Tento tvarohový koláč s mandarinkami si získá srdce každého milovníka sladkého. Vláčné drolivé těsto, jemná tvarohová náplň se smetanovým sýrem a osvěžující kousky mandarinek tvoří dokonalé spojení chutí a textur. Recept je ideální ke kávě, na víkendovou návštěvu nebo jen tak pro radost – jednoduchý na přípravu, zato chuťově výjimečný.

Tento koláč je naprosto univerzální. Mandarinky můžete nahradit prakticky jakýmkoliv ovocem – broskve, jahody, borůvky nebo dokonce čerstvé jablka. Tvaroh dodává koláči lehkost a příjemnou kyselost, která perfektně vyvažuje sladkost ostatních ingrediencí.

Recept na krémový tvarohový koláč s mandarinkami

Délka pečení v troubě 30 až 40 minut.

Ingredience pro přípravu

Na těsto:

  • 100 g másla nebo margarínu (vychlazené)
  • 200 g cukru
  • 2 vejce (velikost S)
  • 375 g hladké mouky
  • 2½ čajové lžičky prášku do pečiva

Na krémovou náplň:

  • 500 g smetanového sýra (mascarpone nebo jiný krémový sýr)
  • 500 g jemného tvarohu
  • 4 vejce
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 200 g cukru
  • 250 ml mléka
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • zavařované mandarinky (podle chuti)

Postup přípravy mandarinkového koláče

1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů.

2. Všechny suroviny na těsto (vychlazené máslo, cukr, vejce, mouku a prášek do pečiva) smícháme v míse do drolivé směsi.

3. Směs nemusí být dokonale hladká – drolivá konzistence je žádoucí.

4. Hluboký plech vyložíme pečicím papírem.

5. Drolivou směs rovnoměrně rozložíme na dno plechu a dobře ji zatlačíme prsty nebo lžící, aby vznikl pevný základ.

6. V další míse důkladně smícháme vejce, smetanový sýr, jemný tvaroh, vanilkový cukr, obyčejný cukr, mléko a olej.

Obrázek receptu na Žravé řezy, dezert, který mizí rychleji, než stihneme říct "poslední kousek"

Žravé řezy: Osvěžující dezert do teplých dní, který mizí rychleji, než stihneme říct “poslední kousek”

7. Mixujeme, dokud nevznikne dokonale hladká a krémová směs bez hrudek.

8. Krémovou směs nalijeme na připravený základ z drolivého těsta a rovnoměrně rozložíme.

9. Na povrch krému rovnoměrně rozložíme zavařované mandarinky (můžeme je lehce zatlačit do krému, aby se částečně ponořily).

10. Koláč pečeme v předehřáté troubě na po dobu 30 až 40 minut, dokud není krém pevný a povrch má zlatavou barvu.

11. Hotový koláč necháme před krájením zcela vychladnout.

Tipy redakce

  • Všechny ingredience na krém by měly mít pokojovou teplotu, aby se lépe smíchaly a nevznikly hrudky.
  • Místo mandarinek zkuste broskve, jahody, maliny nebo čerstvé jablka nakrájené na tenké plátky. Zmrazené ovoce použijte rozmrazené a osušené.
  • Pokud nemáte mascarpone, použijte philadelphia nebo jiný krémový sýr. V nouzi lze nahradit i kvalitním pomazánkovým máslem.
  • Koláč je hotový, když je krém pevný na dotek a lehce se třese uprostřed. Přepečený koláč může prasknout.
  • Koláč je nejlepší druhý den, kdy krém úplně ztuhne. Skladujte v lednici až 3 dny přikrytý potravinovou fólií.
  • Podávejte vychlazený, nejlépe s šálkem kávy nebo černého čaje. Pro slavnostní příležitosti můžete ozdobit čerstvými lístky máty.
Obrázek receptu na Recept na rychlou mandarinkovou buchtu v dortové formě

Rychlá mandarinková buchta v dortové formě

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest