Pokud jste přemýšleli o výrobě italského chleba – Foccaccia, ale neměli jste odvahu, tak doufáme, že to zkusíte. Je to totiž jednodušší, než si myslíte. A hlavně je velmi chutná a je možné ji dělat v různých variacích.
Do těsta můžeme přidat slaninu, sušená rajčata, oregano, olivy a jiné koření apod. Záleží jen na Vaší fantazii. Zde máte recept na základní verzi foccaccia – příprava Vám zabere asi 10 minut, kynutí díky překládání si nemůžete urychlit, tudíž počítejte s 60 minutami. Samotné pečení trvá cca 25 minut.
Toto množství je přibližně pro 4 člennou rodinu, u nás se po focaccia vždy jen zapráší.
Tento chléb je vhodné servírovat ke zvláštním příležitostem, oslavám nebo návštěvám. Foccacia je výborná samotná, nebo k salátům a k různým jednohubkám.
Domácí Focaccia – recept na pravý italský chléb
Potřebné vybavení
- Trouba
- Pekáč
- Kuchyňský robot
Suroviny
Ingredience na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 7 g instantního droždí (1 sáček)
- 1/2 lžíce soli
- 460 ml vlažné vody
- 1/4 hrnku olivového oleje
- Olivový olej na vymazání pečící nádoby
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 utřený stroužek česneku (pokud máte rádi více výrazné chuti po česneku, můžete dát více)
- Čerstvý rozmarýn (nebo sušený, jako máme my)
Postup
- Smícháme mouku, sůl a droždí, přidáme vlažnou vodu a olivový olej, vše důkladně promícháme a nebo použijeme kuchyňského robota
- Směs bude lepivější, proto je dobré pracovat s navlhčenými rukami
- Hotové těsto přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout
- Po 30 minutách těsto vložíme do připravené, vymazané olejem, nádoby na pečení
- V nádobě těsto přeložíme a necháme opět kynout pod utěrkou dalších 45 minut
- Mezitím si smícháme česnek s olivovým olejem
- Kdo chce mít chleba opravdu kyprý může ještě jednou přeložit a nechá ještě kynout dalších 45 minut. Já tento krok vynechávám, většinou z časových důvodů, a jak můžete vidět neztrácí na nadýchanosti
- Následně pomocí prstů uděláme do těsta dirky, a vršek chleba přelijeme česnekovým olejem a posypeme sušeným rozmarýnem (nebo zapícháme čerstvý rozmarýn)
- Pečící nádobu s těstem vložíme do předehřáté trouby na 220 C. Pečeme 20 – 25 minut (podle trouby). Po upečení chléb vyjmeme a necháme vychladnout na mřížce
Video recept
Poznámky
- Pečete Focacciu? Máte vlastní recept? Podělte se s námi…ZDE.