5 hvězdiček od 2 kuchařů
Přejít na recept Tisknout recept

Hovězí guláš má v české kuchyni již dlouholeté místo. Tento hovězí guláš je vydatný, hřejivý z pomalu vařeného, ​​rozpadavého hovězího masa v bohaté a lehce zauzené rajčatové a paprikové omáčce.

Kořeny tohoto pokrmu sahají až za hranice České republiky. Původ guláše se datuje až do 9. století v Maďarsku a postupně se rozšířil do dalších zemích. Tento pokrm vznikl jako jednoduché, výživné a snadno připravitelné jídlo pro vojáky. V Maďarsku se tradičně připravuje jako polévka s masem, paprikou a cibulí a není zahušťován moukou.

Obrázek: freepik.com, Hovězí guláš

Recept na Pečený hovězí guláš na maďarský způsob

Autor receptu: Veronika Sobotková
5 hvězdiček od 2 kuchařů
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 2 hodiny 30 minut
Celkový čas 2 hodiny 50 minut
Porcí 4
Kalorie 576
Vaříme Hovězí guláš na maďarský způsob. Uvedené množství je pro 4 porce, délka přípravy 20 minut, délka vaření 2 až 2,5 hodiny.

Potřebné vybavení

  • Nůž
  • Hrnec který můžeme dát do trouby
  • Troubu

Suroviny

  • 4 lžíce oleje
  • 700 g hovězího masa (určené na guláš, nakrájené na kostičky)
  • 30 g hladké mouky
  • 3 cibule (najemno nakrájené)
  • 4 stroužky česneku (prolisované)
  • 1 zelená paprika (nakrájené na kostičky)
  • 1 červená paprika (nakrájené na kostičky)
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce uzené papriky
  • 2 velké rajčata (nakrájené na kostičky)
  • 70 ml suchého bílého vína
  • 350 ml hovězího vývaru

Na závěr:

  • 1 červená cibule (na posypání – volitelné)
  • čerstvá petrželka (na posypání – volitelné)
  • zakysaná smetana (při podávání – volitelné)

Postup 

  • Předehřejeme troubu na 160 stupňů.
  • Do hrnce, ideálně smaltovaný nebo který je určený do trouby, dáme rozehřát olej.
  • Do hrnce dáme nakrájenou cibuli.
  • Jakmile je cibule dozlatova, poprášíme ji uzenou paprikou.
  • Nyní přidáme na cibuli nakrájené maso, které je osolené a poprášené moukou. Restujeme cca 5 minut.
  • Po orestování masa, přidáme nakrájenou čerstvou papriku a pokrájená rajčata. Povaříme na 2 minuty
  • Následně dodáme rajčatový protlak, česnek, bílé víno a hovězí vývar.
  • Hrnec přikryjeme pokličkou a vložíme do rozehřáté trouby.
  • Pečeme 1,5 hodiny až 2 hodiny. V průběhu pečení kontrolujeme, aby se příliš nevypařila šťáva, v případě potřeby přiléváme vývar.
  • Po uplynuté době vyndáme hrnec z trouby, ještě dovaříme, bez poklice, na 30 minut na varné desce, aby se omáčka zredukovala.
  • Nyní můžeme guláš servírovat.
  • Guláš podáváme s variací knedlíků a ozdobené dle chutí – cibulkou, petrželkou a zakysanou smetanou.
Uložit do Mé kuchařky
Kalorie: 576kcal
Cena: 300 Kč
Chod: Hlavní jídlo, Oběd
Kuchyně: Česká, Maďarská
Klíčové slovo: česnek, cibule, hovězí maso, hovězí vývar, paprika, rajčatové pyré, uzená paprika

Výživové hodnoty

Porce: 150g | Kalorie: 576kcal | Sacharidy: 12g | Bílkoviny: 46g | Tuk: 32g | Vláknina: 6g | Cukr: 11g


5 hvězdiček od 2 kuchařů (2 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest