Co je Pavlova? Pavlova je dezert oblíbený na Novém Zélandu a v Austrálii. Do České republiky tento dezert přisel relativně nedávno a stoupá na své oblibě. Jak je tomu u Vás?
Jak se připravuje Pavlova
Tento dezert je splněný sen milovníků textury. Pavlova se vyrábí z vaječných bílků, které se pomalu pečou v relativně chladné troubě – tedy při nižších teplotách. Vaječné bílky mají nahoře žvýkací křupavou texturu, uvnitř měkkou texturu marshmallow a po okrajích křupavou texturu. To jsou tři zcela odlišné textury v jednom jediném soustu. Křupavé okraje jsou jako pusinky.
Dezert Pavlovova se rád “obléká” do různých krémů. Ve většině případů je hlavním účinkujícím v receptech na Pavlova čerstvá šlehačka. Samozřejmě nechybí ani hromada čerstvého ovoce a na ozdobu mohou být i jedlé květiny. Dezert Pavlova je přirozeně bezlepkový, lehký, sladký a sálá z něj oblíbené jarní/letní počasí.
Recept na Dezert Pavlova
Potřebné vybavení
- domácí kuchyňský robot nebo ruční šlehač
- Trouba
- Plech na pečení s pečícím papírem
- kuchyňská stěrka
Suroviny
Korpus:
- 4 ks vaječného bílku
- 200 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkové esence
- 1/2 lžičky kypřícího prášku s vinným kamenem
- 1 lžička kukuřičného škrobu
Krém:
- 250 ml tučné sladké šlehačky na šlehání
- 1/2 lžičky vanilkové esence
- 2 lžíce moučkového cukru (volitelné, korpus je sám o sobě dost sladký)
Na závěr:
- čerstvé ovoce dle chutě
- okrasné jedlé květiny (volitelné)
Postup
Korpus:
- Předehřejeme si troubu na 170 stupňů.
- Plech vyložíme pečícím papírem.
- Vezmeme si mísu od kuchyňského robota nebo vyšší větší mísu, pokud budete používat ruční šlehač.
- Do mísy nalijeme vaječné bílky.
- Přidáme k nim cukr a šleháme dokud nevznikne hustý sníh.
- Správně ušlehaný sníh poznáte tak, že když sundáte metly ze šlehače, bude se sníh pevně držet do špičky.
- Pomocí stěrky nyní vmícháme do sněhu kypřící prášek a vanilkovou esenci.
- Směs na těsto je nyní připravená.
- Směs rozetřeme do kruhu o velikosti 27 cm.
- Ujistěte se, že okraje jsou relativně vysoké a střed je pěkný pokles. Pokud není, opravíme pomocí lžíce.
- Nyní vložíme Pavlovu do předehřáté trouby.
- Jakmile zavřeme dvířka od trouby ihned snížíme teplotu na 90 stupňů a pečeme asi 90 minut. Dokud Pavlova nebude pevná a “vysušená”.
- Během pečení neotevíráme troubu, protože studený vzduch přeruší celý proces a Pavlova nebude krásně nadýchaná.
- Po upečení necháme Pavlovu vystydnout UVNITŘ trouby.
- Po úplném vychlazení Pavlovu nazdobíme krémem a ovocem a můžeme podávat.
Krém:
- Vyšleháme si šlehačku do pevné konzistence a poté vmícháme cukr a vanilkovou esenci.