Kombinace čerstvých jahod, jemného máslového krému a korpus, který je jemný a dokonale vláčný. Srdcem celého dezertu je příprava jahodového redukce, na kterou se v receptu podrobně podíváme a připravíme si ji den předem. Korpus má jemnou texturu, kterou dosáhneme díky směsi mouky, másla a vaječných bílků. Příležitostem, na které lze dort upéct, se meze nekladou. Věřím však, že udělá obrovskou radost malým princeznám slavícím své narozeniny. Protože s růžovou barvou a dokonale sladkou chutí si budou připadat jako na zámku. Jelikož je dort dokonale vyvážený co do sladkosti, vůně a vláčnosti, rádi ho připravíte během jakékoliv jiné rodinné sešlosti. V neposlední řadě je dort vizuálně velmi atraktivní. Všechny ingredience nechte před zpracováním na pokojovou teplotu.
Recept na jahodový dort
Délka přípravy 20 minut, délka pečení 50 minut.
Ingredience pro přípravu
Korpus:
- 400 g mouky
- 280 g cukru
- 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 220 g másla o pokojové teplotě
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky citronového extraktu
- 1 a 1/2 lžičky jahodového extraktu
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 170 g vaječných bílků
- 170 ml plnotučného mléka pokojové teploty
- 1/2 lžičky růžového potravinářského barviva
- 115 g jahodového koncentrátu z tohoto receptu
Jahodový redukce:
- 900 g čerstvých nebo rozmražených jahod
- 1 lžička citronové kůry
- 1 lžíce citronové šťávy
- 115 g cukru
- špetka soli
Jahodový krém:
- 115 g pasterizovaných vaječných bílků
- 450 g másla pokojové teploty
- 450 g moučkového cukru
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 115 g jahodového koncentrátu z tohoto receptu
Postup přípravy jahodové redukce
1. Koncentrát si připravíme ideálně den předem a v hrnci si rozmixujeme jahody na jemnou strukturu.
2. Zahřejeme a přidáme cukr, citronovou kůra, citronovou šťávu a sůl. Během zahřívání mícháme.
3. Jakmile se začne směs vařit, stáhneme teplotu a počkáme, dokud se nezredukuje objem na polovinu.
4. Směs musí zhoustnout a nesmí být vodnatá.
5. Během vaření občas promícháme a musíme získat minimálně 2 hrnky koncentrátu.
Postup přípravy korpusu
1. Přibližně hodinu před pečením vytáhneme jahodový koncentrát z minulého dne z lednice.
2. Dáme si předehřát troubu na 175°C a vymažeme si tři dortové formy o průměru 22 cm. Nejspíše budeme muset péct na 3x, podle počtu dostupných forem.
3. V míse si smícháme mléko, jahodový koncentrát, všechny extrakty, citronovou kůru, citronovou šťávu a potravinářské barvivo.
4. V další čisté míse si smícháme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
5. Samostatně si vyšleháme mixérem máslo, ke kterému postupně přidáme cukr a tím získáme nadýchanou hmotu.
6. Dále postupně přidáváme bílky, po každém kusu chvíli prošleháme.
7. Do máslové směsi postupně na střídačku přidáváme suchou směs ingrediencí s moukou a mléčnou směs s extrakty.
8. Vše kvalitně promícháme a rovnoměrně rozdělíme na 3 části do forem.
9. Každou část pečeme 30 – 35 minut v předehřáté troubě a po upečení necháme 10 minut zchladit na pokojovou teplotu.
10. Následně korpusy vyndáme z forem, zabalíme a dáme zatím do lednice.
Příprava jahodového krému
1. V míse smícháme bílky a moučkový cukr.
2. Tuto směs 5 min šleháme a následně přidáme máslo po kouskách.
3. Opět šleháme do nadýchané hmoty.
4. Nyní přidáme jahodový koncentrát. vanilkový extrakt a sůl.
5. Mícháme na nízkou rychlost cca 15 minut.
Dokončení dortu
1. Pokud chceme mít dort pravidelný, například na oslavu, můžeme horní část seříznout, aby se vrch vyrovnal.
2. Na první vrstvu korpusu naneseme tenkou vrstvu zbylého koncentrátu a následně naneseme vrstvu krému.
3. Nyní opakujeme vrstvení se zbývajícím korpusem a krémem.
4. Celý povrch dortu potřeme krémem a případně dozdobíme jahodami.
Po roce záměna ovoce
Nebojte se například na příští rok oslavy změnit ovoce. Zkuste třeba maliny nebo lesní směs. Vítaným doplňkem budou hobliny z bílé čokolády na povrchu.