Krásně barevná vepřová roláda naplněná omeletou. A brokolicová rýže jako příloha – že o ní slyšíte poprvé? Tak jí s námi můžete hned ochutnat. Tento recept kombinuje chuťovou pestrost s nutriční vyvážeností. Jedná se o dobrý příklad toho, jak je možné vytvořit chutné jídlo, které i krásně vypadá a navíc s ohledem na specifické potřeby – například u lidí, kteří se snaží kontrolovat hladinu cukru a potřebují dietní stravu. Navíc je to také jídlo, které levou zadní uspokojí i ty nejnáročnější gurmány a přitom podporuje zdravý životní styl.

Tento recept splňuje požadavky na nízkosacharidové stravování, což je klíčové pro diabetiky. Složky jako brokolicová rýže a čerstvá zelenina mají nízký glykemický index a tedy udržují stabilní hladinu cukru. Navíc se jedná o neobvyklé kombinace a třeba ochutnáte zase něco nového. Kombinace bílkovin, vlákniny a zdravých tuků navíc zpomaluje trávení a zabraňuje prudkým výkyvům cukru.

Recept na vepřovou roládu vhodnou pro diabetiky

Ingredience pro přípravu 2 porcí

Roláda:

  • 200 g vepřové pečeně 
  • sůl a pepř 
  • 2 lžičky dijonské hořčice 
  • 1 lžička oleje 

Náplň do rolády:

  • 2 vejce 
  • 50 g tvrdého sýra
  • zelená petrželka 
  • kousek červené papriky 
  • 1 lžička oleje 
  • 1 hrst červených fazolí 
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku 
  • 250 g brokolice
  • 5 cherry rajčátek 
  • 1 lžička oleje 
  • sůl a pepř 

Postup přípravy

1. Fazole na noc namočíme a poté uvaříme doměkka v osolené vodě.

2. Vejce vidličkou rozšleháme s petrželkou a nastrouhaným sýrem. Na malé pánvičce s olejem usmažíme z obou stran.

3. Maso naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a položíme na něj omeletu.

Obrázek receptu na Plněnou roládu z vepřové pečeně.pečeně.

Plněná roláda z vepřové pečeně

4. Dále přidáme několik kousků papriky a stočíme pevně, svážeme provázkem a zprudka opečeme na lžičce oleje.

5. Poté podlijeme trochou vody a dusíme doměkka. 

6. Na pánvi po omeletě na oleji orestujeme cibuli, přidáme nahrubo nakrájenou brokolici, česnek, rajčátka a spolu vše orestujeme.

7. Podáváme s čerstvou zeleninou, která je pro diabetiky velmi důležitá.

Zdroj: Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest