Tato luxusní omáčka tvoří s bramborami a houbami dokonalý celek. Nejdříve si pojďme ale definovat, o jaké jídlo se jedná. Protože když se řekne omáčka, většina z nás si představí něco jako přílohu k masu a podobně. V tomto případě tomu tak být ale nemusí. Tento pokrm si můžete bez problému a s velkou chutí vychutnat naprosto samotný bez jakýchkoliv dalších příloh a kusů masa – protože má blíže spíše k polévce. Je to prostě hotový oběd, který si oblíbíte!

Samozřejmě se to navzájem nevylučuje a pokud si budete chtít tuto omáčku s bramborami a houbami uvařit jako přílohu k například plátku masa, nic proti ničemu. Jakmile jí poprvé ucítíte, okamžitě se vám vybaví podzimní procházka v lese. Samozřejmě pokud použijete svoje lesní houby, nikoliv žampiony. Ale i s těmi je pokrm velice chutný.

Recept na smetanovou omáčku

Ingredience pro přípravu

  • 6 středně velkých brambor
  • 2 hrsti sušených hub
  • 1 špičatá červená paprika
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl a pepř
  • 300 ml vývaru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • na ozdobu nasekaná petrželka

Postup přípravy

1. Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme ve vývaru spolu s předem namočenými houbami.

2. Poté přidáme nakrájenou papriku a vlijeme smetanu s dobře rozmíchanou hladkou moukou.

3. Provaříme a dochutíme solí, pepřem a citronem.

Obrázek receptu na Hodolanskou omáčku.

Hodolanská omáčka – téměř zapomenutá sladko-kyselá chuť

4. Ozdobíme nasekanou petrželkou.

Lesní houby.
Foto: freepik.com, Lesní houby.

Okénko z historie

Kombinace hub a smetany má jasný původ ve venkovské kuchyni. Již ve středověku lidé znali omáčky se smetanou a právě houby byly velmi důležitou ingrediencí. Není se čemu divit, houby mohli vesničané beztrestně sbírat zadarmo v lese, na rozdíl od divé zvěře, za jejíž lov by jim hrozily vysoké a kruté tresty.

Obrázek receptu na salát s hořčičnou zálivkou.

Chutný salát s hořčičnou zálivkou, který je doslova požírač tuku

Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest