5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Představte si situaci, kdy je svátek, obchody zavřené a vy nemáte doma žádné pečivo. Nemáte pečivo, ze kterého byste například dětem připravili snídani či svačinu. Zato mátě určitě po ruce těchto pět základních ingrediencí a můžete si hned připravit čerstvý domácí chléb. Krásně provoní kuchyni a všichni doma jistě čerstvý chléb ocení. Zkuste tento bezvadný domácí chleba a v obchodě si už na ten kupovaný ani nevzpomenete.

Tento domácí chléb je nejen velmi jednoduchý a chutný, ale skládá se z 5 základních surovin, které má většina z nás běžně doma. Zvládne ho opravdu každý a zaručeně vydrží čerstvý mnohem déle, než chléb ze supermarketu. Dejte tomuto křupavému zázraku šanci.

Zdroj obrázku: Retete-usoare, Recept na jednoduchý domácí chléb.

Recept na jednoduchý domácí chleba

5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 1 hodina 20 minut
Čas vaření 45 minut
Celkový čas 2 hodiny 5 minut
Pečeme si svůj vlastní domácí chléb,

Potřebné vybavení

  • 1 Plech
  • 1 Mísa

Suroviny

  • 320 g Mouky
  • 20 g Čerstvého droždí
  • 250 ml Vody
  • 10 g Cukru
  • 7 g Soli

Postup 

  • Ohřejeme si vodu a v teplé vodě rozpustíme droždí.
  • Přidáme cukr a sůl. Promícháme.
  • Pomalu přidáváme mouku a hněteme, dokud nemáme lepivé těsto.
  • Těsto přikryjeme pokličkou nebo utěrkou a necháme 1 hodinu kynout na teplém místě.
  • Připravíme si pracovní desku a posypeme ji moukou.
  • Přendáme na desku vykynuté těsto a prohněteme.
  • Těsto rozdělíme na 4 stejně velké kusy a z každého kusu vytvarujeme kuličku.
  • Každou kuličku protáhneme do tvaru podlouhlého bochníku.
  • Vyložíme si plech pečícím papírem a dáme na něj na 20 minut odpočinout utěrkou přikryté bochníky.
  • Mezitím si dáme předehřát troubu na 200°C.
  • Po 20 minutách odkryjeme utěrku a na každém bochníku uděláme podélný 1 – 1,5 cm hluboký řez.
  • Bochníky potřeme vodou a posypeme moukou.
  • Dáme péct do předehřáté trouby do spodní části.
  • Na dno trouby můžeme položit zapékací mísu s vodou pro lepší výsledek.
  • Pečeme 40 – 45 minut dozlatova.
  • Vytáhneme z trouby a necháme zchladnout.
  • Z povrchu bochníků odstraníme přebytečnou mouku.
Uložit do Mé kuchařky
Chod: Pečení, Příloha, Svačina
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: chléb, domácí chleba



5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest