Okurková sezóna je v plném proudu a naše okurkové záhonky a farmářské stánky se hemží pořádnou nadílkou okurkové úrody. Proto je ten pravý čas, abychom si připravili speciální nakládané okurky. Nepoužijeme však žádné chemické konzervanty a dokonce ani nezavařujeme. To, co si právě připravíme, nejsou totiž běžné zavařené okurky. Jde spíš o naložený okurkový salát, který nám vydrží po dlouhou dobu čerstvý. Máte-li rádi pikantnější saláty, použijte místo 2 kusů zelených paprik feferonky, ty krásně pustí šťávu a jejich chuť a pikantnost se rozprostře po celém salátu.

Recept na nakládané okurky v podobě trvanlivého salátu

Ingredience pro přípravu

  • 3 kg okurek
  • 4 větší cibule
  • 4 zelené papriky nebo volitelně 2 papriky a 2 feferonky
  • 4 lžíce vegety
  • 150 g – 200 g cukru
  • 300 ml – 400 ml octa

Postup přípravy

1. Okurky si nakrájíme na kolečka a zbylou zeleninu nakrájíme nadrobno.

2. Ve velké míse si tuto všechnu zeleninu s okurkami smícháme.

Ve velké míse si tuto všechnu zeleninu s okurkami smícháme.
Zdroj obrázku: mennyeitipp, Ve velké míse si tuto všechnu zeleninu s okurkami smícháme.

3. Přidáme vegetu, ocet podle požadované kyselosti a cukr podle toho, jak to chceme mít sladké.

4. Nyní necháme 30 minut až hodinu odpočinout, aby zelenina pustila šťávu.

5. Nyní trochu promícháme a mísu zakryjeme utěrkou.

Nyní trochu promícháme a mísu zakryjeme utěrkou.
Zdroj obrázku: mennyeitipp, Nyní trochu promícháme a mísu zakryjeme utěrkou.

6. Necháme nyní odstát 24 hodin, dokonale se nám prolnou chutě.

7. Nyní zavařovací sklenice naplníme salátem a pořádně zavíčkujeme.

Nyní zavařovací sklenice naplníme salátem a pořádně zavíčkujeme.
Zdroj obrázku: mennyeitipp, Nyní zavařovací sklenice naplníme salátem a pořádně zavíčkujeme.

8. Skladujeme v chladu a temnu.

Okurkami ke zdraví

Okurky jsou velmi oblíbené zejména v letním období kvůli jejich svěžesti a vysokému obsahu vody. jsou tím pádem skvělou zeleninou pro udržení hydratace, jelikož obsahují až 95% vody. Zároveň jsou vhodné i pro dietáře, jelikož patří bezi velmi nízkokalorickou zeleninu. Co se výživných vlastností týče, obsahují zejména množství vitamínu K, C, draslíku, hořčíku a manganu. Jsou vybaveny také spoustou vlákniny, která nám pomáhá výborně trávit.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest