Kdo má rád červenou řepu, určitě si tuto pomazánku zamiluje. Je specifická svojí chutí a nejvíc známá jako naložená v nálevu, anebo méně známá s octem a křenem. Ale o tom jindy, teď si představíme právě z této velice zdravé ingredience pomazánku ve 3 variantách. Variantu pro děti od 8 měsíců, pro děti od 1 roku a fit variantu, která je navíc ohromně levná. Pomazánka se hodí jako lehká večeře, taky na svačinu anebo jako zajímavá verze na chlebíčky.
Recept na Fit pomazánku z červené řepy i pro nejmenší
Ingredience pro děti od 8 měsíců
- 50 g vařené nebo pečené červené řepy
- 100 g sýru Lučina
- pár kapek citrónu
Ingredience pro děti od 1 roku a dospělé
- 150 g pečené nebo vařené červené řepy
- 300 g sýru Lučina
- 100 g Balkánského sýra
- 3 stroužky česneku
- pár kapek citrónu
- sůl
- pepř
Ingredience fit verze do 50 Kč
- 150 g pečené nebo vařené červené řepy
- 300 g odtučněného tvarohu
- 100 g Balkánského sýra
- 3 stroužky česneku
- pár kapek citrónu
- sůl
- pepř
Postup přípravy řepy
1. Červenou řepu si upečeme v troubě, uvaříme anebo koupíme tu předvařenou.
Při pečení postupujeme tak, že troubu si předehřejeme na 200 stupňů, oloupanou červenou řepu zabalíme spolu s oloupaným česnekem do alobalu a dáme péct na 45min-1h, dokud není řepa měkká. Poté ji necháme vychladnout.
Postup přípravy pomazánky pro děti od 8 měsíců
1. Řepu si. nastrouháme na jemném struhadle.
2. Přidáme Lučinu a pár kapek citrónu, pořádně promícháme.
Postup přípravy pomazánky pro děti od 1 roku a dospělé
1. Řepu si nastrouháme na jemném struhadle.
2. Přidáme Lučinu, pár kapek citrónu, prolisovaný česnek, sůl, pepř a promícháme.
3. Nakonec do pomazánky nadrobíme Balkánský sýr a promícháme.
Postup přípravy fit pomazánky do 50 Kč
1. Řepu si nastrouháme na jemném struhadle.
2. Přidáme tvaroh, pár kapek citrónu, prolisovaný česnek, sůl, pepř a promícháme.
3. Nakonec do pomazánky nadrobíme Balkánský sýr a promícháme.
Podávání
Hotovou pomazánku přendáme do misky a ozdobíme nasekanou pažitkou nebo petrželkou. Podáváme s čerstvým pečivem, krekry, nebo jako přílohu k masovým pokrmům.