Piškotovo-pudinková lahůdka se zakysanou smetanou: Péřová buchta je dezert, který v sobě spojuje měkkou a nadýchanou strukturu piškotového těsta, osvěžující ovocnou chuť jahod a krémový nádech jemného vanilkového pudingu se zakysanou smetanou. Tato buchta se těší oblíbenosti pro svou lehkost a skvělou kombinaci chutí a velmi jednoduchým receptem. Její název “péřová” odkazuje na jemnost a lehkost těsta, které připomíná měkké peří.

Zakysaná smetana dodává celému dezertu svěží a lehký charakter, zatímco jahody přinášejí příjemnou ovocnou složku. Pudinková vrstva dodává krémovou texturu, která se krásně snoubí s nadýchaným těstem. Na větší plech smíchejte olej, moučkový cukr a vejce, přidejte hladkou mouku a prášek do pečiva, a rozetřete těsto na vymazaný plech. Připravte pudink z mléka a pudinkového prášku a nalijte ho na těsto. Pečte v troubě předehřáté na 250 °C po dobu 15 minut, poté snižte teplotu na 200 °C a pečte dalších 15–20 minut. Buchtu ještě horkou potřete směsí zakysané smetany a posypte skořicovým cukrem

Recept na péřovou buchtu

Délka pečení v troubě 35 minut.

Ingredience pro přípravu

Krém:

  • 1 litr mléka
  • 2 vanilkové pudingy
  • 2 zakysané smetany
  • 200 g jahod

Těsto:

  • 4 vejce
  • 100 ml oleje
  • 200 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 200 g moučkového cukru

Postup přípravy těsta

1. V míse si smícháme vejce, moučkový cukr a olej a během šlehání postupně přisypáváme směs mouky a prášku do pečiva.

2. Dále si plech vymažeme a sypeme, případně vyložíme pečícím papírem a troubu dáme předehřát na 250 stupňů.

3. Těsto bez hrudek nalejeme na plech a rovnoměrně rozetřeme.

Těsto vylejeme na plech.
Těsto vylejeme na plech.

Příprava pudingového krému

1. Uvaříme si puding dle návodu na obalu a hotový puding nalejeme na těsto v plechu.

Nalejeme puding.
Nalejeme puding.

Dokončení

1. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme 15 minut.

2. Poté snížíme teplotu na 200 stupňů a pečeme dalších 15 – 20 minut, průběžně kontrolujeme špejlí.

3. Na upečenou buchtu hned vyskládáme jahody a naneseme smíchané zakysané smetany.

Vyskládáme jahody.
Vyskládáme jahody.
Naneseme smetanu.
Naneseme smetanu.

4. Stěrkou uhladíme a buchtu necháme vychladnout.

Necháme ztuhnout.
Necháme ztuhnout.

Přednosti tohoto dezertu

Tato buchta je ideální nejen v letním období, kdy jsou jahody v sezóně, ale i kdykoliv během roku, když máte chuť na lehký a osvěžující dezert. Její jednoduchost v přípravě a kombinace chutí ji činí oblíbeným dezertem mezi domácími pekaři.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!
Nejlepší zákusky z kuchyně


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest