Strakonický štrúdl s sebou přináší trošku tajemství a nějaké otázky. Můžeme si myslet, že jde o tradiční pečivo z jihu Čech nebo snad je v tom něco jiného? A čím se liší od jiných štrúdlů? Nelze asi zcela říct, kde se název vzal, ale rozhodně si podmaní vaše chuťově buňky. Recept tohoto druhu se obvykle dědí z generace na generaci, proto se můžete lehce domnívat, že děláváte podobný. Nebylo by to nic neobvyklého, přece jenom jablečný závin je v české kuchyni velmi oblíbený.

To, co dělá jablečný štrúdl nezapomenutelným, je jablečná náplň. Není vůbec jednotvárná a je ideálně šťavnatá. Někdo si do í přidává rozinky, ale existují lidé, kteří je nemohou vystát. Vy si v receptu zvolte podle sebe.

Recept na strakonický štrúdl

Těsto:

  • 420 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 125 g sádla
  • špetka soli
  • 2 žloutky
  • 10 lžic vody
  • 2 lžíce octa

Náplň do štrúdlu:

  • 10 – 12 středně velkých jablek
  • vanilkový a skořicový cukr dle chuti
  • rozinky máčené v rumu
  • nasekané vlašské ořechy
  • 150 g strouhanky
  • 2 lžíce másla

Na potření:

  • trochu rozpuštěného másla
  • 2 lžíce rumu

Postup přípravy strakonického štrúdlu

1. Do mouky přidáme nakrájený tuk s ostatními surovinami, ocet promícháme s vodou a vypracujeme těsto.

2. Těsto dáme na 1 – 2 hodiny odpočinout, ale může být také v ledničce nebo někde v chladu přes noc.

3. Rozdělíme ho poté na 4 díly a každý vyválíme na obdélníkovou placku.

4. Posypeme strouhankou osmaženou na másle a doprostřed dáme pruh jablek.

Obrázek receptu na perníkový závin plněný ořechy a sušenými švestkami.

Voňavý perníkový závin plněný ořechy a sušenými švestkami

5. Posypeme cukrem, skořicí, rozinkami, ořechy a část těsta položíme přes jablka.

6. Dáme další vrstvu jablek, opět cukr a koření a přes to přehneme druhý konec těsta.

7. Upečeme v předehřáté troubě dozlatova na 180°C a ještě horký potřeme rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujeme.

TIP: Sádlo je potřeba tam určitě dát, protože dělá to těsto pěkně křehké a máslo zase jemné.

Strakonický štrúdl.
Foto: freepik.com, Strakonický štrúdl.

Zajímavosti o štrúdlu

V některých rodinách se štrúdl pekl vždy v pátek, aby byl připravený na víkend

V okolí Strakonic se říká, že čím tenčí těsto, tím lepší hospodyně. A babičky dokázaly těsto natáhnout tak, že přes něj bylo vidět noviny.

Dříve se štrúdl balil do látkové utěrky namočené v másle, aby zůstal vláčný až do druhého dne.

Jablečný závin se švestkami

Jablečný závin se švestkami, z listového těsta

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest