Jemný a výjimečně dobrý dort, kterým můžete překvapit pro své hosty nebo rodinu. Nejde jej nazvat jinak než jako “Dort snů”.
Tento dort si zamilujete, protože je snadný na přípravu, nevyžaduje složité postupy, a přesto je mimořádně lahodný. Na první kousnutí vám bude jasné, že jej budete pro své hosty připravovat pravidelně.
Jednoduchý recept na dort snů, do kterého se zamilujete
Lahodný dort, který nebudete chtít přestat jíst. Tomuto koláčovému dortu vévodí jemný krém, džem, sušené švestky a ořechy.
Potřebné vybavení
- Hrnec
- ruční mixér
- 3 Misky
- Pečící papír
Suroviny
Ingredience potřebné na přípravu těsta
- 400 gramů hladké mouky
- 150 gramů medu
- 80 gramů cukru krystalu
- špetka soli
- 80 gramů másla
- 2 vejce
- 8 gramů jedlé sody (1 čajová lžička)
Ingredience potřebné na přípravu polevy
- 200 gramů džemu (použila jsem černý rybíz)
- 130 gramů ořechů
- 130 gramů sušených švestek
- 4 bílky
- špetka soli
- 150 gramů cukru krystalu
- 1 polévková lžíce škrobu
Ingredience potřebné na přípravu krému
- 4 žloutky
- 400 mililitrů mléka
- 100 gramů cukru krystalu
- 10 gramů vanilkového cukru
- 40 gramů kukuřičného škrobu
- 200 gramů másla
Postup
Příprava nadýchaného těsta
- Smíchejte med s cukrem a nechte směs vařit, dokud se barva mírně nezmění. Poté směs ztlumte a přidejte jedlou sodu.
- Po 3-4 minutách vaření přidejte sůl a máslo a mixujte, dokud nedosáhnete hladké konzistence.
- Nechte směs vychladnout na pokojovou teplotu, poté přidejte vejce a dobře promíchejte.
- Postupně vmíchejte prosátou mouku, dokud nezískáte měkké, lepivé těsto.
- Nechte těsto odpočinout, zatímco připravíte krém.
Příprava jemného krému
- V míse smíchejte žloutky, cukr a škrob, přilijte trochu mléka a promíchejte do hladka.
- Přidejte zbytek mléka a vařte, dokud směs nezhoustne.
- Přidejte špetku soli a nechte vychladnout.
- Ve zvláštní misce ušlehejte máslo a vanilkový krém, poté je přidejte do ochlazené směsi a šlehejte dohladka.
- Nakrájejte vlašské ořechy a švestky.
- Ve zvláštní misce ušlehejte bílky s cukrem a solí, dokud nevznikne tuhá pěna. Přidejte škrob a promíchejte mixérem.
- Rozdělte těsto na 2 části. Jednu část rozválejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete džemem, přidejte polovinu ušlehaných bílků a nasekaných sušených švestek a vlašských ořechů.
- Pečte na 180 °C po dobu přibližně 25 minut.
- Stejným způsobem upečte i druhou část těsta.
- Oba pláty těsta dáme na sebe a na vrchol naneseme krém.
- Dort necháme v lednici 4-5 hodin nebo ideálně přes celou noc.