5 hvězdiček od 2 kuchařů
Přejít na recept Tisknout recept

Makové záviny jsou v cukrářském a pekařském světě naprosto originální kapitolou. Každý z nás již určitě ochutnal spousty makových závinů od koupených po babiččiny domácí. A rozdíly mezi nimi bývají gigantické.

Z vlastní zkušenosti vím, že chuť na kvalitní a vláčný makový závin je těžké uspokojit baleným závinem ze supermarketu a většinou bohužel i závinem z pekáren velkých řetězců. Prostě sami uznejte, že chuť koupeného a většinou baleného závinu není tím, nad čím se chcete rozplývat, jakmile vás přepadne makový chtíč. Jednou v životě jsem se setkal s tak úžasným makovým závinem, který bylo možné zakoupit v soukromé prémiové pekárně, že na něj nelze zapomenout.

My si ale dnes upečeme ještě něco lepšího. Takový ten poctivý, český od babiček, který si můžeme pamatovat z dětství. S tenoučkým těstem a co největším množstvím vláčné makové náplně.

Několik základních ingrediencí, bez kterých se neobejdete

Abychom si připravili lahodný makový štrúdl, budeme potřebovat několik základních surovin. Na těsto si připravíme 500 g polohrubé mouky, půl lžičky soli, 100 ml tuku nebo oleje, jedno vejce (velikost L), 250 ml mléka, 30 g čerstvého droždí a tři lžíce krupicového cukru. Na náplň budeme potřebovat 250 g mletého máku, 100 ml mléka, 100 g krupicového cukru, jeden balíček vanilkového cukru, jednu lžičku nastrouhané bio citronové kůry a 50 g másla. Na závěr také jeden žloutek na potření těsta.

Začneme přípravou kvásku

Nejprve si připravíme kvásek: do teplého mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, promícháme a necháme pod utěrkou asi 15 minut. V mezičase smícháme mouku se zbytkem cukru a solí, přidáme vejce a promícháme s kváskem. Poté přidáme rozpuštěný vychladlý tuk nebo olej a těsto důkladně prohněteme. Když je těsto vláčné a nelepí, necháme ho kynout jednu hodinu na teplém místě. Mezitím si připravíme náplň: zahřejeme mléko s cukrem, přidáme mák a máslo, dobře promícháme, přidáme citronovou kůru a necháme vychladnout. Po vykynutí těsto rozdělíme na dvě části, vyválíme na tenký obdélník, potřeme náplní, srolujeme a necháme ještě 15 minut kynout. Nakonec potřeme žloutkem a pečeme na 180°C asi 35 minut. Hotový štrúdl necháme vychladnout, nakrájíme a podáváme. Dobrou chuť!

Štrúdl s bohatou makovou náplní

Recept na makový závin

5 hvězdiček od 2 kuchařů
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 35 minut
Kynutí těsta 1 hodina
Celkový čas 1 hodina 55 minut
Porcí 2 makové štrůdly
Pečeme poctivý český makový závin, délka pečení 35 minut.

Potřebné vybavení

  • 2 mísy
  • 1 Plech
  • 1 Hrnec

Suroviny

Ingredience na těsto

  • 500 g Polohrubé mouky
  • 100 ml Oleje
  • 250 ml Mléka
  • 1 ks Vejce
  • 3 lžíce Cukru
  • 30 g Čerstvého droždí
  • 1/2 lžičky Soli

Ingredience na náplň

  • 250 g Mletého máku
  • 100 g Cukru
  • 100 ml Mléka
  • 1 sáček Vanilkového cukru
  • 50 g Másla
  • 1 ks Žloutek
  • 1 lžička Nastrouhané BIO citronové kůry

Postup 

  • Do teplého mléka v míse si přidáme rozdrobené droždí a lžíci cukru.
  • Promícháme a přikryjeme kuchyňskou utěrkou.
  • Necháme 15 min vzejít kvásek.
  • Mezitím si v jiné míse smícháme zbytek cukru, mouku, sůl a vejce.
    Štrúdl s bohatou makovou náplní - příprava těsta

    Štrúdl s bohatou makovou náplní – příprava těsta

  • Následně do této mísy přidáme kvásek.
  • Vmícháme olej a hnětením vytvoříme vláčné těsto.
  • Opět přikryjeme utěrkou a dáme na 1 hodinu kynout na teplé místo.
  • Během kynutí těsta si uděláme náplň.
  • V hrnci si ohřejeme mléko a rozpustíme v něm cukr.
  • Jakmile se mléko začne vařit, tak ho odstavíme a přidáme máslo a mák.
  • Vše dobře promícháme a pokud máme rádi, přidáme citronovou kůru.
  • Necháme zchladnout.
  • Vykynuté těsto rozdělíme na 2 části, kdy obě vyválíme na 3-5 mm silné obdélníky.
  • Náplní namažeme obě těsta a následně je srolujeme v závin.
    Štrúdl s bohatou makovou náplní - náplň zabalíme do těsta

    Štrúdl s bohatou makovou náplní – náplň zabalíme do těsta

  • Vymažeme si plech a položíme a něj oba záviny.
  • Záviny necháme ještě 15 minut kynout, zatím si dáme předehřát troubu na 180°C.
  • Ještě než dáme záviny do trouby, pomažeme je žloutkem.
  • Pečeme v předehřáté troubě 35 minut dozlatova.

TIP: Lze do náplně přidat rozinky, kdo má rád.

    Uložit do Mé kuchařky
    Chod: Moučníky, Pečení, Sladké, Snídaně
    Kuchyně: Česká
    Klíčové slovo: Kynuté těsto, mák, makový závin, štrúdl, závin


    5 hvězdiček od 2 kuchařů (2 hodnocení bez komentáře)

    Sdílejte Váš názor

    Hodnocení receptu




    Připnout na Pinterest