Ve 3 fázích přidáme horké mléko a promícháme.

10. Postavíme na střední plamen a mícháme, dokud nám krém nezhoustne.

Zdroj obrázku: pleziruri, Příprava krému a polevy

11. Krém necháme zchladnout a mezitím si vyšleháme máslo.

12. Do vychladlého krému si zamícháme obě aroma a následně krém vmícháme k máslu.

13. Krém rozetřeme na korpus a dáme do lednice na 1 hodinu.

14. Ve vodní lázni si z nalámané čokolády a oleje nebo másla uděláme polevu, kterou polejeme na krém dortu.

15. Dort necháme 10 minut ztuhnout a nakrájíme.

Rum nebo aroma a co je rum?

V našem receptu jsme použili rumové aroma, bez problému ale můžeme použit jako alternativu 2 lžíce lepšího rumu. Ale co je vlastně rum? Jedná se o destilovaný alkoholický nápoj, který se vyrábí hlavně z vedlejších produktů cukrové třtiny. Po celém světě je rozšířeno již mnoho chutí a aromat rumu, od sladkých, přes kořenité až po ovocné či dřevité tóny. Všichni si rum zajisté spojujeme s karibskými piráty či obchodním námořnictvem. A právem, tam má přesně své kořeny.

Rum.
Zdroj obrázku: depositphotos, Rum.

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest