5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Co je Pavlova? Pavlova je dezert oblíbený na Novém Zélandu a v Austrálii. Do České republiky tento dezert přisel relativně nedávno a stoupá na své oblibě. Jak je tomu u Vás?

Jak se připravuje Pavlova

Tento dezert je splněný sen milovníků textury. Pavlova se vyrábí z vaječných bílků, které se pomalu pečou v relativně chladné troubě – tedy při nižších teplotách. Vaječné bílky mají nahoře žvýkací křupavou texturu, uvnitř měkkou texturu marshmallow a po okrajích křupavou texturu. To jsou tři zcela odlišné textury v jednom jediném soustu. Křupavé okraje jsou jako pusinky.

Dezert Pavlovova se rád “obléká” do různých krémů. Ve většině případů je hlavním účinkujícím v receptech na Pavlova čerstvá šlehačka. Samozřejmě nechybí ani hromada čerstvého ovoce a na ozdobu mohou být i jedlé květiny. Dezert Pavlova je přirozeně bezlepkový, lehký, sladký a sálá z něj oblíbené jarní/letní počasí.

Obrázek: Cooky.cz, Krém a šlehačka pro přípravu Pavlova

Recept na Dezert Pavlova

Autor receptu: Veronika Sobotková
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 1 hodina 30 minut
Celkový čas 1 hodina 50 minut
Porcí 8
Pečeme Dezert Pavlova, uvedené množství je na 8-10 porcí. Doba přípravy je 20 minut. Doba pečení je 90 minut.

Potřebné vybavení

  • domácí kuchyňský robot nebo ruční šlehač
  • Trouba
  • Plech na pečení s pečícím papírem
  • kuchyňská stěrka

Suroviny

Korpus:

  • 4 ks vaječného bílku
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkové esence
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku s vinným kamenem
  • 1 lžička kukuřičného škrobu

Krém:

  • 250 ml tučné sladké šlehačky na šlehání
  • 1/2 lžičky vanilkové esence
  • 2 lžíce moučkového cukru (volitelné, korpus je sám o sobě dost sladký)

Na závěr:

  • čerstvé ovoce dle chutě
  • okrasné jedlé květiny (volitelné)

Postup 

Korpus:

  • Předehřejeme si troubu na 170 stupňů.
  • Plech vyložíme pečícím papírem.
  • Vezmeme si mísu od kuchyňského robota nebo vyšší větší mísu, pokud budete používat ruční šlehač.
  • Do mísy nalijeme vaječné bílky.
  • Přidáme k nim cukr a šleháme dokud nevznikne hustý sníh.
  • Správně ušlehaný sníh poznáte tak, že když sundáte metly ze šlehače, bude se sníh pevně držet do špičky.
  • Pomocí stěrky nyní vmícháme do sněhu kypřící prášek a vanilkovou esenci.
  • Směs na těsto je nyní připravená.
  • Směs rozetřeme do kruhu o velikosti 27 cm.
  • Ujistěte se, že okraje jsou relativně vysoké a střed je pěkný pokles. Pokud není, opravíme pomocí lžíce.
  • Nyní vložíme Pavlovu do předehřáté trouby.
  • Jakmile zavřeme dvířka od trouby ihned snížíme teplotu na 90 stupňů a pečeme asi 90 minut. Dokud Pavlova nebude pevná a “vysušená”.
  • Během pečení neotevíráme troubu, protože studený vzduch přeruší celý proces a Pavlova nebude krásně nadýchaná.
  • Po upečení necháme Pavlovu vystydnout UVNITŘ trouby.
  • Po úplném vychlazení Pavlovu nazdobíme krémem a ovocem a můžeme podávat.

Krém:

  • Vyšleháme si šlehačku do pevné konzistence a poté vmícháme cukr a vanilkovou esenci.
Uložit do Mé kuchařky
Cena: 150 Kč
Chod: Dezert, dort, Moučníky
Kuchyně: Australská
Klíčové slovo: dezert, dort, moučník, Ovoce, Pavlova, šlehačka, vejce


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest