Poděbradské ragú je jídlo, které vás na první pohled zaujme svou výraznou chutí a bohatou omáčkou. Tento recept se zakládá na tradičních českých surovinách a přípravě, která kombinuje jemné maso s hustou, jemně kořeněnou omáčkou. Ragú, jak už samotný název napovídá, je jídlo připravované z pomalu dušeného masa, které díky tomu získá neuvěřitelnou křehkost a plnou chuť. Aby nedošlo k mýlce, ragú nemusí být pouze masové, ale připravuje se často i například zeleninové ragú. Klasická omáčka, která tento pokrm doprovází, má základ z paprik, jablka, cibule, rajčat a koření, což vytváří hlubokou a velmi zajímavou chuťovou kombinaci.

Pojďme tedy společně projít tento recept na výborné ragú z vepřové plece a inspirovat se můžete i dalšími recepty z naší Kuchařky na Nejlepší recepty z kuchyně – sami můžete přidávat Vaše recepty.

Recept na poděbradské ragů

Ingredience pro přípravu

  • 500 g vepřové plece
  • 50 g másla
  • 50 g sádla
  • 1 velké jablko (nejlépe kyselejší)
  • 2 zelené papriky
  • 3 cibule
  • 4 rajčata
  • 2 lžíce rozinek naložených v rumu
  • sůl
  • zázvor
  • kari
  • cayenský pepř

Postup přípravy

1. Vepřové maso nakrájíme na kostičky a v pánvi si rozpálíme sádlo s máslem.

2. Maso vložíme do pánve a ze všech stran orestujeme.

3. Jablko nahrubo nastrouháme, cibuli nakrájíme na půlměsíčky a papriky nakrájíme na menší kousky.

4. Všechny tyto 3 ingredience vložíme k masu do pánve, dochutíme veškerým kořením a solí.

5. Nyní necháme asi 30 minut dusit a mezitím oloupeme a nakrájíme rajčata.

6. Rajčata přidáme do pánve a dál dusíme.

7. Těsně před koncem přidáme do pánve rumové rozinky a případně pokud je potřeba, zahustíme kukuřičným škrobem.

8. Podáváme ideálně s rýží.

Poděbradské ragú.
Zdroj obrázku: depositphotos, Poděbradské ragú.

Původ receptu

Jméno “Poděbradské ragú” odkazuje na město Poděbrady, známé především díky lázeňské tradici a historii sahající až do středověku. Poděbrady byly odjakživa místem, kde se kombinovaly bohaté chutě české kuchyně s vlivem různých regionálních specialit, a právě zde vznikaly varianty pokrmů jako ragú, které měly za cíl nabídnout vydatné a chuťově plné jídlo po dlouhých pracovních dnech nebo během slavnostních příležitostí.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest