5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Pokud stále nosíte z lesa hříbky a bedly nebo máte houby nasušené a hledáte nové recept na vyzkoušení, určitě vyzkoušejte náš domácí recept na kuřecí stehno s houbami, pečené na cibulce, česneku a másle, dochucené kmínem. Kmín se skvěle hodí jak k chuti kuřecího masa, tak k chuti hub, to stejné platí o cibuli a česneku. A tato kombinace pomalu pečená s máslem, přelévaná pro křupavou kůrčičku, může být i Vaším novým rodinným oblíbeným receptem.

Pro recept jsme použili farmářská kuřecí stehna, bedly nasbírané na Vysočině a silný český česnek. Dejte nám vědět, co na recept říkáte!

Foto: Cooky.cz – pečené kuřecí stehno na houbách a cibuli

Recept na kuřecí stehna pečená na másle, houbách, cibuli a česneku

Autor receptu: Eva Dudová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 1 hodina 15 minut
Porcí 4 porce
Kalorie 115
Šťavnatá kuřecí stehna pečená na voňavém základu z hub, cibule a česneku. Jednoduchý recept pro dokonalý oběd, kde se maso ochutí z pečených ingrediencí.

Potřebné vybavení

  • Trouba
  • Pekáč

Suroviny

  • 4 ks kuřecí stehno
  • 60 g máslo
  • 6 ks houby (střední hříbek celý nebo střední kloboučky z bedel)
  • 2 ks cibule (střední)
  • 4 stroužek česnek
  • sůl
  • pepř
  • sladká paprika
  • kmín
  • voda (na podlití)
  • sádlo (na vymazání pekáče)

Postup 

  • Cibuli nakrájejte nadrobno, houby na menší kousky (1-2 cm), česnek natřete nebo rozmačkejte.
  • Kuřecí stehna nasolte, opepřete a posypejte sladkou paprikou z obou stran.
  • Pekáč či zapékací mísu vymažte sádlem, může být i máslo s trochou oleje.
  • Do pekáče vložte kuřecí stehna, obsypte dokola cibulí, houbami a česnekem.
  • Přímo na každé stehno dejte kus másla, aby se při pečení rozpustilo a udělalo základ na křupavou kůrku.
  • Až na máslo nasypte celý kmín, posypte stehna, cibuli i houby. Kmín se skvěle hodí jak k houbám, tak ke kuřeti.
    Pekáč nachystaný na vložení do trouby, recept na kuřecí stehna pečená na houbách, cibuli, česneku, kmínu a másle.

    Foto: Cooky.cz – příprava kuřecích stehen na houbách

  • Rozehřejte troubu na 170 až 180 ˚C, vložte pekáč, který zpočátku zavřete, aby se stehna pekla a nevysychala, protože vodou budete podlévat až ve chvíli, kdy začne cibule chytat barvu.
  • Po zhruba 20 až 30 minutách zkontrolujte obsah pekáče, pokud už cibule začala zlátnout, podlejte horkou vodou zhruba do poloviny stehen a pečte otevřené. Pokud cibule ještě zlatá není, přikryjte a pečte dalších 10 až 15 minut.
  • Zhruba každých 10 minut přelijte máslovou vodu s kořením přes každé stehno.
  • Po zhruba 40 minutách od otevření pekáče už by měla kůrka kuřete zlátnout. Pokud máte rádi kuře sušší, kde jde maso lépe od kosti nebo jsou kuřecí stehna větší, pečte klidně s průběžným podléváním dalších 20 minut.
  • Podávejte s rýží, bramborem nebo s dobrým čerstvým chlebem. Dobrou chuť!
Uložit do Mé kuchařky
Autor: Eva Dudová
Kalorie: 115kcal
Chod: Hlavní chod, Hlavní jídlo, Oběd, Večeře
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: česnek, cibule, houby, hřiby, Kuře, kuřecí stehna, máslo

Výživové hodnoty

Kalorie: 115kcal | Sacharidy: 1g | Bílkoviny: 1g | Tuk: 12g | Nasycené tuky: 8g | Polynenasycené tuky: 0,5g | Mononenasycený tuk: 3g | Nenasycené tuky: 0,5g | Cholesterol: 33mg | Sodík: 98mg | Draslík: 23mg | Vláknina: 0,1g | Cukr: 0,1g | Vitamín A: 376IU | Vitamín C: 1mg | Vápník: 9mg | Železo: 0,1mg



5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest