Krabí tyčinky, tedy přesněji řečeno surimi, jsou potravinovým produktem, který se inspiruje chutí, vzhledem a texturou krabího masa. V reálu jde o variaci surimi – pasty vyrobené z jemně mletého bílého rybího masa, nejčastěji z tresky. Ta je během procesu upravena a vytvarována tak, aby připomínala krabí maso. Surimi má dlouhou tradici zejména v Japonsku, moderní forma krabích tyčinek, známá jako „kanikama“, vznikla v 70. letech 20. století. 

Krab, nebo surimi?

Tyto tyčinky tedy mohou jednak konzumovat lidé, kteří přímo krabí maso nesnesou, jednak je tento produkt finančně dostupný. Při výrobě surimi se rybí maso promývá, čímž dojde k odstranění nežádoucích pachů a tuků. Je to tedy cesta pro lidi, kteří by si chtěli rybí maso dopřát, ale nesnesou jeho pach. Dalším výrobním procesem je smíchání například s cukrem či solí. Výsledný produkt má nízký obsah tuku a je bohatý na bílkoviny. Obsahuje však méně omega-3 mastných kyselin a vitamínů rozpustných v tucích než čerstvé rybí maso. Surimi tyčinky se skvěle hodí do salátu a my pro vás máme tip na jeden extra jednoduchý, zato ale se skvělou chutí.

Ingredience na přípravu lahodného krabího salátu

  • Krabí (surimi) tyčinky – 200 g;
  • Červená paprika (kapie) – 1 ks;
  • Rajčata – 2 ks;
  • Tvrdý sýr – 100 g;
  • Česnek;
  • Majonéza – 3 lžíce.
Obrázek k receptu: Lehká večeře nebo letní oběd: Salát s krabími tyčinkami
Foto: Uživatel Frrrrred / Creative Commons / CC BY-SA , Recept na: Lehká večeře nebo letní oběd: Salát s krabími tyčinkami

Postup přípravy salátu z krabích tyčinek

  • Surimi tyčinky nakrájejte na tenké proužky.
  • Z papriky odstraňte semeník a také ji nakrájejte na proužky.
  • Připravené tyčinky smíchejte s nakrájenou paprikou. 
  • Rajčata zbavte dužiny a také je nakrájejte.
  • Nakrájená rajčata vmíchejte k paprikám a tyčinkám.
  • Dále přidejte nahrubo nastrouhaný sýr.
  • Přimíchejte i prolisovaný česnek.
  • Přidejte majonézu.
Obrázek receptu na krabí pomazánku.

Jemná Krabí pomazánka z tyčinek

  • Vše důkladně promíchejte.
  • Salát podávejte buď hned, nebo dejte vychladit.
  • Nejlépe chutná studený, tedy po alespoň 30 minutách strávených v ledničce.
  • Servírujte například s oblíbeným pečivem.
  • Tip pro zdravé servírování: Můžete podávat s pečivem celozrnným, skvěle bude salát chutnat i s low carb (nízkosacharidovým) chlebem.
  • Cestovatelský tip: I tento salát si můžete vzít s sebou na výlet jako zdravé občerstvení; stačí jej předem vychladit a vložit do termo nádoby.
Obrázek receptu na rybí normovaný retro salát.

Rybí normovaný retro salát – retro lahůdka z Československa

Foto: YouTube, Recept na: Zdravě a hravě: Báječný osvěžující salát z korejské mrkve a krabích (surimi) tyčinek

Tento sváteční mrkvový salát mizí ze stolu rychlostí blesku! Chuťová bomba, kterou si okamžitě zamilujete

Zdroj: Autorský text, Wikipedie

Nejlepší pomazánky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší pomazánky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest