Makové záviny jsou v cukrářském a pekařském světě naprosto originální kapitolou. Každý z nás již určitě ochutnal spousty makových závinů od koupených po babiččiny domácí. A rozdíly mezi nimi bývají gigantické.
Z vlastní zkušenosti vím, že chuť na kvalitní a vláčný makový závin je těžké uspokojit baleným závinem ze supermarketu a většinou bohužel i závinem z pekáren velkých řetězců. Prostě sami uznejte, že chuť koupeného a většinou baleného závinu není tím, nad čím se chcete rozplývat, jakmile vás přepadne makový chtíč. Jednou v životě jsem se setkal s tak úžasným makovým závinem, který bylo možné zakoupit v soukromé prémiové pekárně, že na něj nelze zapomenout.
My si ale dnes upečeme ještě něco lepšího. Takový ten poctivý, český od babiček, který si můžeme pamatovat z dětství. S tenoučkým těstem a co největším množstvím vláčné makové náplně.
Několik základních ingrediencí, bez kterých se neobejdete
Abychom si připravili lahodný makový štrúdl, budeme potřebovat několik základních surovin. Na těsto si připravíme 500 g polohrubé mouky, půl lžičky soli, 100 ml tuku nebo oleje, jedno vejce (velikost L), 250 ml mléka, 30 g čerstvého droždí a tři lžíce krupicového cukru. Na náplň budeme potřebovat 250 g mletého máku, 100 ml mléka, 100 g krupicového cukru, jeden balíček vanilkového cukru, jednu lžičku nastrouhané bio citronové kůry a 50 g másla. Na závěr také jeden žloutek na potření těsta.
Začneme přípravou kvásku
Nejprve si připravíme kvásek: do teplého mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, promícháme a necháme pod utěrkou asi 15 minut. V mezičase smícháme mouku se zbytkem cukru a solí, přidáme vejce a promícháme s kváskem. Poté přidáme rozpuštěný vychladlý tuk nebo olej a těsto důkladně prohněteme. Když je těsto vláčné a nelepí, necháme ho kynout jednu hodinu na teplém místě. Mezitím si připravíme náplň: zahřejeme mléko s cukrem, přidáme mák a máslo, dobře promícháme, přidáme citronovou kůru a necháme vychladnout. Po vykynutí těsto rozdělíme na dvě části, vyválíme na tenký obdélník, potřeme náplní, srolujeme a necháme ještě 15 minut kynout. Nakonec potřeme žloutkem a pečeme na 180°C asi 35 minut. Hotový štrúdl necháme vychladnout, nakrájíme a podáváme. Dobrou chuť!
Recept na makový závin
Potřebné vybavení
- 2 mísy
- 1 Plech
- 1 Hrnec
Suroviny
Ingredience na těsto
- 500 g Polohrubé mouky
- 100 ml Oleje
- 250 ml Mléka
- 1 ks Vejce
- 3 lžíce Cukru
- 30 g Čerstvého droždí
- 1/2 lžičky Soli
Ingredience na náplň
- 250 g Mletého máku
- 100 g Cukru
- 100 ml Mléka
- 1 sáček Vanilkového cukru
- 50 g Másla
- 1 ks Žloutek
- 1 lžička Nastrouhané BIO citronové kůry
Postup
- Do teplého mléka v míse si přidáme rozdrobené droždí a lžíci cukru.
- Promícháme a přikryjeme kuchyňskou utěrkou.
- Necháme 15 min vzejít kvásek.
- Mezitím si v jiné míse smícháme zbytek cukru, mouku, sůl a vejce.
Štrúdl s bohatou makovou náplní – příprava těsta
- Následně do této mísy přidáme kvásek.
- Vmícháme olej a hnětením vytvoříme vláčné těsto.
- Opět přikryjeme utěrkou a dáme na 1 hodinu kynout na teplé místo.
- Během kynutí těsta si uděláme náplň.
- V hrnci si ohřejeme mléko a rozpustíme v něm cukr.
- Jakmile se mléko začne vařit, tak ho odstavíme a přidáme máslo a mák.
- Vše dobře promícháme a pokud máme rádi, přidáme citronovou kůru.
- Necháme zchladnout.
- Vykynuté těsto rozdělíme na 2 části, kdy obě vyválíme na 3-5 mm silné obdélníky.
- Náplní namažeme obě těsta a následně je srolujeme v závin.
Štrúdl s bohatou makovou náplní – náplň zabalíme do těsta
- Vymažeme si plech a položíme a něj oba záviny.
- Záviny necháme ještě 15 minut kynout, zatím si dáme předehřát troubu na 180°C.
- Ještě než dáme záviny do trouby, pomažeme je žloutkem.
- Pečeme v předehřáté troubě 35 minut dozlatova.