Nanukové řezy alias nanukáče – kdo by je neznal? Třeba je ale opravdu neznáte, my je doma připravujeme od mého dětství, takže u nás existují minimálně tři verze – babiččina, maminčina a samozřejmě ta moje. Tento lahodný zákusek, který nám tak často připomíná bezstarostné dny dětství, je opravdovou klasikou české cukrářské tradice. Pekly je naše babičky, připravovaly je naše maminky a nyní mám tu čest vám představit tento recept. Ať už chystáte na rodinnou oslavu, nebo jen chvilku pohody u kávy, nanukové řezy nikdy nezklamou.
Co dělá nanukáče opravdu výjimečnými
Tajemství nanukáčů z plechu je především v dokonalém spojení několika vrstev, které dohromady tvoří zajímavou kombinaci chutí. Základnu tvoří měkký ořechový piškot, který se rozplývá na jazyku. Na tomto piškotu je pak vrstva jemného krému, který dodává dezertu potřebnou krémovost a vláčnost. A na závěr přichází něco, co dodává řezu jedinečnost a to je křupavá vrstva čokolády. Celý řez je takový křehký a nadýchaný – opravdu velká dobrota.
Pokud máte chuť na tento legendární dezert, prohlédněte si jednoduchý recept, který si zvládnete bez obav doma připravit.
Recept na nanukové řezy na plech
Uvedené množství je na 1 plech, doba přípravy 60 minut, doba pečení 15 minut, doba chlazení minimálně 12 hodin.
Ingredience
Suroviny na těsto:
- 4 vejce
- 300 g moučkového cukru
- 100 g polohrubé mouky
- 1 sáček prášku do pečiva
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 7 lžic uvařené kávy
Suroviny na krém:
- 250 ml mléka
- 3 lžíce polohrubé mouky
- 1 vanilkový cukr
- 250 g másla
- 200 g moučkového cukru
Suroviny na polevu:
- 200-300 g kvalitní hořké čokolády
Postup přípravy
Postup při přípravě těsta:
1. Rozdělíme si vejce na žloutky a bílky, z bílků vyšleháme pevný sníh.
2. Do mísy dáme žloutky a k nim přidáme cukr, společně vyšleháme. Následně přidáme mouku, kypřící prášek, ořechy a kávu, pokračujeme ve šlehání. Jako poslední přidáme ušlehaný sníh z bílků, pomocí stěrky vše promícháme.
3. Vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme asi 15 minut.
4. Upečený piškot necháme vychladnout.
Postup při přípravě krému:
1. Mléko nalijeme do kastrůlku, k tomu přidáme mouku a za stálého míchání vaříme do konzistence kaše. Poté kastrůlek sundáme z plotýnky a necháme vychladnout.
Kremšnyty: Příběh tradičního středoevropského dezertu, který spojuje křupavé listové těsto s jemným vanilkovým krémem
2. Nyní vyšleháme máslo s vanilkovým a moučkovým cukrem. Následně potupně přidáváme kaši z mléka a mouky. Vše stále šleháme dokud nevznikne krásný hladký krém.
Kompletace nanukových řezů:
1. Na vychlazený piškot rozetřeme krém a zalijeme vše rozpuštěnou čokoládou.
2. Takto řezy necháme vychladnout a podáváme ideálně druhý den.
Nechte si chutnat!
zdroj: autorský text cooky.cz, částečně upraveno AI