Hovězí guláš má v české kuchyni již dlouholeté místo. Tento hovězí guláš je vydatný, hřejivý z pomalu vařeného, rozpadavého hovězího masa v bohaté a lehce zauzené rajčatové a paprikové omáčce.
Kořeny tohoto pokrmu sahají až za hranice České republiky. Původ guláše se datuje až do 9. století v Maďarsku a postupně se rozšířil do dalších zemích. Tento pokrm vznikl jako jednoduché, výživné a snadno připravitelné jídlo pro vojáky. V Maďarsku se tradičně připravuje jako polévka s masem, paprikou a cibulí a není zahušťován moukou.
Recept na Pečený hovězí guláš na maďarský způsob
Potřebné vybavení
- Nůž
- Hrnec který můžeme dát do trouby
- Troubu
Suroviny
- 4 lžíce oleje
- 700 g hovězího masa (určené na guláš, nakrájené na kostičky)
- 30 g hladké mouky
- 3 cibule (najemno nakrájené)
- 4 stroužky česneku (prolisované)
- 1 zelená paprika (nakrájené na kostičky)
- 1 červená paprika (nakrájené na kostičky)
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce uzené papriky
- 2 velké rajčata (nakrájené na kostičky)
- 70 ml suchého bílého vína
- 350 ml hovězího vývaru
Na závěr:
- 1 červená cibule (na posypání – volitelné)
- čerstvá petrželka (na posypání – volitelné)
- zakysaná smetana (při podávání – volitelné)
Postup
- Předehřejeme troubu na 160 stupňů.
- Do hrnce, ideálně smaltovaný nebo který je určený do trouby, dáme rozehřát olej.
- Do hrnce dáme nakrájenou cibuli.
- Jakmile je cibule dozlatova, poprášíme ji uzenou paprikou.
- Nyní přidáme na cibuli nakrájené maso, které je osolené a poprášené moukou. Restujeme cca 5 minut.
- Po orestování masa, přidáme nakrájenou čerstvou papriku a pokrájená rajčata. Povaříme na 2 minuty
- Následně dodáme rajčatový protlak, česnek, bílé víno a hovězí vývar.
- Hrnec přikryjeme pokličkou a vložíme do rozehřáté trouby.
- Pečeme 1,5 hodiny až 2 hodiny. V průběhu pečení kontrolujeme, aby se příliš nevypařila šťáva, v případě potřeby přiléváme vývar.
- Po uplynuté době vyndáme hrnec z trouby, ještě dovaříme, bez poklice, na 30 minut na varné desce, aby se omáčka zredukovala.
- Nyní můžeme guláš servírovat.
- Guláš podáváme s variací knedlíků a ozdobené dle chutí – cibulkou, petrželkou a zakysanou smetanou.