Tento výjimečně chutný oběd si připravíme podle originálního receptu, kterému v některých zemích říkají shakshuka. Jedná se v podstatě o sázená vejce s mírně měkkým žloutkem a rajčatovou omáčku. Nenechte se zmást na první pohled fádními ingrediencemi, jídlo je v naší zem velmi nedoceněné. Na pomezí Evropy a Afriky má důležitou roli v mnoha rodinách.

Původ jídla je velmi kontroverzní a není vhodné stolu hostitele zpochybňovat, odkud pochází. Řídíme se heslem „darovanému koni nekoukej na zuby“, přesto si v tomto případě zmíníme malou zajímavost. Jak jsme již zmínili, tomuto rajčatovo vaječnému pokrmu v jistých kuchyních říkají shakshuka, v Turecku má jednoduché jméno menemen. S severní Africe, konkrétně v Tunisku, Egyptě, Alžírsku či Libanonu, mu kuchaří říkají prostě africká vejce, jelikož si stojí za původem jídla.

Zdroj obrázku: reteta-video, Recept na sázená vejce v rajčatové omáčce.

Recept na sázená vejce v rajčatové omáčce

5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 40 minut
Celkový čas 50 minut
Porcí 2
Vaříme shakshuku, vejce v rajčatové omáčce, celková délka přípravy 50 minut.

Potřebné vybavení

  • 1 Hlubší pánev

Suroviny

  • 5 ks Loupaných rajčat
  • 4 ks Vejce
  • 4 stroužky Česneku
  • 1 ks Malá cibule
  • 2 lžíce Oleje
  • 1 ks Paprika
  • 1 lžička Mletého kmínu
  • 1 lžička Mleté červené papriky
  • Naťová petržel
  • Koriandr
  • Sůl a pepř

Postup 

  • Nejdříve si nadrobno nakrájíme cibuli, česnek a papriku.
  • Loupaná rajčata si nakrájíme na kostičky.
    Loupaná rajčata si nakrájíme na kostičky.

    Zdroj obrázku: reteta-video, Loupaná rajčata si nakrájíme na kostičky.

  • V případě, že nemáme k dispozici dobře vyzrálá rajčata, použijeme 400g konzervovaná rajčata s 1 lžící rajčatového protlaku.
  • Do pánve si dáme olej a rozehřejeme na sporáku.
  • Orestujeme si cibuli do změknutí.
  • Přidáme nasekaný česnek, promícháme a chvilku opečeme.
  • Přidáme nakrájenou papriku a přibližně 5 minut restujeme.
  • Dále přihodíme rajčata se šťávou a vše dochutíme mletou paprikou a kmínem.
    Dále přihodíme rajčata se šťávou a vše dochutíme mletou paprikou a kmínem.

    Zdroj obrázku: reteta-video, Dále přihodíme rajčata se šťávou a vše dochutíme mletou paprikou a kmínem.

  • Vaříme cca 15 – 20 minut.
  • Během vaření osolíme a opepříme.
  • Vařečkou si uděláme prohlubeň v omáčce a rozklepneme jedno vejce. Takto postupně přidáme všechna vejce.
    Vařečkou si uděláme prohlubeň v omáčce a rozklepneme jedno vejce. Takto postupně přidáme všechna vejce.

    Zdroj obrázku: reteta-video, Vařečkou si uděláme prohlubeň v omáčce a rozklepneme jedno vejce. Takto postupně přidáme všechna vejce.

  • Necháme pod pokličkou takto dusit 5 minut.
  • Následně odstavíme, jakmile nám vyhovuje konzistence vajíček.
  • Posypeme nasekanou petrželkou a podáváme s opečeným chlebem.

Video recept

Uložit do Mé kuchařky
Chod: Hlavní jídlo, Oběd, Večeře
Kuchyně: Středomořská
Klíčové slovo: rajčatová omáčka, sázená vejce

2 komentářů

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest