Strakonický štrúdl s sebou přináší trošku tajemství a nějaké otázky. Můžeme si myslet, že jde o tradiční pečivo z jihu Čech nebo snad je v tom něco jiného? A čím se liší od jiných štrúdlů? Nelze asi zcela říct, kde se název vzal, ale rozhodně si podmaní vaše chuťově buňky. Recept tohoto druhu se obvykle dědí z generace na generaci, proto se můžete lehce domnívat, že děláváte podobný. Nebylo by to nic neobvyklého, přece jenom jablečný závin je v české kuchyni velmi oblíbený.
To, co dělá jablečný štrúdl nezapomenutelným, je jablečná náplň. Není vůbec jednotvárná a je ideálně šťavnatá. Někdo si do í přidává rozinky, ale existují lidé, kteří je nemohou vystát. Vy si v receptu zvolte podle sebe.
Recept na strakonický štrúdl
Těsto:
- 420 g hladké mouky
- 125 g másla
- 125 g sádla
- špetka soli
- 2 žloutky
- 10 lžic vody
- 2 lžíce octa
Náplň do štrúdlu:
- 10 – 12 středně velkých jablek
- vanilkový a skořicový cukr dle chuti
- rozinky máčené v rumu
- nasekané vlašské ořechy
- 150 g strouhanky
- 2 lžíce másla
Na potření:
- trochu rozpuštěného másla
- 2 lžíce rumu
Postup přípravy strakonického štrúdlu
1. Do mouky přidáme nakrájený tuk s ostatními surovinami, ocet promícháme s vodou a vypracujeme těsto.
2. Těsto dáme na 1 – 2 hodiny odpočinout, ale může být také v ledničce nebo někde v chladu přes noc.
3. Rozdělíme ho poté na 4 díly a každý vyválíme na obdélníkovou placku.
4. Posypeme strouhankou osmaženou na másle a doprostřed dáme pruh jablek.

Voňavý perníkový závin plněný ořechy a sušenými švestkami
5. Posypeme cukrem, skořicí, rozinkami, ořechy a část těsta položíme přes jablka.
6. Dáme další vrstvu jablek, opět cukr a koření a přes to přehneme druhý konec těsta.
7. Upečeme v předehřáté troubě dozlatova na 180°C a ještě horký potřeme rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujeme.
TIP: Sádlo je potřeba tam určitě dát, protože dělá to těsto pěkně křehké a máslo zase jemné.
Zajímavosti o štrúdlu
V některých rodinách se štrúdl pekl vždy v pátek, aby byl připravený na víkend
V okolí Strakonic se říká, že čím tenčí těsto, tím lepší hospodyně. A babičky dokázaly těsto natáhnout tak, že přes něj bylo vidět noviny.
Dříve se štrúdl balil do látkové utěrky namočené v másle, aby zůstal vláčný až do druhého dne.

Jablečný závin se švestkami, z listového těsta
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI