Velmi starý recept na rumový koláč, který je ale velmi jednoduchý na přípravu. Rumové aroma je zřejmé již při první soustu a zaručeně si ho hned zamilujete. Kombinace rumové příchutě a dekadentní čokolády tvoří lahodný dezert vhodný nejen jako narozeninový dort. Radost udělá i během zvláštních příležitostí jako rodinné oslavy nebo obyčejná sladká pochoutka ke kávě. Tento recept u nás vždy slavil velké úspěchy a určitě si udělá místo i v srdci vašich příbuzných, tak mu dejte šanci.
Recept na rumový koláč s čokoládovou polevou na plech
Ingredience pro přípravu
Na korpus budete potřebovat tyto suroviny:
- 150 g mouky
- 100 g moučkového cukru
- 5 vajec
- 2 sáčky vanilkového cukru
- 10 lžic mléka
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
Krém se skládá z:
- 300 ml mléka
- 150 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 4 lžíce mouky
- 150 g másla
- 1 ampule vanilkového aroma (2 ml)
- 2 ampule rumového aroma (4 ml)
Poleva připravíte z následujících surovin:
- 100 g hořké čokolády
- 1 lžíce oleje
Samotný postup přípravy
1. Dáme si předehřát troubu na 180°C a plech 36 x 24 cm si vymažeme máslem a vysypeme moukou.
2. V misce smícháme mouku s práškem do pečiva.
3. V jiné čisté míse si vyšleháme žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem, dokud nám nezvětší objem na dvojnásobek.
4. Během míchání dále postupně přidáváme mléko a nakonec zapracujeme mouku.
5. V jiné míse si vyšleháme bílky do tuhé pěny a stěrkou ji zapracujeme ke žloutkům.
6. Těsto vylejeme na plech a zarovnáme.
7. Pečeme v předehřáté troubě 25 minut a nakonec vyklopíme na tác.
8. Na krém si dáme vařit mléko a v jiném hrnci si vyšleháme vejce s cukrem, ke kterým záhy přimícháme mouku.
9. Ve 3 fázích přidáme horké mléko a promícháme.
10. Postavíme na střední plamen a mícháme, dokud nám krém nezhoustne.
11. Krém necháme zchladnout a mezitím si vyšleháme máslo.
12. Do vychladlého krému si zamícháme obě aroma a následně krém vmícháme k máslu.
13. Krém rozetřeme na korpus a dáme do lednice na 1 hodinu.
14. Ve vodní lázni si z nalámané čokolády a oleje nebo másla uděláme polevu, kterou polejeme na krém dortu.
15. Dort necháme 10 minut ztuhnout a nakrájíme.
Rum nebo aroma a co je rum?
V našem receptu jsme použili rumové aroma, bez problému ale můžeme použit jako alternativu 2 lžíce lepšího rumu. Ale co je vlastně rum? Jedná se o destilovaný alkoholický nápoj, který se vyrábí hlavně z vedlejších produktů cukrové třtiny. Po celém světě je rozšířeno již mnoho chutí a aromat rumu, od sladkých, přes kořenité až po ovocné či dřevité tóny. Všichni si rum zajisté spojujeme s karibskými piráty či obchodním námořnictvem. A právem, tam má přesně své kořeny.