Linecké těsto klasicky připravujeme z hladké mouky, cukru, másla a žloutků. Má být křehké s výraznou máslovou chutí, proto se nedoporučuje nahrazovat máslo rostlinným tukem a podobně, ale doporučuje se používat pravé živočišné máslo.
Po upečení je linecké těsto křehké a jemné, což z něj představuje ideální základ pro plnění marmeládou. Nejčastěji jej plníme rybízovou marmeládou, ale tuto lze nahradit i jinými druhy marmelád, jako je malinová, meruňková anebo švestková povidla. Vždycky se ale doporučuje marmeláda kyselejší, aby byla vyvážená sladkost těsta a polevy.
Recept na Lepené linecké s marmeládou a polevou
Ingredience pro přípravu
- 125 g másla
- 100 g cukru
- 1 vejce
- špetka soli
- 10 g vanilkového cukru
- 60 ml rostlinného oleje
- 320 g hladké mouky
- 5 g prášku do pečiva
- 50 g kukuřičného škrobu
- bílá čokoláda
- okvětní lístky růží
- drcené pistácie
- marmeláda dle výběru
Postup přípravy
1. V misce smícháme změklé máslo, cukr, vejce, sůl, vanilkový cukr a rostlinný olej. Do směsi přidáme mouku s práškem do pečiva a kukuřičný škrob. Rukama vypracujeme kompaktní hladké těsto.
2. Těsto dáme na vál na potravinovou folii, druhou folii přikryjeme a mezi dvěma foliemi těsto vyválíme na tenký plát, ze kterého formičkou vykrajujeme kolečka, které ukládáme na plech vystlaný pečícím papírem.
3. Poté u poloviny vykrojených koleček náprstkem vykrojíme dírku ve středu koleček.
4. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 15 minut.
5. Ve vodní lázni roztopíme bílou čokoládu a kolečka s dírou v ní po upečení z vrchní strany namáčíme. Hned poté sypeme – zdobíme okvětními lístky růží a drcenými pistáciemi.
6. Na kolečka bez díry nandáme lžičkou doprostřed marmeládu a přiklopíme hotovým kolečkem s dírou. Džem dáváme pouze doprostřed kolečka, aby po slepení neprotékal.
Prohlédněte si další recepty na Vánoční cukroví a zajímavé inspirace na cukroví, které třeba ještě neznáte.
Význam Lineckého pečiva o Vánocích
Linecké pečivo má spoustu variant ale je jedním z nejtypičtějších vánočních druhů cukroví v Česku. Jeho variabilita a výborná chuť z něj dělají stálici na svátečních stolech. Většinou jej připravujeme v předstihu, protože jeho chuť se po několika dnech ještě zlepší, když se všechny vrstvy propojí a těsto se lehce nasákne vlhkostí z marmelády.