Mezi domácími moučníky máme recepty, které se dědí z generace na generaci, aniž by je pohltily módní trendy cukrářského světa. Tento módou nezasažený strouhaný koláč možná na první pohled vypadá jednoduše, ale v sobě skrývá praktický trik. Jeho kouzlo totiž spočívá v netradiční technice. Těsto se zamrazí a poté se na koláč nastrouhá. Tím nám vznikne vláčný a nadýchaný dezert s lákavou strukturou.
Tento koláč najdeme téměř v každém starém rodinném sešitu receptů, často pod různými názvy. Někdy jako „hraběnčin koláč”, jindy jako „tvarohová strouhačka” či „mřížkový koláč naruby”. Nazvat ho můžeme jakkoliv, jeho základní princip zůstává ale stejný.
Recept na strouhaný koláč s tvarohovou náplní
Délka pečení v troubě 35 – 40 minut.
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 400 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 Hera
- 1 – 2 lžíce kakaa
- 3 lžíce vlažného mléka
Tvarohová náplň:
- 4 tvarohy
- 4 žloutky
- 1 vanilkový pudink
- 300 g cukru
- 4 lžíce másla nebo šlehačky
- citronová kůra dle chuti
- 4 bílky na sníh
Postup přípravy koláče
1. Všechny suroviny na těsto zpracujeme a rozdělíme na dva díly, zabalíme do mikrotenu a dáme zamrazit.
2. Pak vymažeme a moukou vysypeme pekáček a jeden díl nahrubo nastrouháme a rozložíme stejnoměrně na dno pekáčku.
3. Na tvarohovou náplň vše spolu důkladně vyšleháme mixérem a na závěr opatrně vmícháme vařečkou ušlehaný sníh z bílků.
4. Náplň rozetřeme a povrch posypeme nastrouhaným druhým dílem těsta.
5. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 35 – 40 minut.
6. Vrch můžeme posypat moučkovým cukrem, ale není to nutné.

Strouhaný tvarohový koláč s černým rybízem
Trik se zmraženým těstem
Tento trik s mražením těsta pravděpodobně pochází ze střední a východní Evropy. Zde byl v domácí kuchyni běžně využívaný k jednodušší práci s těstem. Staré kuchařky uvádějí podobné recepty už ve 30. a 40. letech 20. století. A není se čemu divit, protože mražené těsto se snadno strouhalo, nepotřebovalo žádnou formu a vždy zaručilo estetický i chuťový efekt.

Strouhaný kakaový koláč: S tvarohem a jablky a posypkou ze strouhaného těsta
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI