I když v obchodech najdeme různé druhy rybích salátů, domácí verze má jednu obrovskou výhodu a to, že přesně víte, co do ní dáváte. Můžete si pohrát s poměrem surovin, upravit chuť podle svých preferencí a hlavně si dopřát čerstvost a kvalitu, kterou kupované výrobky často postrádají. Rybí salát patří mezi oblíbené delikatesy studené kuchyně a v mnoha domácnostech má své čestné místo už po generace.

Rybí saláty patří mezí nejstarší druhy salátů. Důvodem je asi snadná dostupnost ryb zejména u přímořských zemí a měst. My si pomocí tohoto receptu připravíme takový rybí salát, který chutná jako z prvotřídního lahůdkářství.

Recept na domácí rybí salát

Ingredience pro přípravu

  • 2 zavináče
  • 1 středně velká mrkev
  • 2 lžíce sterilovaného hrášku
  • 2 sladkokyselé okurky
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 100 g majonézy
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžíce láku z okurek
  • pepř

Jak budeme postupovat při přípravě rybího salátu

1. Mrkev uvaříme v láku z okurek a nakrájíme nadrobno.

2. Přidáme nadrobno nakrájené okurky, nakrájenou cibuli ze zavináčů, nakrájené zavináče a hrášek.

3. V majonéze rozmícháme hořčici, lák a cukr.

Obrázek receptu na rybí normovaný retro salát.

Rybí normovaný retro salát – retro lahůdka z Československa

4. Ochutíme pepřem a promícháme.

Rybí salát.
Foto: freepik.com, Rybí salát.

Tipy na úpravu chuti

Máte raději pikantní pokrmy? Přidejte trochu nastrouhaného křenu nebo chilli.

Pro lehčí variantu nahraďte část majonézy řeckým jogurtem.

Bylinkovou variantu docílíte nasekáním čerstvého kopru nebo pažitky pro větší svěžest.

Salát můžete dozdobit uvařeným vejcem nakrájeným na plátky.

Obrázek receptu na Smažené karbanátky z ryb.

Smažené karbanátky z ryb

Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest