Jahodový litý koláč je skvělý dezert, který kombinuje jemné těsto, sladké jahody a nadýchanou šlehačku. Tento koláč je nejen snadný na přípravu, ale také velmi chutný, osvěžující a ideální pro letní sezónu, kdy jsou čerstvé jahody dostupné. Jeho jednoduchost a jemná chuť potěší každého, kdo má rád ovocné koláče, které nezaberou moc času na přípravu.

Jahody jsou klíčovou složkou tohoto koláče a přináší nejen sladkost, ale i osvěžující kyselost, která se krásně propojí s jemnou chutí těsta a krémovou šlehačkou. Šlehačka dodává koláči lehkost a hebkost, což vytváří perfektní kombinaci chutí. Navíc, pokud použijete kvalitní čerstvé jahody, tento dezert zaujme nejen chuťově, ale i vizuálně.

Recept na jahodový litý koláč

Délka pečení v troubě 50 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 500 g jahod
  • 200 g cukru
  • 125 ml oleje
  • 250 g bílého jogurtu
  • 2 vejce
  • 1 lžíce nastrouhané citronové kůry
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 65 ml citronové šťávy
  • 335 g hladké mouky
  • 4 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • šlehačka
  • moučkový cukr

Postup přípravy

1. Nejdříve si v míse smícháme vejce, jogurt, citronovou kůru, citronovou šťávu, olej, cukr a vanilkový extrakt.

2. Vyšleháme řídkou směs a přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli a vypracujeme těsto.

Vyšleháme směs.
Zdroj obrázku: RecipeTin Eats, Vyšleháme směs.

3. Dáme si předehřát troubu na 200 stupňů a formu si vyložíme pečícím papírem.

4. Do formy nalejeme tak 2/3 těsta, poté vyskládáme nakrájené a stopek zbavené jahody – asi tak polovinu celkového množství.

Těsto nalejeme do formy.
Zdroj obrázku: RecipeTin Eats, Těsto nalejeme do formy.

5. Dolejeme zbytek těsta, uhladíme a vyskládáme zbytek jahod.

Vyskládáme jahody.
Zdroj obrázku: RecipeTin Eats, Vyskládáme jahody.

6. Formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 50 minut.

7. Necháme 15 minut vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.

Posypeme moučkovým cukrem.
Zdroj obrázku: RecipeTin Eats, Posypeme moučkovým cukrem.

8. Nakrájíme a podáváme s čerstvou šlehačkou, případně dozdobíme čerstvou jahodou.

Ozdobíme jahodou.
Zdroj obrázku: RecipeTin Eats, Ozdobíme jahodou.

Skvělý ke kávě nebo čaji

Tento dezert je oblíbený nejen v rodinném kruhu, ale také při různých slavnostních příležitostech nebo jako lehký zákusek po obědě. Jeho jednoduchost a lehkost ho činí ideálním pro ty, kdo hledají svěží a ne příliš sladký dezert.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest