K přípravě těchto chutných kapsiček s jablky podle receptu potřebujete mimo jiné 1 jablko a 1 vejce. Nejsou potřebné speciální kulinářské dovednosti. Výsledek je nadmíru chutný a příjemně vás překvapí. Děti si je rády vezmou s sebou do školy na svačinu. Bohatá vaječná textura se totiž výborně doplňuje s přirozenou sladkostí jablek. Čeká vás chutný gastronomický zážitek, který je nutričně vyvážený a skvělým zdrojem energie.
Recept na jablečné kapsičky
Délka pečení v troubě 20 minut.
Ingredience pro přípravu
- 1 větší jablko
- 250 g hladké mouky
- 2 lžíce cukru (pro karamelizaci jablka)
- 1 lžíce másla (k uvaření jablka)
- 1 vejce
- 8 g vanilkového cukru
- 50 g cukru (do těsta)
- 2 lžíce mléka
- 50 g rozpuštěného másla
- 4 g prášku do pečiva
- špetka skořice
- moučkový cukr
Postup přípravy jablek
1. Oloupaná jablka zbavíme jádřinců a nakrájíme na menší kostičky.
2. V pánvi si promícháme nakrájené jablko, cukr, skořici a lžíci másla.
3. Jablečnou směs restujeme na středním plameni dozlatova, dokud nezkaramelizují.
4. Poté necháme zchladnout a dáme se do přípravy těsta.
Postup přípravy těsta
1. Ve velké míse promícháme a ušleháme vejce se špetkou soli, vanilkový cukr a 50 g cukru.
2. Jakmile máme krém, přidáme mléko, rozpuštěné máslo a promícháme.
3. Dále přisypeme směs mouky a prášku do pečiva a vypracujeme těsto.
4. Hněteme, dokud nemáme vláčné a měkké těsto.
Dokončení
1. Na pomoučněné pracovní ploše těsto rozválíme a vykrojíme kolečka.
2. Na 1 polovinu vykrojených koleček dáme trochu zkaramelizovaných jablek a poté tyto kolečka přeložíme napůl.
3. Okraje prsty utěsníme a tím nám vzniknou kapsy.
4. Troubu si dáme předehřát na 180°C a plech si vyložíme pečícím papírem.
5. Jablečné kapsy pečeme 15 – 20 minut dozlatova a poté vyndáme z trouby a posypeme moučkovým cukrem.
Pečivo plněné ovocem historicky
Tento typ pečiva byl populární již ve starověkém Římě, později ve středověké Evropě. Dle statistik se ale v současnosti jedná o dezert, který se těší největší popularitě v Severní Americe. Zejména pak během podzimních měsíců, kdy je sezóna jablek v plném proudu a skořice se pro toto období náramně hodí.