Představte si situaci, kdy je svátek, obchody zavřené a vy nemáte doma žádné pečivo. Nemáte pečivo, ze kterého byste například dětem připravili snídani či svačinu. Zato mátě určitě po ruce těchto pět základních ingrediencí a můžete si hned připravit čerstvý domácí chléb. Krásně provoní kuchyni a všichni doma jistě čerstvý chléb ocení. Zkuste tento bezvadný domácí chleba a v obchodě si už na ten kupovaný ani nevzpomenete.
Tento domácí chléb je nejen velmi jednoduchý a chutný, ale skládá se z 5 základních surovin, které má většina z nás běžně doma. Zvládne ho opravdu každý a zaručeně vydrží čerstvý mnohem déle, než chléb ze supermarketu. Dejte tomuto křupavému zázraku šanci.
Recept na jednoduchý domácí chleba
Potřebné vybavení
- 1 Plech
- 1 Mísa
Suroviny
- 320 g Mouky
- 20 g Čerstvého droždí
- 250 ml Vody
- 10 g Cukru
- 7 g Soli
Postup
- Ohřejeme si vodu a v teplé vodě rozpustíme droždí.
- Přidáme cukr a sůl. Promícháme.
- Pomalu přidáváme mouku a hněteme, dokud nemáme lepivé těsto.
- Těsto přikryjeme pokličkou nebo utěrkou a necháme 1 hodinu kynout na teplém místě.
- Připravíme si pracovní desku a posypeme ji moukou.
- Přendáme na desku vykynuté těsto a prohněteme.
- Těsto rozdělíme na 4 stejně velké kusy a z každého kusu vytvarujeme kuličku.
- Každou kuličku protáhneme do tvaru podlouhlého bochníku.
- Vyložíme si plech pečícím papírem a dáme na něj na 20 minut odpočinout utěrkou přikryté bochníky.
- Mezitím si dáme předehřát troubu na 200°C.
- Po 20 minutách odkryjeme utěrku a na každém bochníku uděláme podélný 1 – 1,5 cm hluboký řez.
- Bochníky potřeme vodou a posypeme moukou.
- Dáme péct do předehřáté trouby do spodní části.
- Na dno trouby můžeme položit zapékací mísu s vodou pro lepší výsledek.
- Pečeme 40 – 45 minut dozlatova.
- Vytáhneme z trouby a necháme zchladnout.
- Z povrchu bochníků odstraníme přebytečnou mouku.