Roláda z bílkových pusinek neboli Meringue Roll je neodolatelný a esteticky atraktivní dezert, který je sladký, křupavý na povrchu a měkký uvnitř. Dezert je lehký tím, že je vyrobený z pusinek a bývá naplněný šlehačkou nebo jinou náplní. Roláda je vhodná na oslavy a různé slavnostní příležitosti, jelikož je jiná než ostatní piškotové rolády a na svátečním stole se bude nezvykle vyjímat. Strukturou může připomínat dort Pavlova, který jsme pekli nedávno.

Recept na Pusinkovou roládu z bílků

Ingredience na přípravu

Pusinkové těsto

  • 5 bílků
  • 3/4 hrnku cukru krystal
  • 1KLa bílého vinného octa nebo citronové šťávy
  • 1/4. KL kukuřičného škrobu
  • špetka soli
  • 2 PL mandlových lupínků
  • moučkový cukr na posypání

Smetanová Náplň

  • 300 ml smetany ke šlehání (minimálně 33 % tuku)
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu (nebo semínka z vanilkového lusku)
  • 1 hrnek ovoce podle chuti (maliny, jahody, borůvky, kiwi, apod.)
  • Nasekané ořechy nebo čokoládové hobliny (volitelně)

Ovocný rozvar

  • 1/2 hrnku rozmačkaných malin bez jader nebo jiného ovoce – borůvek například
  • 1 hrnek cukru
  • 2 lžíce škrobu
  • 1 polévková lžíce vody

Postup přípravy

Pusinky

1. Troubu předehřejeme na 160°C (horní a dolní ohřev). Plech vyložíme pečicím papírem a lehce ho poprášíme moučkovým cukrem.

2. Ve velké míse šleháme šlehačem bílky se špetkou soli, dokud se nevytvoří měkké špičky.

Vyšleháme hustou bílkovou pěnu.

3. Postupně přidávejte cukr, asi po jedné lžíci, a šleháme, dokud není směs lesklá a tvoří pevné špičky. Když přidáme cukr, šleháme ještě 3–4 minuty.

4. Vmícháme vinný ocet nebo citronovou šťávu a kukuřičný škrob.

5. Směs rovnoměrně rozetřeme na připravený plech, posypeme m ndlovými lupínky a pečeme na 160 stupních asi 25–30 minut, dokud povrch není lehce zlatavý a pevný.

Pěnu posypeme mandlovými plátky.
Pěnu posypeme mandlovými plátky.

6. Po upečení necháme pusinku lehce vychladnout. Na pracovní plochu položíme čistou utěrku a posypeme jí moučkovým cukrem. Pusinku opatrně otočíme na utěrku a sloupneme pečící papír. Poté necháme zcela vychladnout.

Náplň

1. Ušleháme šlehačku s moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem, dokud neztuhne.

2. Připravíme ovoce dle výběru (maliny, jahody, borůvky) a pokud jsou větší, nakrájíme je na menší kousky.

3. Z ingrediencí na rozvař uvaříme ovocný rozvař – pudink. Ovoce s cukrem necháme rozvařit, přecedíme a zahustíme škrobem rozmíchaným ve vodě. Povaříme do zhoustnutí a necháme zcela vychladit.

Uvaříme rozvař z ovoce.
Uvaříme rozvař z ovoce.

4. Na vychladlou pusinku rovnoměrně rozetřeme šlehačku, potřeme studeným ovocným rozvařem a posypeme ovocem.

Naplníme šlehačkou a ovocem.
Naplníme šlehačkou a ovocem.

5. Pomocí utěrky opatrně roládu srolujeme. Začněte z kratší strany a pevně rolujeme, ale dámepozor, aby se pusinka nepolámala. Roládu přendáme na tác a poprášíme moučkovým cukrem.

Roládu srolujeme.
Roládu srolujeme.
Hotová Pusinková roláda
Hotová Pusinková roláda s mandlemi.

Tipy

Přidání vinného octa nebo citronové šťávy pomáhá stabilizovat bílky, což zajistí, že pusinka zůstane měkká uvnitř a křupavá na povrchu. Použijeme ovoce, které máme rádi. Kyselé ovoce, jako jsou maliny nebo rybíz, vytvoří skvělý kontrast k sladké pusince. Pro extra texturu můžeme do náplně přidat nasekané ořechy, pistácie, nebo čokoládové hobliny.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest