Toto je vynikající retro recept našich babiček na jablečné řezy s bohatou tvarohovou vrstvou sypané drobenkou. Tvaroh a jablka v kombinaci s křehkým těstem a sladkou drobenkou tvoří osobitou chuť, kterou si zamiluje asi každý z nás. Tento jablečný koláč je sladký, vláčný ale zároveň osvěžující protože obsahuje jablka. Toto je opravdová klasika, kterou generace před námi připravovali při každé svátečnější příležitosti. Je velice nenáročný na ingredience a čas přípravy, proto si jej můžeme dopřát kdykoliv jako sladkou tečku za obědem. Připravte si jablka, ta nastrouhejte nahrubo a nezapomeňte na skořici – vůně jablek a skořice krásně provoní Vaši kuchyni.
Recept na Tradiční tvarohovo-jablečné řezy s drobenkou
Ingredience na přípravu
Těsto na jablečné řezy s tvarohem
- 320 g polohrubé mouky
- 70 g cukru krystal
- 2 KL prášku do pečiva
- 1 vejce
- 200 g změklého másla
Tvarohová náplň
- 750 g plnotučného tvarohu
- 3 PL medu
- 1 žloutek
Jablečná náplň
- 6 nahrubo nastrouhaných jablek
- 2 balíčky skořicového cukru
Drobenka
- 80 g polohrubé mouky
- 50 g cukru krystal
- 40 g rozpuštěného másla
Postup přípravy
1. V misce rozmícháme sypké ingredience na těsto, přidáme vejce a měkké máslo, ručně vypracujeme těsto, které dáme na 1 hodinu do lednice ztuhnout.
2. Zatím si připravíme tvarohovou náplň vyšleháním tvarohu s medem a žloutkem.
3. V další misce si připravíme jablečnou náplň a to tak, že nastrouháme nahrubo jablka, která smícháme se skořicovým cukrem.
4. Ztuhlé těsto z ledničky nastrouháme nahrubo na plech vystlaný pečícím papírem.
5. Na nastrouhané těsto vylijeme tvarohovou náplň.
6 Na tvaroh navrstvíme a lžící jemně urovnáme jablečnou náplň.
7. Jablečnou náplň posypeme drobenkou, kterou si připravíme jemným promícháním mouky, cukru a rozpuštěného másla.
8. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 40 minut.
Tipy na přípravu
TIP: prohlédněte si další recepty na jablečné koláče a recepty z jablek a inspirujte se.
Na přípravu tohoto dezertu jsou ideální kyselá jablka, jako jsou Granny Smith, protože dodají dezertu svěžest. Používáme li sladší druhy a tím můžete snížit množství cukru. Pokud je tvaroh příliš řídký, můžeme ho předem nechat okapat v jemném sítku nebo přidat více pudinkového prášku či škrobu. Pokud máme rádi křupavější vrstvu drobenky, můžeme do ní přidat oříšky nebo vločky.