I když v obchodech najdeme různé druhy rybích salátů, domácí verze má jednu obrovskou výhodu a to, že přesně víte, co do ní dáváte. Můžete si pohrát s poměrem surovin, upravit chuť podle svých preferencí a hlavně si dopřát čerstvost a kvalitu, kterou kupované výrobky často postrádají. Rybí salát patří mezi oblíbené delikatesy studené kuchyně a v mnoha domácnostech má své čestné místo už po generace.
Rybí saláty patří mezí nejstarší druhy salátů. Důvodem je asi snadná dostupnost ryb zejména u přímořských zemí a měst. My si pomocí tohoto receptu připravíme takový rybí salát, který chutná jako z prvotřídního lahůdkářství.
Recept na domácí rybí salát
Ingredience pro přípravu
- 2 zavináče
- 1 středně velká mrkev
- 2 lžíce sterilovaného hrášku
- 2 sladkokyselé okurky
- 1 lžička plnotučné hořčice
- 100 g majonézy
- 1 lžička cukru
- 2 lžíce láku z okurek
- pepř
Jak budeme postupovat při přípravě rybího salátu
1. Mrkev uvaříme v láku z okurek a nakrájíme nadrobno.
2. Přidáme nadrobno nakrájené okurky, nakrájenou cibuli ze zavináčů, nakrájené zavináče a hrášek.
3. V majonéze rozmícháme hořčici, lák a cukr.

Rybí normovaný retro salát – retro lahůdka z Československa
4. Ochutíme pepřem a promícháme.
Tipy na úpravu chuti
Máte raději pikantní pokrmy? Přidejte trochu nastrouhaného křenu nebo chilli.
Pro lehčí variantu nahraďte část majonézy řeckým jogurtem.
Bylinkovou variantu docílíte nasekáním čerstvého kopru nebo pažitky pro větší svěžest.
Salát můžete dozdobit uvařeným vejcem nakrájeným na plátky.

Smažené karbanátky z ryb
Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI