Tento výjimečně chutný oběd si připravíme podle originálního receptu, kterému v některých zemích říkají shakshuka. Jedná se v podstatě o sázená vejce s mírně měkkým žloutkem a rajčatovou omáčku. Nenechte se zmást na první pohled fádními ingrediencemi, jídlo je v naší zem velmi nedoceněné. Na pomezí Evropy a Afriky má důležitou roli v mnoha rodinách.
Původ jídla je velmi kontroverzní a není vhodné stolu hostitele zpochybňovat, odkud pochází. Řídíme se heslem “darovanému koni nekoukej na zuby”, přesto si v tomto případě zmíníme malou zajímavost. Jak jsme již zmínili, tomuto rajčatovo vaječnému pokrmu v jistých kuchyních říkají shakshuka, v Turecku má jednoduché jméno menemen. S severní Africe, konkrétně v Tunisku, Egyptě, Alžírsku či Libanonu, mu kuchaří říkají prostě africká vejce, jelikož si stojí za původem jídla.
Recept na sázená vejce v rajčatové omáčce
Potřebné vybavení
- 1 Hlubší pánev
Suroviny
- 5 ks Loupaných rajčat
- 4 ks Vejce
- 4 stroužky Česneku
- 1 ks Malá cibule
- 2 lžíce Oleje
- 1 ks Paprika
- 1 lžička Mletého kmínu
- 1 lžička Mleté červené papriky
- Naťová petržel
- Koriandr
- Sůl a pepř
Postup
- Nejdříve si nadrobno nakrájíme cibuli, česnek a papriku.
- Loupaná rajčata si nakrájíme na kostičky.
Zdroj obrázku: reteta-video, Loupaná rajčata si nakrájíme na kostičky.
- V případě, že nemáme k dispozici dobře vyzrálá rajčata, použijeme 400g konzervovaná rajčata s 1 lžící rajčatového protlaku.
- Do pánve si dáme olej a rozehřejeme na sporáku.
- Orestujeme si cibuli do změknutí.
- Přidáme nasekaný česnek, promícháme a chvilku opečeme.
- Přidáme nakrájenou papriku a přibližně 5 minut restujeme.
- Dále přihodíme rajčata se šťávou a vše dochutíme mletou paprikou a kmínem.
Zdroj obrázku: reteta-video, Dále přihodíme rajčata se šťávou a vše dochutíme mletou paprikou a kmínem.
- Vaříme cca 15 – 20 minut.
- Během vaření osolíme a opepříme.
- Vařečkou si uděláme prohlubeň v omáčce a rozklepneme jedno vejce. Takto postupně přidáme všechna vejce.
Zdroj obrázku: reteta-video, Vařečkou si uděláme prohlubeň v omáčce a rozklepneme jedno vejce. Takto postupně přidáme všechna vejce.
- Necháme pod pokličkou takto dusit 5 minut.
- Následně odstavíme, jakmile nám vyhovuje konzistence vajíček.
- Posypeme nasekanou petrželkou a podáváme s opečeným chlebem.
1 komentář
Takhle se v mém dětsvtví dělalo : Lečo, bez koření, jenom sůl a vajíčka míchala. Jenom chuť byla lepší… V té době rajčata dozrávala do sadkosti a papriky též …