Mezi domácími moučníky máme recepty, které se dědí z generace na generaci, aniž by je pohltily módní trendy cukrářského světa. Tento módou nezasažený strouhaný koláč možná na první pohled vypadá jednoduše, ale v sobě skrývá praktický trik. Jeho kouzlo totiž spočívá v netradiční technice. Těsto se zamrazí a poté se na koláč nastrouhá. Tím nám vznikne vláčný a nadýchaný dezert s lákavou strukturou.

Tento koláč najdeme téměř v každém starém rodinném sešitu receptů, často pod různými názvy. Někdy jako „hraběnčin koláč”, jindy jako „tvarohová strouhačka” či „mřížkový koláč naruby”. Nazvat ho můžeme jakkoliv, jeho základní princip zůstává ale stejný.

Recept na strouhaný koláč s tvarohovou náplní

Délka pečení v troubě 35 – 40 minut.

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 Hera
  • 1 – 2 lžíce kakaa
  • 3 lžíce vlažného mléka

Tvarohová náplň:

  • 4 tvarohy
  • 4 žloutky
  • 1 vanilkový pudink
  • 300 g cukru
  • 4 lžíce másla nebo šlehačky
  • citronová kůra dle chuti
  • 4 bílky na sníh

Postup přípravy koláče

1. Všechny suroviny na těsto zpracujeme a rozdělíme na dva díly, zabalíme do mikrotenu a dáme zamrazit.

2. Pak vymažeme a moukou vysypeme pekáček a jeden díl nahrubo nastrouháme a rozložíme stejnoměrně na dno pekáčku.

3. Na tvarohovou náplň vše spolu důkladně vyšleháme mixérem a na závěr opatrně vmícháme vařečkou ušlehaný sníh z bílků.

4. Náplň rozetřeme a povrch posypeme nastrouhaným druhým dílem těsta.

5. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 35 – 40 minut.

6. Vrch můžeme posypat moučkovým cukrem, ale není to nutné.

Obrázek receptu na strouhaný tvarohový koláč s rybízem.

Strouhaný tvarohový koláč s černým rybízem

Tvaroh do náplně.
Foto: freepik.com, Tvaroh do náplně.

Trik se zmraženým těstem

Tento trik s mražením těsta pravděpodobně pochází ze střední a východní Evropy. Zde byl v domácí kuchyni běžně využívaný k jednodušší práci s těstem. Staré kuchařky uvádějí podobné recepty už ve 30. a 40. letech 20. století. A není se čemu divit, protože mražené těsto se snadno strouhalo, nepotřebovalo žádnou formu a vždy zaručilo estetický i chuťový efekt.

Obrázek receptu na strouhaný kakaový koláč s tvarohem a jablky.

Strouhaný kakaový koláč: S tvarohem a jablky a posypkou ze strouhaného těsta

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest