Roláda z bílkových pusinek neboli Meringue Roll je neodolatelný a esteticky atraktivní dezert, který je sladký, křupavý na povrchu a měkký uvnitř. Dezert je lehký tím, že je vyrobený z pusinek a bývá naplněný šlehačkou nebo jinou náplní. Roláda je vhodná na oslavy a různé slavnostní příležitosti, jelikož je jiná než ostatní piškotové rolády a na svátečním stole se bude nezvykle vyjímat. Strukturou může připomínat dort Pavlova, který jsme pekli nedávno.
Recept na Pusinkovou roládu z bílků
Ingredience na přípravu
Pusinkové těsto
- 5 bílků
- 3/4 hrnku cukru krystal
- 1KLa bílého vinného octa nebo citronové šťávy
- 1/4. KL kukuřičného škrobu
- špetka soli
- 2 PL mandlových lupínků
- moučkový cukr na posypání
Smetanová Náplň
- 300 ml smetany ke šlehání (minimálně 33 % tuku)
- 1 lžíce moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu (nebo semínka z vanilkového lusku)
- 1 hrnek ovoce podle chuti (maliny, jahody, borůvky, kiwi, apod.)
- Nasekané ořechy nebo čokoládové hobliny (volitelně)
Ovocný rozvar
- 1/2 hrnku rozmačkaných malin bez jader nebo jiného ovoce – borůvek například
- 1 hrnek cukru
- 2 lžíce škrobu
- 1 polévková lžíce vody
Postup přípravy
Pusinky
1. Troubu předehřejeme na 160°C (horní a dolní ohřev). Plech vyložíme pečicím papírem a lehce ho poprášíme moučkovým cukrem.
2. Ve velké míse šleháme šlehačem bílky se špetkou soli, dokud se nevytvoří měkké špičky.
3. Postupně přidávejte cukr, asi po jedné lžíci, a šleháme, dokud není směs lesklá a tvoří pevné špičky. Když přidáme cukr, šleháme ještě 3–4 minuty.
4. Vmícháme vinný ocet nebo citronovou šťávu a kukuřičný škrob.
5. Směs rovnoměrně rozetřeme na připravený plech, posypeme m ndlovými lupínky a pečeme na 160 stupních asi 25–30 minut, dokud povrch není lehce zlatavý a pevný.
6. Po upečení necháme pusinku lehce vychladnout. Na pracovní plochu položíme čistou utěrku a posypeme jí moučkovým cukrem. Pusinku opatrně otočíme na utěrku a sloupneme pečící papír. Poté necháme zcela vychladnout.
Náplň
1. Ušleháme šlehačku s moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem, dokud neztuhne.
2. Připravíme ovoce dle výběru (maliny, jahody, borůvky) a pokud jsou větší, nakrájíme je na menší kousky.
3. Z ingrediencí na rozvař uvaříme ovocný rozvař – pudink. Ovoce s cukrem necháme rozvařit, přecedíme a zahustíme škrobem rozmíchaným ve vodě. Povaříme do zhoustnutí a necháme zcela vychladit.
4. Na vychladlou pusinku rovnoměrně rozetřeme šlehačku, potřeme studeným ovocným rozvařem a posypeme ovocem.
5. Pomocí utěrky opatrně roládu srolujeme. Začněte z kratší strany a pevně rolujeme, ale dámepozor, aby se pusinka nepolámala. Roládu přendáme na tác a poprášíme moučkovým cukrem.
Tipy
Přidání vinného octa nebo citronové šťávy pomáhá stabilizovat bílky, což zajistí, že pusinka zůstane měkká uvnitř a křupavá na povrchu. Použijeme ovoce, které máme rádi. Kyselé ovoce, jako jsou maliny nebo rybíz, vytvoří skvělý kontrast k sladké pusince. Pro extra texturu můžeme do náplně přidat nasekané ořechy, pistácie, nebo čokoládové hobliny.