Noky vás rozhodně překvapí svojí jednoduchostí, a přitom lahodnou chutí. Ačkoliv se může zdát, že příprava domácích noků vyžaduje velkou dávku trpělivosti a umu, není tomu tak. Stačí nám pár základních ingrediencí, šikovné ruce a chuť tvořit. Následující recept na domácí bramborové noky je ideální volbou, pokud hledáme něco autentického a přirozeně chutného.

Výhodou domácích noků je také jejich univerzálnost. Můžeme je připravit dopředu a zamrazit na pozdější použití, nebo je přizpůsobit podle toho, co máme doma. Ať už je podáváme se smetanovou omáčkou, ragú nebo jen lehce přelité máslem, vždy budou chutnat výborně.

Recept na domácí noky

Délka přípravy 1 hodina, délka vaření 55 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 1 kg brambor
  • 250 g mouky
  • 2 vejce
  • 50 – 60 ml oleje
  • 5 g soli

Postup přípravy

1. Brambory ve slupce dáme do studené vody se špetkou soli a vaříme do měkka asi 50 minut.

2. Hotové brambory scedíme a za tepla oloupeme.

3. Oloupané brambory nakrájíme a rozmačkáme. Necháme vychladnout.

Brambory rozmačkáme.
Zdroj obrázku: Recepttura, Brambory rozmačkáme.

4. Rozmačkané brambory přendáme na pracovní plochu a uprostřed si uděláme důlek.

5. Do důlku vložíme vejce, olej a sůl a vypracujeme těsto.

Do důlku dáme vejce, mouku a sůl.
Zdroj obrázku: Recepttura, Do důlku dáme vejce, mouku a sůl.

6. Vypracované těsto rozdělíme na 4 díly a z každého dílu vytvoříme váleček silný asi 1,5 cm.

7. Válečky rozkrájíme na oky dlouhé 2 cm a z každého noku uděláme kuličku.

Vytvarujeme kuličky.
Zdroj obrázku: Recepttura, Vytvarujeme kuličky.

8. Kuličku zatlačíme vidličkou a tím vytvoříme drážky. Takto docílíme typického tvaru noku.

Vidličkou vytvoříme drážky.
Zdroj obrázku: Recepttura, Vidličkou vytvoříme drážky.

9. Do velkého hrnce dáme vařit dobře osolenou vodu.

10. Noky vaříme ve vroucí vodě, dokud nevyplavou na povrch.

11. Před podávání noky smícháme se 2 lžícemi oleje.

Vznik noků

Milníkem noků bylo 16. století, kdy do Evropy dorazily brambory z Nového světa. Základem dnešních noků, které jsou obvykle připravovány z brambor, se staly právě tyto nové plodiny. Brambory se staly velmi populární v Itálii a střední Evropě, kde se jejich použití v kuchyni začalo rychle šířit. V oblastech, kde byly dostupné moučné brambory, se začaly připravovat bramborové noky, známé také jako „gnocchi“.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest