Linecké těsto klasicky připravujeme z hladké mouky, cukru, másla a žloutků. Má být křehké s výraznou máslovou chutí, proto se nedoporučuje nahrazovat máslo rostlinným tukem a podobně, ale doporučuje se používat pravé živočišné máslo.

Po upečení je linecké těsto křehké a jemné, což z něj představuje ideální základ pro plnění marmeládou. Nejčastěji jej plníme rybízovou marmeládou, ale tuto lze nahradit i jinými druhy marmelád, jako je malinová, meruňková anebo švestková povidla. Vždycky se ale doporučuje marmeláda kyselejší, aby byla vyvážená sladkost těsta a polevy.

Recept na Lepené linecké s marmeládou a polevou

Ingredience pro přípravu

  • 125 g másla
  • 100 g cukru
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 10 g vanilkového cukru
  • 60 ml rostlinného oleje
  • 320 g hladké mouky
  • 5 g prášku do pečiva
  • 50 g kukuřičného škrobu
  • bílá čokoláda
  • okvětní lístky růží
  • drcené pistácie
  • marmeláda dle výběru

Postup přípravy

1. V misce smícháme změklé máslo, cukr, vejce, sůl, vanilkový cukr a rostlinný olej. Do směsi přidáme mouku s práškem do pečiva a kukuřičný škrob. Rukama vypracujeme kompaktní hladké těsto.

Z ingrediencí vymísíme hladké těsto.
Zdroj obrázku: Deliciousandsimple594, Z ingrediencí vymísíme hladké těsto.

2. Těsto dáme na vál na potravinovou folii, druhou folii přikryjeme a mezi dvěma foliemi těsto vyválíme na tenký plát, ze kterého formičkou vykrajujeme kolečka, které ukládáme na plech vystlaný pečícím papírem.

Na válu vyválíme těsto mezi dvěmi foliemi.

Zdroj obrázku: Deliciousandsimple594, Na válu vyválíme těsto mezi dvěmi foliemi.

3. Poté u poloviny vykrojených koleček náprstkem vykrojíme dírku ve středu koleček.

Náprstkem vykrojíme vnitřní otvory.

Zdroj obrázku: Deliciousandsimple594, Náprstkem vykrojíme vnitřní otvory.

4. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 15 minut.

Upečeme v troubě.

Zdroj obrázku: Deliciousandsimple594, Upečeme v troubě.

5. Ve vodní lázni roztopíme bílou čokoládu a kolečka s dírou v ní po upečení z vrchní strany namáčíme. Hned poté sypeme – zdobíme okvětními lístky růží a drcenými pistáciemi.

Kolečka s dírou namáčíme v bílé čokoládě.

Zdroj obrázku: Deliciousandsimple594, Kolečka s dírou namáčíme v bílé čokoládě.
Sypeme lístky růží a pistáciemi.

Zdroj obrázku: Deliciousandsimple594, Sypeme lístky růží a pistáciemi.

6. Na kolečka bez díry nandáme lžičkou doprostřed marmeládu a přiklopíme hotovým kolečkem s dírou. Džem dáváme pouze doprostřed kolečka, aby po slepení neprotékal.

Plníme marmeládou.

Zdroj obrázku: Deliciousandsimple594, Plníme marmeládou.
Hotová kolečka slepujeme.

Zdroj obrázku: Deliciousandsimple594, Hotová kolečka slepujeme.

Prohlédněte si další recepty na Vánoční cukroví a zajímavé inspirace na cukroví, které třeba ještě neznáte.

Význam Lineckého pečiva o Vánocích

Linecké pečivo má spoustu variant ale je jedním z nejtypičtějších vánočních druhů cukroví v Česku. Jeho variabilita a výborná chuť z něj dělají stálici na svátečních stolech. Většinou jej připravujeme v předstihu, protože jeho chuť se po několika dnech ještě zlepší, když se všechny vrstvy propojí a těsto se lehce nasákne vlhkostí z marmelády.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest