Na první pohled vypadá recept jednoduše. Mouka, česnek, jogurt, bylinky. Jenže právě tahle nenápadná kombinace je hlavní zbraní tohoto úžasného chlebíčku. Není to klasický chléb ani koláč, není to slané pečivo ani bábovka. Je to prostě něco mezi! Ideální na snídani, jako příloha k polévce, nebo jako středobod piknikového koše. Vyberte si sami, hlavně, že si ho náležitě vychutnáte.

Tím, co tenhle chlebíček povyšuje z běžného slaného pečiva na skutečně nezapomenutelný zážitek, jsou čerstvé bylinky. Ať už jde o oregano, tymián nebo třeba petrželku, nejsou tyto bylinky zde pouze z dekorativních účelů. Dávají chlebu osobitý charakter, díky kterému ucítíte každé sousto všemi chutěmi.

Recept na chlebíček s bylinkami

Délka pečení v troubě 25 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 500 g hladké mouky
  • 3 lžičky soli
  • pepř
  • 3 stroužky česneku
  • 10 g sušeného nebo 1/2 kostky čerstvého droždí
  • špetka cukru
  • 50 ml vlažného mléka
  • 5 lžic olivového oleje
  • 5 lžic nastrouhaného parmazánu
  • 1 vejce
  • 300 g bílého jogurtu
  • 3 – 4 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (petrželka, tymián , oregáno)

Postup přípravy bylinkového chlebíčku

Domácí chlebíček s bylinkami.
Foto: Romana Rubášová, Domácí chlebíček s bylinkami.

1. Mouku prosejeme do mísy a promícháme se solí a pepřem.

2. Do malé misky vsypeme sušené droždí nebo rozdrobíme čerstvé, posypeme špetkou cukru a zalijeme 50 ml vlažného mléka.

3. Promícháme a necháme vzejít.

4. Hotový kvásek vlijeme do mouky, přidáme nastrouhaný parmazán a nasekané bylinky.

5. V jogurtu rozmícháme olej, vajíčko, prolisovaný česnek a vlijeme do mísy.

6. Vypracujeme těsto a pokud je třeba přidáme ještě trošku mouky. Těsto bude trochu lepivé.

Obrázek receptu na ořechový chlebíček s čokoládou.

Ořechový chlebíček s kousky čokolády: Sladký a voňavý moučník

Obrázek receptu na Škvarkový chléb, oblíbená pochoutka z dětství, na kterou se nezapomíná

Domácí škvarkový chléb: Oblíbená pochoutka z dětství, na kterou se nezapomíná

7. Malinko posypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Těsto zdvojnásobí objem.

8. Vykynuté vyklopíme na mírně pomoučený vál a vyválíme na váleček nebo dva menší.

9. Větší chlebíčkovou formu nebo dvě malé vyložíme pečícím papírem a vložíme válečky.

10. Necháme ještě asi 15 minut kynout a pak potřeme vodou.

11. Vložíme do předehřáté trouby na 220°C a teplotu snížíme na 200°C.

12. Pečeme dozlatova asi 25 minut, ale délka pečení záleží na typu trouby. Špejlí vyzkoušíme, zda se těsto nelepí.

Pár tipů na závěr

Pro bezlepkovou verzi vyměňte mouku za kvalitní bezlepkovou směs a přidejte lžíci psyllia pro lepší strukturu.

Pokud stojíte o pikantnější chlebíček, nasekejte do těsto trochu chilli papričky.

Nahradíte-li část hladké mouky špaldovou nebo žitnou, získáte nejen zdravější pečivo, ale také s rustikálnějším vzhledem.

Obrázek receptu na Domácí chléb

Chléb s nenáročnou přípravou: Domácí je domácí a zvlášť, když jde právě o chléb

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest