Jednoduchý recept na skvělou chutnou čokoládovou buchtu podle staromódního receptu. Tento recept je mezi lidmi oblíbený již několik po generací. A to z dobrého důvodu, výsledek je okouzlující, zejména pro “čokoholiky”. Pokud ho decentně ozdobíte, hodí se i na různé oslavy a jiné speciální příležitosti. Buchta dokonale uspokojí touhu po sladkém, na to se můžete spolehnout. Vzhledem k tomu, že je recept starý, je také velmi jednoduchý. Nečekejte žádné prazvláštní kuchařské triky a užijte si pečení i konzumaci.
Recept na čokoládovou buchtu na plech
Délka pečení v troubě 35 minut.
Ingredience pro přípravu
Buchta:
- 4 vejce
- 3 hrnky mouky
- 2 hrnky cukru
- 1 a 1/2 hrnku mléka
- 1 hrnek kakaa
- 1 hrnek oleje
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
Poleva:
- 1 hrnek kakaa
- 2 lžíce másla
- 2 hrnky cukru
- 2 hrnky mléka
Postup přípravy
1. V kastrolu si spolu zahřejeme mléko a olej na středním plameni.
2. Do čisté mísy si dáme kakao, mouku, cukr, prášek do pečiva a jedlou sodu. Vše dobře promícháme.
3. K této suché směsi přidáme rozšlehaná vejce, ohřáté mléko s olejem a poté dobře vyšleháme metličkou.
4. Troubu si dáme předehřát na 200°C a plech 35 x 25 cm si vymažeme a vysypeme moukou.
5. Do plechu nalejeme těsto a dáme ho péct do předehřáté trouby na 35 minut.
6. Po upečení vyndáme z trouby a dáme zchladnout.
7. Mezitím si dáme do kastrolu 1 hrnek kakaa, cukr, mléko a máslo. Vše dáme na sporák vařit.
8. Během míchání vaříme 5 minut do zhoustnutí a poté polevu rozetřeme po celém povrchu buchty.
Čokoládová buchta v Evropě
Výraz buchta má kořeny v tradičním evropském pečivu. Původně tak bylo označováno sladké kynuté pečivo s náplní. V 16. století, kdy se do Evropy dostala čokoláda, se objevily také první recepty z čokolády. Bohužel se až v 19. století stala čokoláda dostupnější také pro nižší vrstvu obyvatel a čokoládové buchty se dočkaly velkého rozmachu.