Pokud stále nosíte z lesa hříbky a bedly nebo máte houby nasušené a hledáte nové recept na vyzkoušení, určitě vyzkoušejte náš domácí recept na kuřecí stehno s houbami, pečené na cibulce, česneku a másle, dochucené kmínem. Kmín se skvěle hodí jak k chuti kuřecího masa, tak k chuti hub, to stejné platí o cibuli a česneku. A tato kombinace pomalu pečená s máslem, přelévaná pro křupavou kůrčičku, může být i Vaším novým rodinným oblíbeným receptem.
Pro recept jsme použili farmářská kuřecí stehna, bedly nasbírané na Vysočině a silný český česnek. Dejte nám vědět, co na recept říkáte!
Recept na kuřecí stehna pečená na másle, houbách, cibuli a česneku
Potřebné vybavení
- Trouba
- Pekáč
Suroviny
- 4 ks kuřecí stehno
- 60 g máslo
- 6 ks houby (střední hříbek celý nebo střední kloboučky z bedel)
- 2 ks cibule (střední)
- 4 stroužek česnek
- sůl
- pepř
- sladká paprika
- kmín
- voda (na podlití)
- sádlo (na vymazání pekáče)
Postup
- Cibuli nakrájejte nadrobno, houby na menší kousky (1-2 cm), česnek natřete nebo rozmačkejte.
- Kuřecí stehna nasolte, opepřete a posypejte sladkou paprikou z obou stran.
- Pekáč či zapékací mísu vymažte sádlem, může být i máslo s trochou oleje.
- Do pekáče vložte kuřecí stehna, obsypte dokola cibulí, houbami a česnekem.
- Přímo na každé stehno dejte kus másla, aby se při pečení rozpustilo a udělalo základ na křupavou kůrku.
- Až na máslo nasypte celý kmín, posypte stehna, cibuli i houby. Kmín se skvěle hodí jak k houbám, tak ke kuřeti.
Foto: Cooky.cz – příprava kuřecích stehen na houbách
- Rozehřejte troubu na 170 až 180 ˚C, vložte pekáč, který zpočátku zavřete, aby se stehna pekla a nevysychala, protože vodou budete podlévat až ve chvíli, kdy začne cibule chytat barvu.
- Po zhruba 20 až 30 minutách zkontrolujte obsah pekáče, pokud už cibule začala zlátnout, podlejte horkou vodou zhruba do poloviny stehen a pečte otevřené. Pokud cibule ještě zlatá není, přikryjte a pečte dalších 10 až 15 minut.
- Zhruba každých 10 minut přelijte máslovou vodu s kořením přes každé stehno.
- Po zhruba 40 minutách od otevření pekáče už by měla kůrka kuřete zlátnout. Pokud máte rádi kuře sušší, kde jde maso lépe od kosti nebo jsou kuřecí stehna větší, pečte klidně s průběžným podléváním dalších 20 minut.
- Podávejte s rýží, bramborem nebo s dobrým čerstvým chlebem. Dobrou chuť!